«Ένεση ρευστότητας» 54 δισ. δολ. για τη διάσωση της Credit Suisse στη σκιά του κραχ
Παρά το «σωσίβιο», στο «κόκκινο» και οι ασιατικές αγορές - Στην ΕΚΤ και στις αποφάσεις για τα επιτόκια το βλέμμα - Ισχυρές πιέσεις και νέοι φόβοι για sell-off

«Ένεση ρευστότητας» 54 δισ. δολαρίων θα παρέχει η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας μέσω χορήγησης δανείου στην Credit Suisse, που χθες, Τετάρτη βρέθηκε να «κατρακυλά» έως και 29%, προκαλώντας «κραχ» στα διεθνή χρηματιστήρια και στη Λεωφόρο Αθηνών.
Το «σωσίβιο» αυτό θα στηρίξει την τράπεζα στο να λάβει «τα απαραίτητα μέτρα για να δημιουργήσει μια απλούστερη και πιο συγκεντρωτική τράπεζα γύρω από τις ανάγκες των πελατών της» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η Credit Suisse ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα προχωρήσει σε προσφορές επαναγοράς χρέους ύψους περίπου 3 δισ. δολαρίων.
Η κίνηση του να λάβει το δάνειο των 54 δισ. δολαρίων αποτελεί, σύμφωνα με την Credit Suisse, «μια αποφασιστική κίνηση για την ενίσχυσή μας καθώς συνεχίζουμε την στρατηγική μετάλλαξή μας προκειμένου να προσδώσουμε μεγαλύτερη αξία στους πελάτες και τους μετόχους μας».
Στο «κόκκινο» και η Ασία
Παρά την παρέμβαση αυτή οι μετοχές στα ασιατικά χρηματιστήρια υποχώρησαν την Πέμπτη καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στην ασφάλεια του χρυσού, των ομολόγων και του δολαρίου, ενώ εντείνονται οι φόβοι για ντόμινο πτωχεύσεων, την ώρα που οι αγορές περιμένουν τις αποφάσεις που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σήμερα, Πέμπτη.
Όπως μεταδίδουν Reuters και Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι προσδοκίες για αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης των επιτοκίων στην Ευρώπη έχουν εξανεμιστεί καθώς οι αγορές σταδιακά επανεξετάζουν την στάση τους για το θέμα των επιτοκίων.
Ο «γρίφος» των επιτοκίων
Με φόντο τη χθεσινή «μαύρη Τετάρτη» οι αγορές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους σήμερα, Πέμπτη στις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια, με την Κριστίν Λαγκάρντ να βρίσκεται σε στενό κλοιό ισχυρών πιέσεων.
Σημειώνεται πως η ίδια ήδη είχε προαναγγείλει μία αύξηση μισής μονάδας μετά τη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου.
Οι δραματικές εξελίξεις στις αγορές με τον τραπεζικό δείκτη να χάνει, σύμφωνα με το Reuters, σχεδόν 120 δισ. ευρώ μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας, έκανε τους αναλυτές να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους σχετικά με την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ.
Αναλυτές επισημαίνουν πως τα δύο «κανόνια» της Silicon Valley Bank και της Signature Bank σε συνδυασμό με την κατάρρευση της μετοχής της Credit Suisse οδηγούν σε ένα εκρηκτικό «κοκτέϊλ», που «ζαλίζει» την ΕΚΤ όσον αφορά τις τελικές της αποφάσεις.
Deutsche Bank και Bloomberg Economics εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μία κίνηση κατά 25 μονάδες βάσης ή ακόμα και λιγότερο, υπό την πίεση ενός ακόμα sell off στις αγορές με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές.
Στην περίπτωση αυτού του σεναρίου, τα επιτόκια θα φτάσουν το 3,25%, ενώ σε περίπτωση που η ΕΚΤ παραμείνει ακέραιη στη θέση της για μία νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίων, τα επιτόκια θα φτάσουν στο 3,5% τον Μάρτιο.
«Είναι η Credit Suisse πολύ μεγάλη για να αποτύχει; Ίσως, αλλά σίγουρα είναι και πολύ μεγάλη για να την αγνοήσουμε», ανέφεραν οι οικονομολόγοι David Powell, Maeva Cousin και Jamie Rush του Bloomberg Economics, υποστηρίζοντας ότι πλέον αναμένουν το Διοικητικό Συμβούλιο να είναι πιο προσεκτικό στις αποφάσεις του.
«Η αύξηση των επιτοκίων, είτε η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα είτε η Fed την επόμενη, θα μπορούσε να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη γκάφα από τότε που η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια τον Ιούνιο του 2008», ανέφερε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Bob Michele, επικεφαλής επενδύσεων στην JPM Asset Management.
Οι traders ποντάρουν στην υποχώρηση της Λαγκάρντ, παρά τις τελευταίες της δηλώσεις για τον επίμονο πληθωρισμό, στη σκιά των αναταράξεων στις τράπεζες.
Όμως υπάρχουν κι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι ευρωπαίοι τραπεζίτες δεν θα πρέπει να αντιδράσουν με πανικό, στην κατάρρευση μετοχών σε μεμονωμένες τράπεζες.
«Η Credit Suisse είναι ένα μεμονωμένο θέμα, είναι το θέμα ενός τραπεζικού προβλήματος, το οποίο επίσης δεν περιλαμβάνεται στις τράπεζες του ευρώ μια τράπεζα του ευρώ», δήλωσε η Gertrude Tumpel-Gugerell, πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. «Υπάρχει αβεβαιότητα λόγω της αμερικάνικης Silicon Valley Bank, αλλά αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό ένα ρυθμιστικό ζήτημα. Νομίζω ότι θα πρέπει να διακρίνουμε τη μάχη κατά του πληθωρισμού από τα ρυθμιστικά ζητήματα».
Εικόνα κατάρρευσης
«Μαύρη Τετάρτη» στα διεθνή χρηματιστήρια, όπου καταγράφτηκε εικόνα κατάρρευσης λόγω του «ιού» της Credit Suisse, που «χτύπησε» και τη Λεωφόρο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με χασούρα πάνω από 4%.
Στα ευρωπαϊκά ταμπλό, οι μετοχές «κατρακύλησαν» εν μέσω ενός ισχυρού «κύματος» τραπεζικού sell-off, ενώ στην πρέσα βρέθηκαν και οι τιμές πετρελαίου, σημειώνοντας πτώση 6%, ενδεικτική της διστακτικότητας των επενδυτών.
Η «αιμορραγία» της Credit Suisse, με το «χαρτί» της να διολισθαίνει έως και 29%, εντείνει τις ανησυχίες για ντόμινο τραπεζικής κρίσης στη σκιά και της πτώχευσης της Silicon Valley Bank και Signature Bank. Οι αναλυτές φοβούνται μήπως πάρουν σειρά και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, υπό τις πιέσεις της αύξησης των επιτοκίων.
Μάλιστα, οι χρηματιστηριακές αρχές αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη διαπραγμάτευση των μετοχών τόσο της Credit Suisse όσο και της Societe Generale, η οποία επίσης δεχόταν ισχυρές πιέσεις. Στον «πάγο» μπήκαν και οι μετοχές αρκετών ιταλικών τραπεζών (UniCredit, Finecobank και Monte Dei Paschi).
Λίγο νωρίτερα, και ο πρόεδρος της Credit Suisse, Άξελ Λίμαν, είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στην ατζέντα. Ωστόσο, το απόγευμα της Τετάρτης, οι Financial Times έγραψαν ότι η ήδη η Credit Suisse απευθύνθηκε στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας για στήριξη, για να λάβει τη διαβεβαίωση για παροχή ρευστότητας, αν χρειαστεί.
Τραπεζικό κραχ
Η «κατρακύλα» της ελβετικής τράπεζας συμπαρέσυρε στο «βαθύ κόκκινο» και άλλες μετοχές, με τον δείκτη Euro Stoxx Banks να περιορίζεται κατά 8,4%.
Η γαλλική BNP Paribas έχασε τουλάχιστον 11,5%, Commerzbank και Deutsche Bank «βυθίστηκαν» κατά 9,5%. Τέλος, η Societe Generale -μέχρι την αναστολή διαπραγμάτευσης- υποχωρούσε κατά 11%.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με ισχυρές απώλειες 3%, καθώς ο γερμανικός DAX έπεσε 3,27%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 2,57%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 3,58%%.
Έπεσαν οι άμυνες και στην Αθήνα
Την ίδια ώρα, βαρύτατο είναι το πλήγμα που δέχτηκε και η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.
Ειδικότερα, ο Γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 4,55% στις 1.025,22 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.078,96 μονάδων (+0,46%) και 1.023,69 μονάδων (-4,69%). Ο τζίρος ανήλθε στα 177,93 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 68,25 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,60 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 4,81% στις 2.490,08 μονάδες, ενώ στο -4,27% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.496,19 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 8,44% στις 763,59 μονάδες.
Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς και Alpha Bank έκλεισαν με απώλειες 10,98% και 10,39% αντίστοιχα, με την Eurobank να ακολουθεί με -9,19%. Άνω του 6% ήταν η πτώση σε ΕΛΧΑ, Σαράντη και Ελληνικά Πετρέλαια, και άνω του 5% σε Quest, Ελλάκτωρ, Λάμδα, ΔΕΗ και Motor Oil.
Οι απώλειες σε Μυτιληναίο, Autohellas και Εθνική ήταν μεγαλύτερες του 4%, με τις ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχάλκο να κλείνουν στο -3,58% και -3,46% αντίστοιχα. Άνω του -2% έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και ΟΛΠ και άνω του 1% σε ΟΠΑΠ, Τιταν, Coca Cola και Jumbo. Η Aegean έχασε 0,41% και η Τέρνα Ενεργειακή ενισχύθηκε κατά 0,27%.