Κόσμος

Συρία: Το Ισραήλ έπληξε φυλάκια στην επαρχία Χομς

Πηγές δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών είπαν πως ρουκέτες έπληξαν την αεροπορική βάση T4 που βρίσκεται δυτικά της αρχαίας Παλμύρα και το αεροδρόμιο αλ Νταμπάα

Συρία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Οι ισραηλινές δυνάμεις διενήργησαν αεροπορικά πλήγματα σε φυλάκια στην επαρχία Χομς της Συρίας σε επιδρομή που εξαπέλυσαν νωρίς σήμερα, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Συρίας, ενώ δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν πως από τους βομβαρδισμούς επλήγησαν αεροπορικές βάσεις στην κεντρική Συρία όπου έχουν την έδρα τους Ιρανοί.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει την αεροπορική επιδρομή, την τρίτη από την Πέμπτη. Ισραηλινή επίθεση κοντά στη Δαμασκό προχθές Παρασκευή προκάλεσε τον θάνατο δύο μελών των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ανέφεραν σήμερα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Πρόκειται για τον Μεκντάντ Μεγκανί Τζαφαραμπαντί και τον Μιλάντ Χαϊνταρί.

Σχολιάζοντας τον θάνατο των δύο μελών των Φρουρών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναάνι, δήλωσε πως «η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στην κρατική τρομοκρατία του Ισραήλ στον κατάλληλο χρόνο και τόπο».

Χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένα σε τόπους ή πλήγματα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πως το Ισραήλ «απαιτεί υψηλό τίμημα από καθεστώτα που υποστηρίζουν τρομοκράτες» εκτός των συνόρων του. Μιλούσε στο υπουργικό συμβούλιό του σε σχόλια που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Το υπουργείο Άμυνας της Συρίας ανέφερε σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από τα κρατικά ΜΜΕ πως το Ισραήλ εξαπέλυσε «επίθεση από αέρος από την κατεύθυνση της βορειοδυτικής Βηρυτού θέτοντας στο στόχαστρο ορισμένα φυλάκια στην πόλη Χομς και στην ύπαιθρό της στις 00:35» σήμερα.

Συριακή στρατιωτική πηγή δήλωσε στα κρατικά ΜΜΕ πως τα πλήγματα προκάλεσαν κάποιες ζημιές και τραυμάτισαν πέντε μέλη στρατιωτικού προσωπικού.

Δύο πηγές δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών που ζήτησαν ανωνυμία είπαν πως ρουκέτες έπληξαν την αεροπορική βάση T4 που βρίσκεται δυτικά της αρχαίας πόλης Παλμύρα και το αεροδρόμιο αλ Νταμπάα κοντά στην πόλη αλ Κουσάιρ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο όπου η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ είναι κυρίαρχη.

Ιρανικό στρατιωτικό προσωπικό μαζί με μαχητές της λιβανικής Χεζμπολάχ σταθμεύουν και στα δύο αεροδρόμιο και υπάρχει ισχυρή πίεση φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών σε εκείνη την περιοχή της επαρχίας Χομς, ανέφεραν οι πηγές.

Πηγή περιφερειακής υπηρεσίας πληροφοριών δήλωσε επίσης πως ένα υπόγειο ερευνητικό κέντρο όπου Ιρανοί επιστήμονες φέρεται να αναπτύσσουν δυνατότητες κατασκευής πυραύλων και τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) περιλαμβάνονταν επίσης στους στόχους.

Η Συρία αρνείται τις κατηγορίες της Δύσης και του Ισραήλ ότι το Ιράν, ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι του οποίου επισκέπτονται συχνά τη Συρία, έχει εκτεταμένη στρατιωτική παρουσία στη χώρα. Λέει πως η στρατιωτική συνεργασία και τα εφοπλιστικά προγράμματα με το Ιράν είναι μέρος της μακρόχρονης στρατηγικής σχέσης απέναντι στις απειλές που εξαπολύει από μακρού χρόνου το Ισραήλ.

Το Ιράν υποστηρίζει πως οι αξιωματικοί του υπηρετούν σε ρόλο συμβούλου στη Συρία έπειτα από πρόσκληση της Δαμασκού. Δεκάδες μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, περιλαμβανομένων υψηλόβαθμων αξιωματικών, σκοτώθηκαν στη Συρία στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε το 2011.

Το Ισραήλ διενεργεί εδώ και χρόνια επιθέσεις εναντίον στόχων που, όπως λέει, συνδέονται με το Ιράν στη Συρία, όπου η επιρροή της Τεχεράνης έχει αυξηθεί αφότου άρχισε να υποστηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στη σύγκρουση.

Το Ισραήλ ενέτεινε πέρυσι τα πλήγματα σε συριακά αεροδρόμια και αεροπορικές βάσεις για να παρεμποδίσει όπως υποστηρίζει τη χρήση από το Ιράν αεροπορικών γραμμών εφοδιασμού προκειμένου να παραδώσει όπλα σε παραστρατιωτικούς.

Πηγές δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών έχουν πει πως το Ιράν χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο πολιτικά αεροδρόμια προκειμένου να παραδώσει περισσότερα όπλα, εκμεταλλευόμενο την αύξηση της αεροπορικής κυκλοφορίας καθώς εμπορικά αεροσκάφη παραδίδουν ανθρωπιστική βοήθεια μετά τον φονικό σεισμό του Φεβρουαρίου.

Δείτε επίσης