Κόσμος

Ρωσία: Επίσκεψη Λαβρόφ στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομαδα

Θα συζητήσουν «την κατάσταση και το μέλλον της συνεργασίας τους σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, κυρίως το εμπόριο, την ενέργεια και τον τουρισμό».

Ρωσία: Επίσκεψη Λαβρόφ στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομαδα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δύο επικεφαλής των διπλωματιών των δύο χωρών θα εστιάσουν στις τεταμένες σχέσεις Άγκυρας-Δαμασκού, λόγω στρατιωτικών επιχειρήσεων της πρώτης στην επικράτεια της Συρίας και πριν την τετραμερή στην οποία εκτός της Ρωσίας, Τουρκίας και Συρίας, συμμετέχει το Ιράν.

Όπως έγινε γνωστό από την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, ο Λαβρόφ θα μεταβεί στις 6-7 Απριλίου στην Τουρκία για να συναντήσει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ύστερα από πρόσκληση του τελευταίου και θα συζητήσουν «την κατάσταση και το μέλλον της συνεργασίας τους σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, κυρίως το εμπόριο, την ενέργεια και τον τουρισμό».

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για θέματα όπως η κατάσταση στην Ουκρανία και οι εξελίξεις στη Συρία και το Καραμπάχ.

Η Ζαχάροβα πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν θα είναι επίσης στην ατζέντα των Λαβρόφ και Τσαβούσογλου.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, οι υπουργοί Εξωτερικών θα εργαστούν επίσης για το χρονοδιάγραμμα των προγραμματισμένων συναντήσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας σε διάφορα επίπεδα.

«Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο έργο των ενδιαφερόμενων χωρών της περιοχής για την ομαλοποίηση των τουρκο-συριακών σχέσεων ταυτοχρόνως με την αύξηση των κοινών προσπαθειών για την εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής στη Συριακή Αραβική Δημοκρατία», είχε αναφερθεί στο τότε ανακοινωθέν της Υπηρεσίας Ενημέρωσης του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται ότι οι δύο υπουργοί είχαν συναντηθεί πριν από ένα μήνα στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της G20 στο Νέο Δελχί και συζήτησαν το θέμα της εξομάλυνσης των τουρκο-συριακών σχέσεων.

Δείτε επίσης