Κόσμος

Γαλλία: Επεισόδια στο Παρίσι - Εισβολή στα γραφεία της BlackRock – Δείτε βίντεο

Άκαρπη η συνάντηση συνδικαλιστών με την πρωθυπουργό Μπορν ενώ είναι σε εξέλιξη η 11η πανεθνική απεργία για το συνταξιοδοτικό

Παρίσι
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Εισβολή στα κεντρικά γραφεία της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας BlackRock στο Παρίσι, σημειώθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια μιας ακόμα διαδήλωσης για το συνταξιοδοτικό.

Όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜE, δεκάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο τραγουδώντας δυνατά το αγαπημένο τραγούδι των διαδηλωτών, «On est là» («Είμαστε εδώ») και αποχώρησαν ύστερα από λίγη ώρα έχοντας ρίξει κροτίδες.


Σύμφωνα με δημοσιογράφο της εφημερίδας «Le Parisien», ο οποίος ήταν παρών όταν έγινε η έφοδος, η δράση είχε στόχο να «δώσει ορατότητα στον αγώνα» και «να καταγγείλει τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία», ακριβώς εκεί που υπάρχουν «άφθονα χρήματα για τη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού μας συστήματος».

Η έφοδος στο ιστορικό κτίριο Centorial κοντά στην περιοχή Grand Boulevards του Παρισιού, διήρκεσε 20 λεπτά, δήλωσε στο Reuters η 51χρονη διαδηλώτρια Ονί.
«Η κυβέρνηση θέλει να αναγκάσει τους ανθρώπους να χρηματοδοτήσουν τη συνταξιοδότησή τους με ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία, ωστόσο γνωρίζουμε ότι μόνο οι πλούσιοι θα επωφεληθούν από μια τέτοια εξέλιξη», πρόσθεσε.

Άκαρπη η συνάντηση με την πρωθυπουργό


Χθες, επιτροπή με συνδικαλιστές από σωματεία εργαζομένων είχε συνάντηση με την πρωθυπουργό της χώρας Ελιζαμπέτ Μπορν, την πρώτη από την έναρξη της εκτεταμένης κινητοποίησης των Γάλλων πολιτών κατά της μεταρρύθμισης, αλλά κατέληξε σε αποτυχία.

Σήμερα, από το πρωί οι γαλλικές αρχές βρίσκονται επί ποδός καθώς εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικάτων με τους διαδηλωτές να συμμετέχουν στην 11η πανεθνική απεργία για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού και περίπου 740.000 διαδηλωτές διαδήλωσαν σε όλη τη Γαλλία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας σε όλη τη χώρα και όπως αναφέρει η εφημερίδα «Le Figaro», για την τήρηση της τάξης, 11.500 αστυνομικοί και χωροφύλακες έχουν αναπτυχθεί στη γαλλική επικράτεια, εκ των οποίων 4.200 μόνο στο Παρίσι, ενώ δεν έλειψαν και τα επεισόδια με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε δεκάδες συλλήψεις στη γαλλική πρωτεύουσα.


Δείτε επίσης