Κόσμος

Φινλανδία - Εκλογές: Ήττα της Σάνα Μαρίν, νίκησαν οι Συντηρητικοί

Νέο ρεκόρ της ακροδεξιάς

Φινλανδία - Εκλογές:
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Χαμένη της κάλπης η Σάνα Μαρίν. Τη στιγμή που η χώρα ετοιμάζεται να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ, η κεντροδεξιά είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Φινλανδία, με το συντηρητικό κόμμα Εθνική Συμμαχία (NCP) να προηγείται και την ακροδεξιά να καταγράφει ποσοστά ρεκόρ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου Yle.

Ειδικότερα, όσον αφορά στα τελικά αποτελέσματα, η κεντροδεξιά είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στη Φινλανδία, με το συντηρητικό κόμμα Εθνική Συμμαχία (NCP) να προηγείται και την ακροδεξιά να καταγράφει ποσοστά ρεκόρ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου Yle.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, που συνήθως πέφτει κοντά στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, η Εθνική Συμμαχία με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Πέτερι Όρπο, συγκεντρώνει τις περισσότερες έδρες, με 48 βουλευτές, μπροστά από το αντιμεταναστευτικό κόμμα Φινλανδοί με νέο ρεκόρ 46 εδρών και το Σοσιαλδημοκρατικό SDP της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν (43).

Ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Όρπο κήρυξε το βράδυ τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της χώρας και αναμένεται να διαδεχθεί στο πρωθυπουργικό πόστο την ηγέτιδα του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Την ίδια στιγμή η πρωθυπουργός της χώρας Σάνα Μαρίν παραδέχθηκε την ήττα του κόμματός της.

«Είναι μια μεγάλη νίκη», είπε από την πλευρά του ο 53χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε υποστηρικτές του κόμματός του. «Θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για μια κυβέρνηση στη Φινλανδία», τόνισε.

Ο υποψήφιος του κόμματος που βγαίνει πρώτο παραδοσιακά αναλαμβάνει τη θέση του πρωθυπουργού στη Φινλανδία - αυτός ο άγραφος κανόνας ακολουθείται χωρίς εξαίρεση από το 1987- με προϋπόθεση ότι μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Είναι μια πολύ μεγάλη νίκη», δήλωσε ο πιθανός μελλοντικός αρχηγός της κυβέρνησης Όρπο.

Οι διαφορές στις ψήφους θα είναι ακόμη μικρότερες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Yle: 20,9% για την κεντροδεξιά, 20,3% για την ακροδεξιά και 19,7% για τους Σοσιαλδημοκράτες.

«Ας περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα», δήλωσε η απερχόμενη πρωθυπουργός Μάριν. «Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη στον κόσμο που ψήφισε μαζικά τους Σοσιαλδημοκράτες», είπε μπροστά στους αντιπάλους της στο πλατό του Yle.

Το κοινοβούλιο της χώρας έχει 200 έδρες. Ο σχηματισμός κυβέρνησης διαρκεί κατά μέσον όρο έξι εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι η 37χρονη Μαρίν έγινε το 2019 η πιο νεαρή πρωθυπουργός παγκοσμίως.

Ο υποψήφιος του κόμματος που βγαίνει πρώτο παραδοσιακά αναλαμβάνει τη θέση του πρωθυπουργού στη Φινλανδία —αυτός ο άγραφος κανόνας ακολουθείται χωρίς εξαίρεση από το 1987— με προϋπόθεση ότι μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η Μαρίν αναμένεται τουλάχιστον να οριστεί υπηρεσιακή πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα όταν η Φινλανδία θα γίνει επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ, μετά το τελευταίο απαραίτητο πράσινο φως που έδωσε η Τουρκία την Πέμπτη. Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται να επηρεάσει τη διαδικασία αυτή, καθώς όλα τα μεγάλα κόμματα τίθενται υπέρ της ένταξης της χώρας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Δείτε επίσης