Κόσμος

Ρωσία: Κατηγορεί την Πολωνία πως πήρε χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς της

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη χώρα κατήγγειλε πως η κίνηση αυτή αποτελούσε «κατάφωρη παραβίαση» της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις

Πολωνία, Ρωσία, Δεσμευμένοι Τραπεζικοί Λογαριασμοί, Κατάσχεση, Πόλεμος στην Ουκρανία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Πολωνοί εισαγγελείς προχώρησαν στην κατάσχεση «μεγάλων» χρηματικών ποσών από δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς της πρεσβείας της Ρωσίας και της ρωσικής εμπορικής αποστολής στη Βαρσοβία.

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη χώρα στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA χθες Τετάρτη.

Ο Σεργκέι Αντρέγεφ κατήγγειλε πως η κίνηση αυτή αποτελούσε «κατάφωρη παραβίαση» της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις.

Η Πολωνία πάγωσε τους λογαριασμούς αυτούς αμέσως μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην επικράτεια της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου 2022.

«Λάβαμε ειδοποίηση από την εισαγγελία πως κεφάλαια στους λογαριασμούς της πρεσβείας και της εμπορικής αποστολής στην τράπεζα Santander μεταφέρθηκαν στους λογαριασμούς του γραφείου του εισαγγελέα», τόνισε ο κ. Αντρέγεφ στο RIA. Επρόκειτο για «μεγάλα κεφάλαια» σε δολάρια ΗΠΑ και σε ζλότι, πρόσθεσε.

Ο Λούκας Λαπτσίνσκι, εκπρόσωπος της πολωνικής εισαγγελίας, περιορίστηκε να πει πως θα δώσει απαντήσεις σήμερα Πέμπτη.

Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών παρέπεμψε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όμως δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του τελευταίου για σχόλια.

Όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters, η κυβέρνηση της Πολωνίας είναι από τους πιο σθεναρούς υποστηρικτές της Ουκρανίας στη Δύση και διαδραμάτισε ρόλο στην απόφαση να σταλούν στο Κίεβο –μεταξύ άλλων– βαριά άρματα μάχης.

Τον Μάρτιο του 2022, η Βαρσοβία απέλασε 45 ρώσους διπλωμάτες, που κατ’ αυτήν εργάζονταν για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Μόσχας.

Δείτε επίσης