Κόσμος

Τουρκία: Διεθνής στήριξη για την ανοικοδόμηση μετά τους σεισμούς

Διεθνείς φορείς από όλο τον κόσμο υποστηρίζουν την Τουρκία για την ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων περιοχών

Τουρκία: Διεθνής στήριξη για την ανοικοδόμηση μετά τους σεισμούς
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο φονικός σεισμός που έπληξε την Τουρκία τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου και η επελθούσα σεισμική ακολουθία άφησαν πίσω τους πάνω από 46.000 νεκρούς και 214.000 διαλυμένα κτήρια.

Ο Εγκέλαδος χτύπησε την χώρα και επέτεινε τα από καιρό υπάρχοντα οικονομικά προβλήματα σε μία ήδη δύσκολη χρονική πέρίοδο λόγω των επικείμενων τουρκικών εκλογών.

Η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ευαισθητοποιήθηκαν και άρχισαν να συγκεντρώνουν πόρους προκειμένου να βοηθήσουν το κράτος να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό τις εργασίες της ανοικοδόμησης του.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την 6η Φεβρουαρίου και τους σεισμούς, δεσμεύτηκε να χορηγήσει 1 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση στην Τουρκία και ένα επιπλέον πακέτο 108 εκατομμυρίων ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία.

Παράλληλα, διεθνείς χορηγοί συνεδρίασαν για τους πόρους που θα δώσουν στην Τουρκία προκειμένου να αρχίσει άμεσα η ανοικοδόμηση. Δεσμεύτηκαν,λοιπόν, να χορηγήσουν 7 δισ. ευρώ στην Τουρκία και στην Συρία προκειμένου να επιδιορθώσουν τις ζημίες.

«Είμαι περήφανος που ανακοινώνω ότι θα δούμε σημαντική πρόσθετη στήριξη. Οι δεσμεύσεις σήμερα ανέρχονται στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο Κρίστερσον, η χώρα του οποίου ασκεί την εξαμηνιαία προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, στο τέλος μιας διεθνούς διάσκεψης για τη συγκέντρωση πόρων για τα θύματα του σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός τόνισε ότι η διάσκεψη για συγκέντρωση πόρων «πέτυχε τον στόχο της». Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε από την πλευρά της τις δεσμεύσεις αυτές. «Σας ευχαριστούμε πολύ που δείξατε στους λαούς της Συρίας και της Τουρκίας ότι δεν είναι μόνοι, ότι νοιαζόμαστε, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε», είπε.

Υψηλό το κόστος της ανοικοδόμησης

«Είναι ήδη σαφές ότι μόνο οι υλικές ζημιές θα ανέλθουν σε περισσότερα των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Γκαζίαντεπ η Λουίζα Βίντον, υπεύθυνη για τη Τουρκία του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΟΗΕ στην Γενεύη.

«Το κόστος της ανοικοδόμησης και ό,τι έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ανοικοδόμηση πρέπει να γίνει με καλύτερες προϋποθέσεις, με περισσότερο οικολογικούς όρους, σημαίνει ότι αυτό το ποσόν θα ξεπερασθεί», δήλωσε η Λουίζα Βίντον.

Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε προσωρινά δεδομένα, αλλά το ποσόν των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι αυτό που παρουσιάστηκε κατά την Διάσκεψη των Δωρητών στις 16 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Ανοικοδόμηση κτηρίων με νέους κανονισμούς

Ο Τούρκος πρόεδρος, μέσω διατάγματος, επέβαλε νέους κανονισμούς για τις εργασίες ανοικοδόμησης λόγω σεισμού στην περιοχή της που επλήγη από τους δύο δίδυμους σεισμούς. Σύμφωνα με το διάταγμα, άτομα, ιδρύματα και οργανισμοί θα μπορούν να χτίσουν κατοικίες και χώρους εργασίας που θα δωρηθούν στο υπουργείο αστικοποίησης και αργότερα θα διανεμηθούν σε άτομα που επλήγησαν από τον σεισμό.

Στον κανονισμό αναφέρεται ότι η άνυδρη γη και η μη δασική γη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οικοδομές και προσθέτει πως οι συνήθεις διαδικασίες συμπεριλαμβανομένων των ειδοποιήσεων κτηρίων και των αντιρρήσεων δεν θα απαιτούνται κατά τη διάρκεια των διαδικασιών σχεδιασμού και υποδιαίρεσης γης.

Οι περιοχές προσωρινής ή μόνιμης επανεγκατάστασης θα καθοριστούν από το υπουργείο αστικοποίησης ανάλογα με την απόσταση της περιοχής από τη γραμμή του σεισμού, την καταλληλότητα του εδάφους και την εγγύτητά του με το κέντρο οικισμού, ανέφερε επίσης ο κανονισμός. Θα ληφθούν περιβαλλοντικές προφυλάξεις κατά τη διάθεση των απορριμμάτων κατεδάφισης, τα οποία μπορούν επίσης να ανακυκλωθούν για να χρησιμοποιηθούν σε επενδύσεις υποδομής, ανέφερε.

Επίσης, μια αντιπροσωπεία 10 ατόμων αποτελούμενη από αρχιτέκτονες, πολιτικούς και γεωλόγους μηχανικούς από το Τμήμα Κατασκευών της Μηχανικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ραιδεστού Ναμίκ Κεμάλ Τσορλού μετέβη στο Αντίγιαμαν κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι ακαδημαϊκοί εξέτασαν τα κτήρια που κατέρρευσαν και πήραν δείγματα και παρουσίασαν την έκθεση που ετοίμασαν στην Γενική Εισαγγελία του Bakırköy και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής.

Τι υποσχέθηκε ο Ερντογάν στους σεισμόπληκτους

Τέλος, ο Ερντογάν σημείωσε πως κτο ελάχιστο ποσό μισθώματος για ενοίκιο στους σεισμόπληκτους αυξήθηκε από τις 2.000 στις 3.000 τουρκικές λίρες αι σημείωσε πως έχει δοθεί οριζόντια βοήθεια 15.000 λιρών σε όσους θέλουν να μετεγκατασταθούν. Ακόμα επανέλαβε πως έχουν δοθεί 100.000 λίρες στους πολίτες που έχασαν τους συγγενείς τους στον καταστροφικό και φονικό σεισμό.

Ο Τούρκος πρόεδρος λέει πως δόθηκαν 10.000 λίρες σε κάθε έναν από τους πολίτες που επηρεάστηκαν από την καταστροφή και η συνολική βοήθεια ανέρχεται σε περίπου 1.000.000 λίρες, ενώ σημείωσε πως δεν θα ξεχάσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επηρεάστηκαν.

Υποσχέθηκε ακόμη πως θα κατασκευαστούν περίπου 50.000 σπίτια στο Αντιγιαμάν και πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι γεωλογικές έρευνες.

«Θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να προετοιμάσουμε τις πόλεις μας για επερχόμενες καταστροφές το συντομότερο δυνατόν και ειδικότερα θα επιταχύνουμε τη μετατροπή των σχεδίων πόλεων», συμπλήρωσε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκλεισε σε προεκλογικό τόνο, τάζοντας κατά την ομιλία του: «Υπόσχομαι στο έθνος μας ότι θα θεραπέψω τις πληγές του σεισμού σε μεγάλο βαθμό μέχρι το τέλος του χρόνου».

Δείτε επίσης