Κόσμος

Τουρκία: Ολομέτωπη επίθεση της αντιπολίτευσης στον Ερντογάν - Ζητά την παραίτησή του

«Η συγγνώμη δεν είναι αρκετή», λέει στον Ερντογάν η αντιπολίτευση και τον καλεί να ακολουθήσει το ελληνικό παράδειγμα και να παραιτηθεί

Τουρκία: Ολομέτωπη επίθεση της αντιπολίτευσης στον Ερντογάν - Ζητά την παραίτησή του
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η Τουρκία μοιάζει με... καζάνι που βράζει μετά τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου που κόστισαν την ζωή σε περίπου 45.000 Τούρκους, ενώ προκάλεσαν και μεγάλες καταστροφές σε χιλιάδες κτήρια.

Οι Τούρκοι πολίτες είναι εξοργισμένοι με τον τρόπο που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση την κρίση αυτή, ενώ η τουρκική αντιπολίτευση έκανε ολομέτωπη επίθεση στον πρόεδρο της Τουρκίας για την συνεχιζόμενη ανυπαρξία της Κυβέρνησης στην διαχείριση των σεισμών.

Ακόμη, σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε από τον Ερντογάν να κάνει ότι και ο Κώστας Καραμανλής στην Ελλάδα μετά την τραγωδία στα Τέμπη και να παραιτηθεί.

Χαρακτηριστική είναι η φράση Τούρκου βουλευτή: «Στη γειτονική μας χώρα λόγω του δυστυχήματος με το τραίνο, ο αρμόδιος υπουργός παραιτήθηκε άμεσα. Σε μας δεν υπάρχει κάποιος που πρέπει να παραιτηθεί; Δεν υπάρχει κάποιος που να έχει συνείδηση;».

.«Είστε δολοφόνοι»

Ο Αχμέτ Σικ του Εργατικού Κόμματος, επίσης, υπογράμμισε σε έντονο ύφος: «Θα δικαστείτε για όσα δεν κάνατε τις πρώτες 48 ώρες μετά τον σεισμό. Θα λογοδοτήσετε όλοι. Κι εσύ (σ.σ.: εννοούσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) να ξέρεις τα όρια σου. Δεν έχεις τιμή, αξιοπρέπεια. Αν είχες δεν θα μιλούσες. Δεν έχεις ανθρωπιά. Εχεις θράσος. Τους σκοτώσατε τους ανθρώπους. Δεν έχετε καμία ανθρωπιά. Τους σκοτώσατε, είστε δολοφόνοι!».

Ο Μπουλέντ Τουράν από το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το AKP, απάντησε: «Eμείς δεν ζητάμε συγγνώμη από εσάς. Αυτό είναι αποτέλεσμα της σχέσης που έχουμε με τον λαό μας. Είναι η αυτοπεποίθηση μας. Ο πρόεδρος μας θα μπορούσε να μην το πει. Αλλά το είπε με ειλικρίνεια».

«Η συγγνώμη δεν είναι δείγμα αδυναμίας»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως δεν είναι δείγμα αδυναμίας για έναν ηγέτη να ζητά συγγνώμη, ενώ η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε για τα όσα υπόσχεται στους σεισμόπληκτους, αλλά και στα παιδιά τους.

Από την άλλη, η Μεράλ Ακσενέρ ανέφερε «Δεν μπορεί να υπάρχει τέτοιο θράσος, τέτοια αγένεια». Στην φράση αυτή, ο πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε: «Δεν κάναμε τις εργασίες στον βαθμό που επιθυμούσαμε. Γι’ αυτό ζητώ συγγνώμη. To να λέμε τις αδυναμίες μας το να ζητάμε συγγνώμη δεν είναι δείγμα αδυναμίας. Είναι αποτέλεσμα της από καρδιάς σχέσης που έχουμε με τον λαό μας».

«Η συγγνώμη ενός ηγέτη γίνεται με λογοδοσία και παραίτηση»

Ωστόσο, η πρόεδρος του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, συνέχισε ακάθεκτη και ζήτησε από τον Ερντογάν να παραιτηθεί: «Η συγγνώμη ενός ηγέτη γίνεται με παραίτηση, με λογοδοσία, με αποπομπή των υπευθύνων. Δεν μπορείς να ζητάς συγγνώμη, μοιράζοντας φιλοδωρήματα στις πλατείες

Το τουρκικό κανάλι Fox Haber σχολίαζε πως η Μεράλ Ακσενέρ έφερε στην επικαιρότητα την κίνηση του Ερντογάν να μοιράσει χρήματα στα παιδιά στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας. «Δεν υπάρχει, δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια ξεδιαντροπιά, τέτοιο θράσος, τέτοια αγένεια» σχολίασε η Ακσενέρ.

Τι υπόσχεται ο Ερντογάν στους σεισμόπληκτους

Ο Ερντογάν σημείωσε πως το ελάχιστο ποσό μισθώματος για ενοίκιο στους σεισμόπληκτους αυξήθηκε από τις 2.000 στις 3.000 τουρκικές λίρες και σημείωσε πως έχει δοθεί οριζόντια βοήθεια 15.000 λιρών σε όσους θέλουν να μετεγκατασταθούν. Ακόμα επανέλαβε πως έχουν δοθεί 100.000 λίρες στους πολίτες που έχασαν τους συγγενείς τους στον καταστροφικό και φονικό σεισμό.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο δόθηκαν 10.000 λίρες σε κάθε έναν από τους πολίτες που επηρεάστηκαν από την καταστροφή και η συνολική βοήθεια ανέρχεται σε περίπου 1.000.000 λίρες, ενώ σημείωσε πως δεν θα ξεχάσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επηρεάστηκαν.

Επίσης ο Ερντογάν υποσχέθηκε πως θα κατασκευαστούν περίπου 50.000 σπίτια στο Αντιγιαμάν και πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι γεωλογικές έρευνες.

«Θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να προετοιμάσουμε τις πόλεις μας για επερχόμενες καταστροφές το συντομότερο δυνατόν και ειδικότερα θα επιταχύνουμε τη μετατροπή των σχεδίων πόλεων», προσέθεσε και σε προεκλογικό τόνο είπε στην ομιλία του: «Υπόσχομαι στο έθνος μας ότι θα θεραπέψω τις πληγές του σεισμού σε μεγάλο βαθμό μέχρι το τέλος του χρόνου».

Δείτε επίσης