Κόσμος

Μαρία Μπέλοβα: Η Ρωσίδα «Bloody Mary» και το «παιδομάζωμα» των παιδιών της Ουκρανίας

Ποια είναι η αμφιλεγόμενη Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού για την οποία εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης μαζί με τον Πούτιν

Μαρία Μπέλοβα: Η Ρωσίδα «Bloody Mary» και το «παιδομάζωμα» των παιδιών της Ουκρανίας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου που σχετίζονται με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας κατηγορεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο την Μαρία Αλεξέγιεβνα Λβόβα-Μπέλοβα (Maria Alekseyevna Lvova-Belova) και τον Πούτιν και εξέδωσε την Παρασκευή εντάλματα σύλληψης υποστηρίζοντας οτι διενεργούσαν παράνομες απελάσεις παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η Μπέλοβα - η οποία μερικές φορές αναφέρεται ως «Μητέρα Ρωσία» («Mother Russia») ή «Bloody Mary» («Mατωμένη Μαρία») - είναι Επίτροπος για τα δικαιώματα του παιδιού στη Ρωσική Ομοσπονδία, μια θέση που κατέχει από το 2021, όταν διορίστηκε από τον Πούτιν, μάλιστα πρόσφατα έγινε πρωτοσέλιδο όταν μοιράστηκε στο κανάλι της στο Telegram πληροφορίες ότι βοηθάει στη διασύνδεση παιδιών από την Ουκρανία με Ρώσους γονείς που ελπίζουν να τα υιοθετήσουν.

Την άνοιξη του 2022, σύμφωνα με το Newsweek, η Μπέλοβα υιοθέτησε έναν Ουκρανό έφηβο που προερχόταν από τη Μαριούπολη, η οποία είχε πρόσφατα δεχθεί επίθεση από τους Ρώσους και φέρεται να χρησιμοποίησε το παράδειγμα ως μια μετάβαση που κάνουν τα παιδιά από την Ουκρανία όταν φτάνουν στη Ρωσία, υποστηρίζοντας οτι μετά από αρκετούς μήνες, το παιδί αρχίζει να «αγαπά» τη Ρωσία.

«Όταν τα φέραμε στο έδαφος της περιοχής της Μόσχας για να συνέλθουν λίγο, άρχισε η ιστορία ότι μιλούσαν αρνητικά για [τον Πούτιν], έλεγαν κάθε είδους άσχημα πράγματα, τραγουδούσαν τον ύμνο της Ουκρανίας, "Δόξα στην Ουκρανία" και όλα αυτά», είπε η ίδια σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC. «Οπότε ναι, υπάρχει αυτού του είδους η αρνητικότητα, ίσως στην αρχή, αλλά στη συνέχεια μετατρέπεται σε αγάπη για τη Ρωσία».

Το CNN τον Φεβρουάριο ανέφερε ότι η Μπέλοβα συνεχίζει να επισκέπτεται τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη στην Ουκρανία και να συνοδεύει παιδιά πίσω στη Ρωσία, όπου στη συνέχεια υιοθετούνται από ρωσικές οικογένειες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πούτιν της έδωσε άδεια να λάβει «πρόσθετα μέτρα» για την ανάκτηση παιδιών χωρίς γονική μέριμνα στα παράνομα προσαρτημένα από τη Ρωσία εδάφη της Ουκρανίας, όπως η Ζαπορίζια, η Χερσώνα, το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ.

Ωστόσο, το ΔΠΔ έκρινε ότι το έργο της ήταν πιο σκοτεινό από ό,τι εμφανιζόταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς κατηγορείται για παράνομη απέλαση παιδιών και παράνομη μεταφορά παιδιών από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσία και ισχυρίζεται ότι τα εγκλήματα διαπράχθηκαν σε ουκρανικό έδαφος, αρχής γενομένης από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, όταν η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία που σύντομα εξελίχθηκε σε πόλεμο πλήρους κλίμακας.

«Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι η κ. Μπέλοβα φέρει ατομική ποινική ευθύνη για τα προαναφερθέντα εγκλήματα, επειδή διέπραξε τις πράξεις άμεσα, από κοινού με άλλους ή/και μέσω άλλων», αναφέρει το ΔΠΔ στην ανακοίνωσή του.

Απαντώντας η ίδια είπε ότι είναι «υπέροχο» που η διεθνής κοινότητα εκτιμά το έργο της για τα παιδιά, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS την Παρασκευή.

«Είναι σπουδαίο το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα εκτίμησε το έργο της για να βοηθήσει τα παιδιά της χώρας μας, ότι δεν τα αφήνουμε στις εμπόλεμες ζώνες, ότι τα βγάζουμε έξω, ότι δημιουργούμε καλές συνθήκες γι' αυτά, ότι τα περιβάλλουμε με ανθρώπους που τα αγαπούν και τα φροντίζουν», δήλωσε στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το TASS. «Υπήρχαν κυρώσεις εναντίον όλων των χωρών, ακόμη και της Ιαπωνίας, σε σχέση με εμένα, τώρα υπάρχει ένταλμα σύλληψης, αναρωτιέμαι τι θα συμβεί στη συνέχεια. Και εμείς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε».

Ο Πούτιν αντιμετωπίζει παρόμοιες κατηγορίες και έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του, για την υποτιθέμενη διάπραξη παράνομης απέλασης παιδιών και παράνομης μεταφοράς παιδιών από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Μητέρα «πασών των παιδιών»...

Η 39χρονη Μπέλοβα είναι μητέρα τουλάχιστον δέκα παιδιών - κάποια βιολογικά και κάποια υιοθετημένα - με τον σύζυγό της, ο οποίος είναι ορθόδοξος ιερέας, σύμφωνα με το CNN.

Γεννημένη στην πόλη Πένζα, ξεκίνησε την καριέρα της ως δασκάλα κιθάρας για παιδιά αλλά ασχολήθηκε με την τοπική πολιτική, ανεβαίνοντας στη δομή της ρωσικής εξουσίας. Σε ένα τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων που αναρτήθηκε στο κανάλι της στο Telegram τον Νοέμβριο, η ίδια θυμήθηκε την υιοθεσία ενός έφηβου αγοριού από τη Μαριούπολη, το οποίο είπε ότι είχε βρεθεί στους δρόμους από τους κηδεμόνες που τον είχαν αναλάβει μετά τον θάνατο της μητέρας του από καρκίνο. «Πρόκειται για τον πιο όμορφο άνθρωπο που έχω γνωρίσει ποτέ στη ζωή μου», λέει ο Φιλίπ για τη θετή μητέρα του. «Δεν είχα ποτέ κανέναν που να με αγαπάει τόσο πολύ όσο εκείνη», αν και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο νεαρός έδωσε τη συνέντευξη δεν είναι σαφείς, συμπεριλαμβανομένου του αν έκανε δηλώσεις υπό πίεση.

Για τα παιδιά της Ουκρανίας, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «The Day After Tomorrow» για να τα βοηθήσει να ενταχθούν στη ρωσική ζωή και μεταφέρονται σε κατασκηνώσεις δίπλα στη Μαύρη Θάλασσα. «Η κατασκήνωση έχει εννέα θεματικά εργαστήρια για να μπορέσουν οι έφηβοι να επεξεργαστούν τα σχέδια ζωής τους και τις επαγγελματικές τους κατευθύνσεις. Ανυπομονούμε για την έναρξη της κατασκήνωσης!», έγραφε η ίδια τον Αύγουστο.

Την ίδια στιγμή, η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον απέρριψε την Τετάρτη ως «παράλογες» τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι τα ουκρανικά παιδιά μετακινήθηκαν με τη βία. «Λάβαμε γνώση των παράλογων δηλώσεων του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, ο οποίος είχε κατηγορήσει τη χώρα μας για "βίαιη μεταφορά και απέλαση ουκρανικών παιδιών" στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε η πρεσβεία σε ανακοίνωσή της στο Telegram. «Η Ρωσία δέχθηκε παιδιά που αναγκάστηκαν να φύγουν με τις οικογένειές τους από τους βομβαρδισμούς και τις θηριωδίες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε τους ανηλίκους σε οικογένειες και σε περίπτωση απουσίας ή θανάτου γονέων και συγγενών = να μεταφέρουμε τα ορφανά υπό κηδεμονία. Εξασφαλίζουμε την προστασία της ζωής και της ευημερίας τους». Η πρεσβεία συνέχισε, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον, η οποία έχει παράσχει στρατιωτική βοήθεια στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ότι είναι συνένοχη για τους φερόμενους θανάτους παιδιών στη ρωσοκρατούμενη ανατολική Ουκρανία.

Δείτε επίσης