Κόσμος

Ελπιδοφόρος σε Μπάιντεν: «Ευχαριστώ για την Αγάπη που δείχνετε στον Ελληνισμό»

Θερμή υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και τους Έλληνες ομογενείς από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

ελπιδοφοροσ, ελπιδοφορος, Μπάιντεν, μπαιντεν, αρχιεπισκοποσ, ηπα, αμερικη, 25η μαρτιου, 25η Μαρτίου, λευκοσ οικοσ, λευκός οίκος
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σε θερμό κλίμα και με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα και την παρουσία του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο με τις τιμές του αρχηγού κράτους, καθώς ακολούθησε το τελετουργικό που προβλέπει το πρωτόκολλο για τους αρχηγούς κρατών.

Ενδεικτικό του κλίματος της ειδικής εκδήλωσης στον Λευκό οίκο για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας ήταν πως ο Τζό Μπάιντε προέβαλε την υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με ανάρτησή του στο Twitter της επίσημη λογαριασμό της αμερικανικής προεδρίας:

«Σήμερα και κάθε μέρα, η Ελληνική Ανεξαρτησία είναι μια γιορτή τόσο για τους Αμερικανούς όσο και για τους Έλληνες. Μας δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε την ιστορία και τις αξίες που μας ενώνουν.
Την ελευθερία, την ισότητα, την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία.
Ως σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι δεν είμαστε απλώς οι κληρονόμοι της δημοκρατίας.
Είμαστε πρωταθλητές της.
Και αυτό χάρη στον χαρακτήρα της ελληνικής κοινότητας - και στα ελληνικά ιδεώδη που είναι συνυφασμένα με τα θεμέλια της Αμερικής.
Οι Έλληνες μετανάστες εμπλούτισαν πάντα αυτό που σημαίνει να είσαι Αμερικανός.
Άναψαν τη φλόγα της ελευθερίας που άρχισε να τρεμοπαίζει στην Αθήνα πριν από χιλιάδες χρόνια.
Απόψε, επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να κρατήσουμε τη φλόγα ζωντανή - και να εργαστούμε μαζί για ένα μέλλον ελπίδας και δυνατοτήτων».

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, Λευκός Οίκος, Τζο Μπάιντεν, 25η Μαρτίου - εικόνα2

Η εκδήλωση στον Λευκό Οίκο

Σε θερμό κλίμα και με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα και την παρουσία του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο με τις τιμές του αρχηγού κράτους, καθώς ακολούθησε το τελετουργικό που προβλέπει το πρωτόκολλο για τους αρχηγούς κρατών.

Ενδεικτικό του κλίματος της ειδικής εκδήλωσης στον Λευκό οίκο για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας ήταν πως ο Τζο Μπάιντε προέβαλε την υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με ανάρτησή του στο Twitter της επίσημη λογαριασμό της αμερικανικής προεδρίας:

«Σήμερα και κάθε μέρα, η Ελληνική Ανεξαρτησία είναι μια γιορτή τόσο για τους Αμερικανούς όσο και για τους Έλληνες. Μας δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε την ιστορία και τις αξίες που μας ενώνουν.
Την ελευθερία, την ισότητα, την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία.
Ως σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι δεν είμαστε απλώς οι κληρονόμοι της δημοκρατίας.
Είμαστε πρωταθλητές της.
Και αυτό χάρη στον χαρακτήρα της ελληνικής κοινότητας - και στα ελληνικά ιδεώδη που είναι συνυφασμένα με τα θεμέλια της Αμερικής.
Οι Έλληνες μετανάστες εμπλούτισαν πάντα αυτό που σημαίνει να είσαι Αμερικανός.
Άναψαν τη φλόγα της ελευθερίας που άρχισε να τρεμοπαίζει στην Αθήνα πριν από χιλιάδες χρόνια.
Απόψε, επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να κρατήσουμε τη φλόγα ζωντανή - και να εργαστούμε μαζί για ένα μέλλον ελπίδας και δυνατοτήτων».

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, Λευκός Οίκος, Τζο Μπάιντεν, 25η Μαρτίου - εικόνα2

Καταχειροκροτούμενος εμφανίστηκε στην αίθουσα ο Αμερικανός Πρόεδρος μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ Ελπιδοφόρο στον Λευκό Οίκο για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε σε προσωπικό τόνο για τους στενούς δεσμούς του με την ελληνοαμερικανική κοινότητα, μια σχέση που πάει πίσω πολλές δεκαετίες, καθώς ξεκίνησε όταν αποφάσισε να διεκδικήσει τη θέση γερουσιαστή στο Ντέλαγουερ σε ηλικία μόλις 29 χρονών.

Γυρίζοντας πάνω στη σκηνή, αντίκριζε παντού φιλικά πρόσωπα, αναφερόμενος προσωπικά στον Αλέξανδρο Καρλούτσο, στους λομπίστες Άντι και Μάικ Μάνατο, και στον Ντένις Ασάνις, πρόεδρο του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ. Μάλιστα, μια ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν ο Πρόεδρος Μπάιντεν προχώρησε προς την πλευρά του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και του είπε αστειευόμενος «έχουμε έναν κύριο που κάθεται εκεί που νομίζω ότι πρέπει να είναι Έλληνας».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε και στους κοινούς πολιτιστικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες αλλά και στα αρχαιοελληνικά ιδεώδη, τα οποία ενέπνευσαν τους πατέρες της αμερικανικής δημοκρατίας. Με αυτό το σκεπτικό, εξήγησε ότι θεωρεί ιδιαίτερα ταιριαστό το γεγονός ότι ξεκίνησε στην Ουάσιγκτον η Δεύτερη Σύνοδος Κορυφής για τη Δημοκρατία την ίδια μέρα που γιορτάστηκε η επέτειος της ελληνικής ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο.

«Πριν από χιλιάδες χρόνια, ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης είπε “γνώθι σαυτόν”. Για να γνωρίσουμε, λοιπόν, αληθινά την Αμερική, πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία και τις ελπίδες μας – πρέπει να γνωρίζουμε λίγα πράγματα για την Ελλάδα για να την κατανοήσουμε πραγματικά. Η Ελλάδα βρίσκεται στα ίδια τα θεμέλια της δημοκρατίας και του έθνους μας (…) έτσι, σήμερα και κάθε μέρα, η ελληνική ανεξαρτησία είναι μια γιορτή τόσο για τους Αμερικανούς όσο και για τους Έλληνες.Μας δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε αυτήν την ιστορία που μας δένει με τις αξίες που μας ενώνουν: ελευθερία, ισότητα, αξιοπρέπεια και δημοκρατία» δήλωσε με έμφαση ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναφέρθηκε εγκωμιαστικά και στον ρόλο που διαδραματίζει η σύγχρονη ελληνοαμερικανική κοινότητα και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής για τη προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Με απλά λόγια, ως σύμμαχοι και εταίροι και φίλοι, έχουμε αποδείξει ξανά και ξανά ότι δεν είμαστε απλώς κληρονόμοι της δημοκρατίας, είμαστε οι πρωταθλητές της.Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο θάρρος και τον χαρακτήρα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Ξέρετε, σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου, είχα την τύχη να δω αυτό το θάρρος και τον χαρακτήρα στη πράξη. Το βλέπω στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία ανέκαθεν υπερασπιζόταν την κοινωνική δικαιοσύνη και τα πολιτικά δικαιώματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συλλυπητήρια για την τραγωδία των Τεμπών

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στάθηκε και στη τραγωδία των Τεμπών, στέλνοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της Ελλάδας.

«Ήταν ένα τραγικό, τραγικό ατύχημα, και βρίσκονται στις προσευχές μας.Και η Τζιλ και εγώ, και ο αμερικανικός λαός, λυπηθήκαμε βαθιά από αυτή την τραγωδία» είπε κατά την διάρκεια της ομιλίας του.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε και στη προσωπική σχέση που διατηρεί τόσο με τον Πάπα Φραγκίσκο όσο και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τους οποίους χαρακτήρισε τις πιο χριστόμορφες προσωπικότητες που έχει γνωρίσει. Μάλιστα, επανέλαβε ότι νιώθει ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη στενή σχέση που διατηρούν οι δύο Χριστιανοί ηγέτες, λέγοντας μάλιστα στον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι είχε δει τη φωτογραφία του πάνω στο γραφείο του Πάπα Φραγκίσκου.

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, Λευκός Οίκος, Τζο Μπάιντεν, 25η Μαρτίου - εικόνα1

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου

Στον χειρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την φιλοξενία και την εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο αλά και για «την αγάπη και την στήριξη που έχει δείξει στον ελληνισμό κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας πολιτικής πορείας του» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη σθεναρή υποστήριξη στην αμιγώς πνευματική αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την οποία χαρακτήρισε μια «αποστολή αγάπης, ειρήνης και ελπίδας». Ολοκληρώνοντας, ο κ. Ελπιδοφόρος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Μπάιντεν για τη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, τονίζοντας τη σημασία που έχει η προάσπιση της διεθνούς τάξης που στηρίζεται σε κανόνες.

«Κύριε Πρόεδρε, είστε ο ηγέτης αυτού του μεγάλου έθνους και ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου, όπου βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή της φάλαγγας για την ελευθερία. Και είμαστε εδώ για να σας πούμε σήμερα, ότι δεν στέκεστε μόνοι σας.
Σας ευχαριστώ για το κουράγιο σας να μιλήσετε και να κάνετε αυτό που είναι δίκαιο και αληθινό.
Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας για την Ελλάδα και την Κύπρο και για τον Ελληνισμό όπου και αν βρίσκεται.
Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας για μια διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες (…) Είμαστε μαζί σας, κύριε Πρόεδρε, όπως και οι ήρωες του 1821 εμπνεύστηκαν από αυτούς του 1776».

Η συγκεκριμένη εκδήλωση πέρα από τον ισχυρό επικοινωνιακό της χαρακτήρα, προσφέρει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στην ελληνοαμερικανική κοινότητα για να μεταφέρει μηνύματα στην αμερικανική πολιτική ηγεσία. Υπενθυμίζεται πως η εκδήλωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας δεν είχε πραγματοποιηθεί με τη καθιερωμένη της μορφή τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς το 2020 είχε αναβληθεί, λόγω της έναρξης της πανδημίας, το 2021 είχε διοργανωθεί μια ψηφιακή εκδήλωση, ενώ το 2022 είχε διεξαχθεί Μάιο.

Aξίζει να σημειωθεί ότι πριν την άφιξη στην ειδική αίθουσα οι δύο πλευρές είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, στην οποία ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος φέρεται να ζήτησε τη στήριξη των ΗΠΑ για τη διασφάλιση των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος χαρακτήρισε σημαντική και αισιόδοξη ελπιδοφόρα τη μεταστροφή του κλίματος που παρατηρείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή η αναθέρμανση πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων και τον τερματισμό της παράνομης κατοχής στην Κύπρο.

Δείτε επίσης