Κόσμος

Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας για Credit Suisse: «Θα παρέχουμε ρευστότητα, αν χρειαστεί»

Το μήνυμα - παρέμβαση της ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας μετά το αίτημα του κολοσσού για στήριξη εν μέσω... «κραχ» στις αγορές

Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας για Credit Suisse: «Θα παρέχουμε ρευστότητα, αν χρειαστεί»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ισχυρή η Credit Suisse, θα παρέχουμε ρευστότητα, αν χρειαστεί. Αυτό είναι το μήνυμα - παρέμβαση της ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας, μετά το αίτημα του κολοσσού στον απόηχο του κραχ που προκλήθηκε στα διεθνή χρηματιστηριακά ταμπλό, με τη μετοχή του να «γκρεμίζεται», γράφοντας πτώση έως και 29%.

«Η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες. Εάν είναι απαραίτητο, η SNB θα παρέχει ρευστότητα» τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους η κεντρική τράπεζα και η ελβετική εποπτική αρχή (FINMA).

Αναφέρουν ακόμη ότι «η εποπτική αρχή της ελβετικής χρηματοπιστωτικής αγοράς FINMA και η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα (SNB) διαβεβαιώνουν ότι τα προβλήματα ορισμένων τραπεζών στις ΗΠΑ δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο μετάδοσης για τις ελβετικές χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι αυστηρές απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για τα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διασφαλίζουν τη σταθερότητά τους. Η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες. Εάν είναι απαραίτητο, η SNB θα παρέχει ρευστότητα στην CS».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως «ο κανονισμός στην Ελβετία απαιτεί απ' όλες τις τράπεζες να διατηρούν αποθέματα ασφαλείας κεφαλαίου και ρευστότητας που πληρούν ή υπερβαίνουν τις ελάχιστες απαιτήσεις των προτύπων της Βασιλείας. Επιπλέον, οι συστημικά σημαντικές τράπεζες πρέπει να πληρούν υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Αυτό επιτρέπει την απορρόφηση των αρνητικών επιπτώσεων μεγάλων κρίσεων και κρίσεων».

«Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse και η αξία των χρεογράφων της έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις αντιδράσεις της αγοράς τις τελευταίες ημέρες. Η FINMA βρίσκεται σε πολύ στενή επαφή με την τράπεζα και έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εποπτικό δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η FINMA επιβεβαιώνει ότι η Credit Suisse πληροί τις υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για συστημικά σημαντικές τράπεζες. Επιπλέον, η SNB θα παρέχει ρευστότητα στην τράπεζα που είναι ενεργή σε παγκόσμια κλίμακα εάν χρειαστεί. Η FINMA και η SNB παρακολουθούν τις εξελίξεις πολύ στενά και βρίσκονται σε στενή επαφή με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Αιμορραγεί» το «χαρτί»

«Αιμορραγία» δίχως τέλος για το «χαρτί» της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, το οποίο διολίσθησε σε χαμηλό ρεκόρ, καταγράφοντας «βουτιά» έως 29%, μετά την παραδοχή για «ουσιώδεις αδυναμίες» στις οικονομικές της καταστάσεις.

Το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της από την αθέτηση πληρωμών έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από την ίδρυση της τράπεζας, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για ντόμινο εξελίξεων στη «σκιά» και της πτώχευσης της Silicon Valley Bank.

Συγκεκριμένα, οι «ουσιώδεις αδυναμίες» που εντοπίστηκαν, σχετίζονται με την αδυναμία σχεδιασμού και διατήρησης αποτελεσματικών αξιολογήσεων κινδύνου στις οικονομικές της καταστάσεις.

«Ο εσωτερικός έλεγχος του ομίλου επί της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης δεν ήταν αποτελεσματικός», ανέφερε η Credit Suisse στην ετήσια έκθεσή της, με τη διοίκηση να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι έλεγχοι και οι διαδικασίες δημοσιοποίησης δεν ήταν αποτελεσματικές. Συγκεκριμένα η τράπεζα γνωστοποίησε ότι παρατηρούσε «σημαντικά υψηλότερες αναλήψεις καταθέσεων μετρητών, μη ανανέωση προθεσμιακών καταθέσεων που λήγουν και καθαρές εκροές περιουσιακών στοιχείων σε επίπεδα που ξεπερνούσαν σημαντικά τα ποσοστά που σημειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2022».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 υπήρξαν εκροές καταθέσεων ύψους 110 δισ. ελβετικών φράγκων.

Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα της Credit Suisse για το 2022 καταγράφηκε καθαρή ζημία ύψους 7,3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (8 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για το σύνολο του έτους.

Επιπρόσθετα η PwC, εταιρεία ορκωτών ελεγκτών λογιστών που πραγματοποίησε τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022, εξέδωσε «αρνητική γνώμη σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εσωτερικού ελέγχου του Ομίλου επί της χρηματοοικονομικής αναφοράς στις 31 Δεκεμβρίου 2022», ανέφερε η Credit Suisse.

«Απόλυτο όχι» για στήριξη από τους Σαουδάραβες

Στο μεταξύ, ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ομίλου Credit Suisse απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να αιμοδοτήσει την ελβετική τράπεζα, επικαλούμενος ζητήματα ρυθμιστικού πλαισίου.

«Η απάντηση είναι ένα απόλυτο όχι, για πολλούς λόγους πέραν του απλούστερου, ότι υπάρχει ζήτημα ρυθμιστικού πλαισίου και καταστατικού καθώς η συμμετοχή μας θα υπερβεί το 10% (σ.σ. αυτή τη στιγμή το ποσοστό που κατέχει ανέρχεται σε 9,88%», ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Saudi National Bank, Ammar Al Khudairy, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg TV την Τετάρτη, όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσον η τράπεζά του θα ήταν ανοικτή στο να βοηθήσει την Credit Suisse, εάν εκείνη προέβαινε σε αίτημα για παροχή ρευστότητας.

Η Saudi National Bank, η οποία ελέγχεται κατά 37% από το κρατικό επενδυτικό fund της Σαουδικής Αραβίας, είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Credit Suisse από τα τέλη του 2022, αφότου αγόρασε μερίδιο 9,9%.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Credit Suisse, Axel Lehmann, ανέφερε ότι πιθανή κρατική στήριξη στην τράπεζα «δε συζητείται καν», παρά τα πρόσφατα προβλήματα που έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών στον όμιλο.

«Στιγμή Lehman» για την Ευρώπη, προειδοποιεί ο Ρουμπινί

Στο μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου για νέα πιθανή τραπεζική κρίση με επίκεντρο την Credit Suisse έκρουσε την Τετάρτη ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, λέγοντας ότι η ελβετική τράπεζα είναι «πολύ μεγάλη για να σωθεί και πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει».

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο Bloomberg, «η αμερικανική Silicon Valley Bank αφορούσε μόνο 150 δισ. δολάρια ενεργητικό, ενώ στην περίπτωση της Credit Suisse μιλάμε για τουλάχιστον 700 δισ. δολάρια».

«Οπότε οτιδήποτε συμβεί στην Credit Suisse θα έχει συστημικό αντίκτυπο όχι μόνο στο ευρωπαϊκό χρηματοικονομικό σύστημα αλλά στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα» πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι θα είναι «κάτι σαν μια στιγμή Lehman».

Η μετοχή της Credit βούτηξε περίπου 25% στο ελβετικό χρηματιστήριο, φτάνοντας σε νέο χαμηλό ρεκόρ, προτού ανασταλεί η διαπραγμάτευσή της, καθώς ο μεγαλύτερος μέτοχός της δήλωσε ότι δεν μπορούσε να παράσχει στην ελβετική τράπεζα περισσότερη οικονομική βοήθεια.

Την ίδια ώρα, τα 5ετή CDS -μια μορφή ασφάλισης για τους κατόχους ομολόγων σε περίπτωση χρεοκοπίας- εκτινάσσονται 69 μονάδες βάσης (15%), φτάνοντας στις 554 μονάδες βάσης.

Δείτε επίσης