Κόσμος

Ανεξέλεγκτη οργή κατά Μακρόν για το Ασφαλιστικό - «Στήνεται» πρόταση μομφής

Μυρίζει «μπαρούτι» στη Γαλλία - 6 στους 10 θέλουν να συνεχίσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις

Ανεξέλεγκτη οργή κατά Μακρόν για το Ασφαλιστικό - «Στήνεται» πρόταση μομφής
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός της Εθνοσυνέλευσης προκαλεί η απόφαση το Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να περάσει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και κυρίως την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, με προεδρικό διάταγμα και όχι μέσω ψηφοφορίας από την Βουλή.

Η κατάσταση μέσα στην Εθνοσυνέλευση θυμίζει μπαρούτι και η ένταση είναι πολύ μεγάλη όταν την ίδια στιγμή στους δρόμους του Παρισιού χιλιάδες κόσμου διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Πρόθεση της κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν να εγκριθεί το επίμαχο νομοσχέδιο που ουσιαστικά αναμορφώνει το συνταξιοδοτικό σύστημα, να παρακάμψει τους βουλευτές και τη ψηφοφορία στο σώμα. Με τον τρόπο αυτό παρακάμπτεται και το πρόβλημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η οποία έχει σχετική και όχι απόλυτη πλειοψηφία.

Παράλληλα με τα τεκταινόμενα στο πολιτικό προσκήνιο, η πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών –περισσότεροι από το 74%-έχει ξεσηκωθεί αντιδρώντας ριζικά στην απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να θέσει με προεδρικό διάταγμα σε εφαρμογή το νέο ασφαλιστικό πλαίσιο στην Γαλλία, αποφεύγοντας ουσιαστικά την παραπομπή του θέματος στην Εθνοσυνέλευση, όπου έχει τη σχετική αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία.

Το παραπάνω προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Odoxa-Backbone Consulting, την οποία δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Figaro.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν την δημοσκόπηση, έξι στους δέκα Γάλλους τάσσονται υπέρ της συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων με στόχο την κατάργηση της αναμόρφωσης του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει και την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των Γάλλων από τα 62 στα 64 χρόνια.

Σήμερα, Πέμπτη, πέρασε τη μεταρρύθμιση χωρίς ψηφοφορία από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση η πρωθυπουργός της χώρας Ελιζαμπέτ Μπορν, εν μέσω φωνών και συνθημάτων από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός έκανε χρήση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος (προεδρικό διάταγμα που παρακάμπτει την Εθνοσυνέλευση) εξασφαλίζοντας την έγκριση του νομοσχεδίου που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, στα 64 έτη.

Όμως φαίνεται ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνησή του δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Κατά την είσοδο της στην Εθνοσυνέλευση η Μπορν έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες, ενώ η ανακοίνωση της χρήσης του άρθρου του Γαλλικού Συντάγματος προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Μάλιστα η συνεδρίαση διακόπηκε για δύο λεπτά, αφού αριστεροί βουλευτές, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο, εμπόδισαν την Μπορν να μιλήσει. Ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Όχι στα 64 χρόνια».

Λίγο αργότερα η συνεδρίαση συνεχίστηκε, η Μπορν πήρε τον λόγο, αλλά η ομιλία της «πνίγηκε» σε μεγάλο βαθμό από αποδοκιμασίες και συνθήματα βουλευτών της αντιπολίτευσης και φωνές που ζητούσαν «παραίτηση», σε μια σπάνια χαοτική σκηνή στο γαλλικό κοινοβούλιο.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι αντάξια της γαλλικής δημοκρατίας. Μέχρι το τέλος, το κοινοβούλιο γελοιοποιήθηκε, ταπεινώθηκε», δήλωσε ο Φαμπιέν Ρουσέλ, επικεφαλής του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Δείτε επίσης