Κόσμος

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας – Γκουτέρες: «Η ισότητα των φύλων όλο και απομακρύνεται»

Ο Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποιεί για την πρόοδο σε παγκόσμιο επίπεδο για τα δικαιώματα των γυναικών, η οποία «εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας»

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας – Γκουτιέρες: «Η ισότητα των φύλων όλο και απομακρύνεται»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

O γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, που είναι αύριο, 8 Μαρτίου, προειδοποίησε για έλλειψη προόδου σε παγκόσμιο επίπεδο για τα δικαιώματα των γυναικών.

Ο ίδιος, μάλιστα, υποστήριξε πως η πρόοδος που είχε σημειωθεί «εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν σχεδόν τρεις αιώνες για να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων. Σε ομιλία του στη γενική συνέλευση ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, υποστήριξε πως: «Η ισότητα των φύλων απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Στην τρέχουσα πορεία, οι ειδικοί στα Ηνωμένα Έθνη την τοποθετούν 300 χρόνια μακριά. Τα δικαιώματα των γυναικών παραβιάζονται, απειλούνται και καταπατώνται σε ολόκληρο τον κόσμο,» πρόσθεσε καθώς παράθεσε μία σειρά κρίσεων: μητρική θνησιμότητα, κορίτσια που απομακρύνονται από το σχολείο, νεαρά κορίτσια που εξαναγκάζονται σε πρόωρο γάμο. Η πρόοδος έχει έγινε τις τελευταίες δεκαετίας, εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας»

Τόνισε, μάλιστα, την περίπτωση των Αφγανών γυναικών όπου αποκλείονται από την δημόσια ζωή. Ο Γκουτέρες δεν κατονόμασε συγκεκριμένες χώρες ωστόσο επισήμανε ότι:

«Σε πολλές περιοχές τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών οπισθοχωρούν και σε ορισμένες χώρες τα κορίτσια ρισκάρουν με τις πιθανότητες να τις απαγάγουν ή να τους επιτεθούν ενώ πηγαίνουν σχολείο».

Παραθέτοντας ως παράδειγμα ότι μόλις το 3% των νικητών των βραβείων Νόμπελ σε αυτούς τους τομείς είναι γυναίκες, είπε:

«Αιώνες πατριαρχίας, διακρίσεων και επιβλαβώς στερεοτύπων έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο κενό μεταξύ των φύλων στην τεχνολογία και την επιστήμη»

Μάλιστα, έκανε έκκληση για συλλογική δράση παγκοσμίως από τις κυβερνήσεις, την κοινωνία και τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να υπάρξει εκπαίδευση, βελτίωση στην κατάρτιση δεξιοτήτων και να υπάρξουν επενδύσεις για τη «γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος των φύλων».

Ο γενικός γραμματέας πρόσθεσε:

«Η πατριαρχία αντεπιτίθεται. Το ίδιο και εμείς. Τα Ηνωμένα Έθνη στέκονται δίπλα στις γυναίκες και τα κορίτσια σε όλον τον κόσμο»

Δείτε επίσης