Κόσμος

Ντόναλντ Τραμπ: Οι εξελίξεις στην περίπτωση σύλληψης του πρώην προέδρου

Η άσκηση ποινικής δίωξης και το ενδεχόμενο σύλληψής του αποτελεί δύσκολη εξίσωση για τον εισαγγελέα. Ωστόσο στη Νέα Υόρκη έχουν αρχίσει τις προετοιμασίες

Ντόναλντ Τραμπ: Οι εξελίξεις στην περίπτωση σύλληψης του πρώην προέδρου
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει πως θα συλληφθεί. Μάλιστα, μέσα στο Σαββατοκύριακο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση προς τους υποστηρικτές του να διαμαρτυρηθούν και να «πάρουν το έθνος μας πίσω».

Και αυτό γιατί περιμένει πως ο εισαγγελέας του Μανχάταν να ασκήσει σε βάρος του μία άνευ προηγουμένου ποινική δίωξη για τον χειρισμό καταβολής χρημάτων κατά την προεδρική εκστρατεία του 2016.

Όπως μεταδίδει το BBC, ισχυρίζεται για την ακρίβεια πως θα συλληφθεί την Τρίτη για κατηγορίες σχετικές με έρευνα που διεξήχθη για πληρωμή 130.000 δολαρίων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς το 2016.

Φυσικά, αν γίνει κάτι τέτοιο, ο πρώην πρόεδρος θα γίνει ο μόνος που έχει αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις.

Η υπόθεση με την πορνοστάρ

Το 2016, η σταρ των ταινιών ενηλίκων Στόρμι Ντάνιελς επικοινώνησε με μέσα ενημέρωσης προσφέροντάς της να πουλήσουν τον λογαριασμό της για μια σχέση μοιχείας που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2006. Η ομάδα του Τραμπ το αντιμετώπισε αυτό και ο δικηγόρος του Μάικλ Κοέν πλήρωσε 130.000 δολάρια στην κυρία Ντάνιελς για να σιωπήσει.

Ως εδώ δεν υπάρχει κάποια παρανομία. Ωστόσο, όταν ο κ. Τραμπ αποζημίωσε τον κ. Κοέν, το αρχείο για την πληρωμή αναφέρει ότι ήταν για νομικά έξοδα.

Ο ισχυρισμός των εισαγγελέων είναι ότι κάτι τέτοιο είναι ισοδύναμο με παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων, πράξη που αποτελεί πλημμέλημα – ποινικό αδίκημα – στη Νέα Υόρκη.

Οι εισαγγελείς θα μπορούσαν επίσης να ισχυριστούν ότι αυτό αποτελεί παραβίαση του εκλογικού νόμου, επειδή η προσπάθειά του να κρύψει τις πληρωμές του στην κα Ντάνιελς υποκινήθηκε από το ότι δεν ήθελε οι ψηφοφόροι να γνωρίζουν ότι είχε σχέση μαζί της.

Ωστόσο, η συγκάλυψη ενός εγκλήματος με παραποίηση αρχείων αποτελεί κακούργημα

Ακόμη και οι συνήγοροι της δίωξης αναγνωρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μια ξεκάθαρη υπόθεση.

Υπάρχει ελάχιστο νομολογιακό δεδομένο για μια τέτοια δίωξη, καθώς οι προηγούμενες προσπάθειες να κατηγορηθούν πολιτικοί ότι περνούν το όριο μεταξύ της χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας και των προσωπικών δαπανών έχουν καταλήξει σε αποτυχία.

Τελικά θα του απαγγελθούν κατηγορίες;

Η απόφαση για το αν θα του απαγγελθούν κατηγορίες ανήκει στον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Άλβιν Μπραγκ. Συνέστησε το μεγάλο δικαστήριο για να διερευνήσει εάν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να ασκηθεί δίωξη και είναι ο μόνος που γνωρίζει εάν – ή πότε – θα ανακοινωθεί κατηγορία.

Την περασμένη εβδομάδα, οι δικηγόροι του κ. Τραμπ δήλωσαν ότι προσφέρθηκε στον πρώην πρόεδρο η ευκαιρία να εμφανιστεί ενώπιον των ενόρκων, κάτι που θεωρείται ένδειξη ότι η έρευνα πλησιάζει στο τέλος της.

Οι δικηγόροι υποβάθμισαν τις προτάσεις ότι αυτοί ή ο κ. Τραμπ έχουν εκ των προτέρων ειδοποίηση για επικείμενο κατηγορητήριο, λέγοντας ότι τα σχόλιά του σχετικά με την Τρίτη βασίστηκαν σε αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Τόσο ο Μάικλ Κοέν όσο και ο πρώην νομικός του σύμβουλος Ρόμπερτ Κοστέλο έχουν καταθέσει τις τελευταίες ημέρες. Ο Κοστέλο προτάθηκε από την ομάδα υπεράσπισης του Τραμπ τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να δυσφημήσει τη μαρτυρία του Κοέν.

Τι θα συμβεί αν συλληφθεί ο Ντόναλντ Τραμπ

Εάν απαγγελθούν τελικά κατηγορίες στον πρώην πρόεδρο, οι δικηγόροι του έχουν επισημάνει ότι η σύλληψη του πρώην προέδρου θα ακολουθούσε την τυπική διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να ταξιδέψει από το σπίτι του στο Mar-a-Lago στη Φλόριντα για να εμφανιστεί στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, με την σύλληψη του να έχει προηγηθεί.

Δεδομένης της ιστορικής φύσης μιας τέτοιας κίνησης και των ανησυχιών για την ασφάλεια των ατόμων που εμπλέκονται, ο τρόπος με τον οποίο θα εξελιχθεί είναι αβέβαιος – και πιθανότατα θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ του γραφείου του εισαγγελέα και της ομάδας του κ. Τραμπ.

Μόλις κλείσει η υπόθεση και επιλεγεί δικαστής, θα τεθούν σε εφαρμογή άλλες λεπτομέρειες, όπως ο χρόνος της δίκης και οι πιθανοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι απαιτήσεις εγγύησης για τον κατηγορούμενο.

Η δίκη – η στιγμή που ένας κατηγορούμενος δηλώνει την έγκλησή του ενώπιον δικαστή – είναι ανοιχτή. Ωστόσο, το δικαστήριο μπορεί να λάβει μέτρα, όπως να του παραχωρήσει ιδιωτική είσοδο στο δικαστήριο, προκειμένου να προστατεύσει το απόρρητό του και να διατηρήσει την ασφάλεια.

Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένης της Μυστικής Υπηρεσίας, που φρουρεί τον Τραμπ και άλλους πρώην προέδρους, έχουν εμπλακεί σε σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σύλληψης.

Σε περίπτωση που καταδικαστεί για πλημμέλημα, τότε θα κληθεί να πληρώσει ένα χρηματικό πρόστιμο. Εάν ο Τραμπ καταδικαζόταν για κακούργημα, θα αντιμετώπιζε μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, αν και ορισμένοι νομικοί εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι το πρόστιμο είναι πιο πιθανό και ότι οποιαδήποτε ποινή που περιλαμβάνει την φυλάκιση του, ότι είναι πολύ απίθανη.

Θα υπάρξουν διαμαρτυρίες υποστηρικτών του;

Ο Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε έκκληση προς τους υποστηρικτές του μέσω μίας ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η γλώσσα του απηχεί τη ρητορική που χρησιμοποίησε πριν από την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ το 2021 και έχει εγείρει ανησυχίες για το ενδεχόμενο βίας.

Ο Τραμπ αρνείται ότι έχει σχέση με τη Στόρμι Ντάνιελς Ο Μπραγκ βρίσκεται σε στενή επαφή με την αστυνομία της Νέας Υόρκης και την ασφάλεια του δικαστηρίου, σύμφωνα με επιστολή προς το τμήμα του που διέρρευσε στον Τύπο την Κυριακή. «Δεν ανεχόμαστε προσπάθειες εκφοβισμού του γραφείου μας ή απειλής του κράτους δικαίου στη Νέα Υόρκη», έγραψε.

«Οι εταίροι μας στην επιβολή του νόμου θα διασφαλίσουν ότι τυχόν συγκεκριμένες ή αξιόπιστες απειλές κατά του γραφείου θα διερευνηθούν πλήρως και ότι υπάρχουν οι κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας». Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία μέχρι στιγμής για το είδος των οργανωμένων μαζικών διαδηλώσεων που οδήγησαν στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου.

Μπορεί να κατέβει στις προεδρικές εκλογές του 2024

Όπως τονίζουν αμερικανικοί νομικοί κύκλοι, ένα κατηγορητήριο ή ακόμα και μια ποινική καταδίκη δεν θα εμπόδιζε τον κ. Τραμπ να συνεχίσει την προεδρική του εκστρατεία, αν το επιλέξει – και έχει δώσει κάθε ένδειξη ότι θα συνεχίσει να προωθεί την καμπανια ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τίποτα στη νομοθεσία των ΗΠΑ που να εμποδίζει έναν υποψήφιο που κρίνεται ένοχος για έγκλημα να κάνει εκστρατεία και να υπηρετήσει ως πρόεδρος – ακόμη και από τη φυλακή. Ωστόσο, η σύλληψη του κ. Τραμπ σίγουρα θα περιέπλεκε την προεδρική εκστρατεία του.

Αν και μπορεί να αναγκάσει ορισμένους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους να συσπειρωθούν γύρω από τον υποψήφιο που υποστηρίζουν, θα μπορούσε να αποσπάσει σημαντικά την προσοχή ενός υποψηφίου στην προεκλογική εκστρατεία, που προσπαθεί να κερδίσει ψήφους και να συμμετάσχει σε συζητήσεις. Θα εμβάθυνε επίσης και θα πυροδοτούσε ήδη έντονους διαχωρισμούς μέσα στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα.

Κατά την άποψη των Συντηρητικών, ο πρώην πρόεδρος τιμωρείται με διαφορετικό επίπεδο δικαιοσύνης, ενώ οι φιλελεύθεροι θεωρούν ότι αυτό είναι ένα ζήτημα της λογοδοσίας των παραβατών του νόμου -ακόμη και εκείνων που βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις εξουσίας.

Δείτε επίσης