Κόσμος

Τζο Μπάιντεν: Κλείνει την πόρτα του Λευκού Οίκου στον Νετανιάχου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε την ύπαρξη έντασης μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας ότι δεν θα καλέσει «σύντομα» τον ισραηλινό πρωθυπουργό

Την ένταση μεταξύ ΗΠΑ -Ισραήλ υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν μπορεί «να συνεχίσει σε αυτό το δρόμο» με το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης.

Τα παραπάνω δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα καλέσει «σύντομα» τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αν και έχει αποφύγει μέχρι στιγμής μια οξεία δημόσια αντιπαράθεση με τον Νετανιάχου, με το σχόλιό του, αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόσκλησης του επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης συμμαχίας δεξιάς, ακροδεξιάς και υπερορθόδοξων κομμάτων, υπογραμμίζει την ένταση των σχέσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων αυτή τη στιγμή.

Ο Μπάιντεν επέκρινε την πολύ αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος στο Ισραήλ που προωθούσε ο κ. Νετανιάχου προτού τελικά αναγκαστεί να την αναστείλει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αφού προκάλεσε έκρηξη μαζικών κινητοποιήσεων στη χώρα.

Μπάιντεν: Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο

«Όπως πολλοί σθεναροί υποστηρικτές του Ισραήλ, είμαι πολύ ανήσυχος. Και με ενδιαφέρει να διορθωθεί αυτό. Δεν μπορούν να συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο», είπε εξάλλου ο πρόεδρος των ΗΠΑ όταν ρωτήθηκε σχετικά με την υγεία της ισραηλινής δημοκρατίας.

Ο ογδοντάρης πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε πως ελπίζει ο ισραηλινός πρωθυπουργός θα εγκαταλείψει την επίμαχη μεταρρύθμιση.

Ο Νετανιάχου αντέδρασε υπογραμμίζοντας μέσω Twitter πως «εκτιμά» την μακρά υποστήριξη του Μπάιντεν στη χώρα του μεν, αλλά «το Ισραήλ είναι κυρίαρχο κράτος που παίρνει αποφάσεις δυνάμει της βούλησης του λαού του και όχι στη βάση πιέσεων από το εξωτερικό, ακόμη κι αν αυτές προέρχονται από τους καλύτερούς του φίλους».

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι την Τρίτη, ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Τόμας Νάιντς δήλωνε πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επρόκειτο να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

«Προφανώς θα πάει. Υποθέτω μετά το Πάσχα», ανέφερε ο Νάιντς στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Δείτε επίσης