Κόσμος

«Λιώνει» η Ισπανία με 38,8 - Ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας για Απρίλιο μήνα

Κύμα καύσωνα βιώνουν οι κάτοικοι στα νότια της Ισπανίας

Καύσωνα στην Ισπανία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με πρόωρο καύσωνα δοκιμάζεται η Ισπανία αφού στην πόλη Κόρδοβα το θερμόμετρο χθες Παρασκευή εκτοξεύτηκε στους 38,8 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, που είχε προβλέψει προ ημερών το κύμα ζέστης με 40άρια στη χώρα.

Στη γειτονική Πορτογαλία η μέγιστη θερμοκρασία των 36,9 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε στην πόλη Μόρα στα κεντρικά.

Κίνδυνος πυρκαγιών στην Ισπανία

Οι Αρχές στην Ισπανία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λόγω του κύματος καύσωνα για πιθανές δασικές πυρκαγιές με την τοπική κυβέρνηση στη Μαδρίτη να ανακοινώνει από τώρα αυξημένη επαγρύπνηση – ενάμιση μήνα νωρίτερα του προβλεπουμένου καθώς ήδη έχουν αποτεφρωθεί τη φετινή χρονιά περί τα 540.000 στρέμματα – πολύ περισσότερα από τα 170.000 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Ήδη η Ισπανία είχε καταγράψει το 2022 το θερμότερο καλοκαίρι από τότε που τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία στη χώρα με ειδικούς να επιρρίπτουν στην κλιματική αλλαγή την ευθύνη για το ασυνήθιστο κύμα καύσωνα, που ήλθε μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας, η οποία «στράγγιξε» τους ταμιευτήρες υδάτων και «στέγνωσε» καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Οι υψηλές θερμοκρασίες τόσο νωρίς τη φετινή χρονιά πυροδοτούν φόβους ότι δεν πρόκειται πλέον για ένα εποχικό φαινόμενο, αλλά για νέα, εφιαλτική πραγματικότητα.

Δείτε επίσης