Κόσμος

Η «Συμμαχία των Έξι» ανησυχεί και την Αθήνα

Πιθανή νίκη του Κιλιτσντάρογλου στις εκλογές στην Τουρκία θα αλλάξει το στάτους κβο

Η «Συμμαχία των Έξι» ανησυχεί και την Αθήνα
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Στο «μικροσκόπιο» του υπ. Εξ. και του Μαξίμου βρίσκονται οι εξελίξεις στην Τουρκία, αφού το αποτέλεσμα των εκλογών στη γειτονική χώρα, αναμένεται να επηρεάσει και τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά. Η σύσταση της «συμμαχίας των 6» υπό τον υποψήφιο πρόεδρο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου πέρασε από καυδιανά δίκρανα, αλλά έγινε πραγματικότητα φέροντας «πονοκεφάλους» στον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και σε όσους προσβλέπουν σε συνέχιση της ηγεσίας του.

Κορυφαίος διπλωμάτης που ασχολείται επί χρόνια με τα Ελληνοτουρκικά ανέφερε στη «ΒτΚ» πως πιθανή εκλογή του Κιλιτσντάρογλου θα σημαίνει μία επικίνδυνη εξέλιξη για τη χώρα μας, αφού, όπως υπενθύμισε, ο Τούρκος ηγέτης της αντιπολίτευσης κατηγορεί τον Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν κατέλαβε… τα νησιά που ο ίδιος θεωρεί πως ανήκουν στην Τουρκία, ενώ πλειοδοτεί του Ερντογάν σε απειλές και σε απαιτήσεις. Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα είναι εύκολη η συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, οψέποτε γίνει.

Πηγή της «ΒτΚ» από την Άγκυρ, εκτιμά ότι στο τέλος θα κερδίσει ο Ερντογάν, αφού θεωρείται αξιόπιστος σε σχέση με τους «6» και τον Κιλιτσντάρογλου, γιατί ο κόσμος πιστεύει ότι πρόκειται για ευκαιριακή συμμαχία, με συνεκτικό κρίκο την επιθυμία για τη νομή της εξουσίας.

Η «συμμαχία των 6», με την παρουσία της ακραίας εθνικίστριας Ακσενέρ, που έχει εκφράσει φιλοπόλεμες θέσεις, καθώς και την ηγεσία του Κιλιτσντάρογλου, που θεωρεί τη χώρα του «αδικημένη από τη Συνθήκη της Λωζάννης», δεν προμηνύει κάτι καλό, εκτιμούν Έλληνες διπλωμάτες. Η παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν επί 20 και πλέον, έτη στην ηγεσία της Τουρκίας, συνοδεύτηκε μόνο από φραστικές απειλές και απαιτήσεις για αλλαγή στο καθεστώς του Αιγαίου και της Συνθήκης της Λωζάννης.

Σε διαχειρίσιμα επίπεδα, λένε διπλωμάτες, οι οποίοι επισημαίνουν πως «όποιες ζημιές έχει υποστεί ο Ελληνισμός από την Τουρκία, τις υπέστη από το αστικό κεμαλικό καθεστώς των προηγούμενων δεκαετιών, και όχι από τους ισλαμιστές». Πιθανή εκλογή του Κιλιτσντάρογλου θα σημάνει σίγουρα αλλαγή επιπέδου απειλής, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Γενικά, ο Κιλιτσντάρογλου είναι οπαδός της σκληρής στάσης έναντι της Αθήνας, αν και κάποιοι πιστεύουν ότι η προεκλογική ένταση είναι για εσωτερική κατανάλωση. Αυτό που προβληματίζει, όμως, τους διπλωμάτες περισσότερο είναι πως εάν κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου, η Τουρκία θα στραφεί ξανά στη Δύση. Και πλέον θα είναι πάλι το «αγαπημένο παιδί» μακριά από τους «πειραματισμούς Ερντογάν», χωρίς όμως να αποστεί ούτε κεραία από τις προκλητικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας.

Έμπειροι αναλυτές, όπως ο καθηγητής του Πάντειου Κώστας Λάβδας, επισημαίνουν ότι μία κυβέρνηση η οποία θα είναι πιο φιλοδυτική, μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από τον Ερντογάν, ο οποίος είναι ούτως ή άλλως, σε σχέση και με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας σχεδόν αποδιοπομπαίος τράγος.

«Το πρόβλημα της Δύσης είναι ο Ερντογάν. Το δικό μας είναι η Τουρκία», σημειώνει ο κ. Λάβδας. Η επιστροφή της Ακσενέρ δυνάμωσε τη συμμαχία, αφού πρώτα την αποδυνάμωσε η αποχώρησή της, και η παρουσία των δημάρχων Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας, Ιμάμογλου και Γιαβάς στο κάδρο, καθώς και η στήριξη από το κουρδικό κόμμα, ενισχύει ακόμη περισσότερα τη δυναμική της συμμαχίας, η οποία βλέπει τις δημοσκοπήσεις να της δίνουν αέρα νίκης.

Συγκεκριμένα, πολύ πρόσφατη έρευνα της εταιρίας ORC, που διεξήχθη από 4-7 Μαρτίου, φέρνει τον κ. Κιλιτσντάρογλου να κερδίζει τον κ. Ερντογάν με 56,8% των προτιμήσεων, έναντι μόλις 43,2% του Τούρκου προέδρου.

Δείτε επίσης