Κόσμος

Η πιο κρίσιμη ώρα για Μακρόν - Ποιοι λένε «ναι», ποιοι «όχι» στις προτάσεις μομφής

Τι θα συμβεί, αν χάσει την ψηφοφορία - Η γαλλική Δεξιά υπέρ της μεταρρύθμισης για σύνταξη στα 64 χρόνια

Η πιο κρίσιμη ώρα για Μακρόν - Ποιοι λένε «ναι», ποιοι «όχι» στις προτάσεις μομφής
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στην κρίσιμη ψηφοφορία για τις δύο προτάσεις δυσπιστίας, από την Ακροδεξιά και την Αριστερά, εναντίον της κυβέρνησης Μακρόν, μετά τη χρήση προεδρικού διατάγματος για σύνταξη στα 64 έτη, είναι στραμμένοι οι προβολείς.

Στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Έτσι έχει αντιμετωπίσει αρκετές προτάσεις δυσπιστίας τους τελευταίους μήνες.

Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, πρόκειται για μία βαθύτερη κρίση στη Γαλλία. Και αυτή η εκτίμηση προκύπτει από το γεγονός πως είναι η πρώτη φορά που διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης καταθέτουν ταυτόχρονα προτάσεις δυσπιστίας. Η μία, που υποστηρίζεται από αριστερά κόμματα -με πρώτο το κόμμα του Ζαν-Λικ Μελανσόν-, η οποία αναμένεται να λάβει επίσης την υποστήριξη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, αφού η επικεφαλής του RN Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει «όλες τις προτάσεις δυσπιστίας».

Η γαλλική Δεξιά δεν θα ψηφίσει, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων

Σημειώνεται πως για να εγκριθεί μια πρόταση μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης θα πρέπει να υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Εθνοσυνέλευσης, δηλαδή από 278 βουλευτές. Προς το παρόν, είναι βέβαιο ότι θα υπερψηφιστεί από περίπου 250 βουλευτές, δηλαδή αυτούς που ανήκουν στην Άκρα Δεξιά της Μαρίν Λεπέν, στην Αριστερά του Ζαν-Λικ Μελανσόν, καθώς και ανεξάρτητους.

Εκτός από την υποστήριξη της Αριστεράς και της Ακροδεξιάς, μια διακομματική πρόταση δυσπιστίας θα χρειαζόταν την υποστήριξη 27 Συντηρητικών βουλευτών των Les Républicains για να περάσει.

Ρεπουμπλικανοί: Η συντριπτική πλειοψηφία του κόμματός μας δεν θα ψηφίσει

Ο επικεφαλής του κόμματος των Ρεπουμπλικανών, Ερίκ Σιοτί, δήλωσε σήμερα ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών μας δεν θα ψηφίσουν καμία πρόταση δυσπιστίας». Όπως ανέφερε, αν ψήφιζαν αυτές τις προτάσεις «θα ήταν σαν να ευχόμασταν να γίνει πρωθυπουργός ο κύριος Μελανσόν και υπουργός Οικονομικών η κυρία Λεπέν. Όλα αυτά είναι γελοιότητες. Πρόκειται για μια γκροτέσκα, ξεπερασμένη συμμαχία, μια συμμαχία από κλόουν», είπε ο Ερίκ Σιοτί και ανέφερε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση αν θα διαγραφούν οι βουλευτές του κόμματός του που θα παραβούν την κομματική γραμμή και θα ψηφίσουν υπέρ των προτάσεων δυσπιστίας.

Η γαλλική δεξιά υπέρ της μεταρρύθμισης Μακρόν

Ο ηγέτης των Γάλλων Συντηρητικών δήλωσε, επίσης, ότι τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό που έφερε η κυβέρνηση Μακρόν. «Απλώς παρουσιάζει ένα πρόβλημα δημοκρατίας, διότι ένας νόμος που θα αλλάξει τη ζωή των Γάλλων θα υιοθετηθεί χωρίς να ψηφιστεί στη Βουλή», σημείωσε ο Ερίκ Σιοτί.

«Είναι αποτυχία για τον Μακρόν να επιβάλει τον νόμο με προεδρικό διάταγμα 49.3. Αλλά επαναλαμβάνω ότι οι Ρεπουμπλικανοί δεν θα ψηφίσουμε καμία πρόταση δυσπιστίας. Αν πρόκειται μετά τις προτάσεις δυσπιστίας να δούμε στην εξουσία την Αριστερά ή την Ακροδεξιά, όχι ευχαριστώ!».

«Δεν θέλουμε να προσθέσουμε χάος στο χάος. Κάποιοι βουλευτές του Μελανσόν θέλουν το χάος, και για τον λόγο αυτόν δεν θα συναινέσουμε σε καμία πρόταση δυσπιστίας. Οι βουλευτές της Αριστεράς υψώνουν πανό και τραγουδούν τη "Μασσαλιώτιδα" μαζί με τους βουλευτές της Ακροδεξιάς, μετατρέποντας το Κοινοβούλιο σε ζώνη έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε ο Ερίκ Σιοτί.

«Η Ρεπουμπλικανική Δεξιά είναι κόμμα εξουσίας, υπεύθυνο και σοβαρό, φιλοδοξεί να έρθει στην κυβέρνηση», κατέληξε.

Τα 573 μέλη της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης θα ψηφίσουν σήμερα τις δύο προτάσεις δυσπιστίας, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν την παραίτηση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν και της κυβέρνησής της.

Αν και ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα παραιτηθεί σε περίπτωση απώλειας της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο, μια επιτυχής πρόταση δυσπιστίας θα προκαλέσει βαθιά πολιτική κρίση για τον Γάλλο Πρόεδρο.

Δείτε επίσης