Κόσμος

Τουρκικές εκλογές-Σινάν Ογκάν:Πώς και πόσο ο ρόλος του ρυθμιστή επηρεάζει την Ελλάδα

Ποιον εκ των δύο μονομάχων θα στηρίξει και τι θα σηματοδοτήσει η ψήφος του για τα ελληνοτουρκικά

Τουρκικές εκλογές, Σινάν Ογκάν, Ελλάδα, Ελληνοτουρκικά
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τις ψήφους μου για ένα υπουργείο είναι το μήνυμα που έστειλε την επαύριον του πρώτου γύρου των εκλογών στην Τουρκία ο Σινάν Ογκάν σε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Όποιος εκ των δύο του κάνει την καλύτερη πρόσφορα θα πάρει και το 5.1% των ψήφων που κατέκτησε και τον έφεραν στην τρίτη θέση του ρυθμιστή της προεδρικής εκλογής που μετατέθηκε για τις 28 Μαΐου. Βέβαια, όσο και να μιλά για κόκκινες γραμμές, ιδίως σε σχέση με την τρομοκρατία και το προσφυγικό, που θα καθορίσουν δίπλα στο πλευρό όοιου θα σταθεί την μεθεπόμενη Κυριακή, η αλήθεια είναι ότι δεν ελέγχει απόλυτα τους 2.8 εκατομμύρια ψηφοφόρους που τον εξέλεξαν.

Τουρκικές εκλογές: Ο εθνικισμός, ο μεγάλος νικητής

Πρόκειται για ακραίους εθνικιστές που δεν θα ψηφίσουν απαραίτητα τον υποψήφιο της 6κομματικής αντιπολίτευσης, επειδή εκεί βρίσκεται (τουλάχιστον ακόμη) η Μεράλ Ακσενέρ, πρώην συνεργάτης του Ογκάν. Η ιστορία έχει δείξει ότι τα αντανακλαστικά των ψηφοφόρων των ακροδεξιών κομμάτων είναι να πηγαίνουν με τον πιο δυνατό, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο Τούρκος πρόεδρος που τερμάτισε πρώτος στην προχθεσινή αναμέτρηση έχοντας κερδίσει το 49.5% των ψήφων, δηλαδή 27.1 εκατομμύρια άτομα, ενώ ο υποψήφιος της 6κομματικής αντιπολίτευσης το 44,9% των ψήφων, που μεταφράζεται σε 24,6 εκατομμύρια άτομα.

Όσον αφορά το ερώτημα, τι αντίκτυπο θα έχει για την Ελλάδα ποιον τελικά θα στηρίξει ο Ογκάν στο δεύτερο γύρο, η αλήθεια είναι ότι έχει ελάχιστη σημασία. Ένα από τα πρώτα συμπεράσματα των αναλυτών ήταν ότι μεγάλος νικητής της περασμένης Κυριακής ήταν ο εθνικισμός – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις– αφού εκτός από το 36% του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν που σάρωσε στην κοινοβουλευτική κούρσα, το Κόμμα Εθνικιστικό Κίνημα (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτεσλί καρπώθηκε το 10% των ψήφων, ενώ ανάλογο ήταν και το ποσοστό της Ακσενέρ που μπορεί να ηγείται του Καλού Κόμματος (İyi), αλλά προέρχεται επίσης από τις τάξεις των Γκρίζων Λύκων, χωρίς φυσικά να συνυπολογιστεί το 5% του άγνωστου μέχρι χθες εθνικιστή Ογκάν.

Διπλωματία των σεισμών: Μετά τις εκλογές, τί;

Από τη στιγμή που τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Κιλτσντάρογλου συνεργάζονται με τους εθνικιστές, τον Μπαχτσελί και την Ασκενέρ αντίστοιχα, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι η περιβόητη διπλωματία των σεισμών θα έχει βραχύβια διάρκεια και σύντομα –όποιος κι αν είναι επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας- οι τόνοι θα ανέβουν ξανά.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο 69χρονος Τούρκος πρόεδρος διεξήγαγε μια σαφώς εθνικιστική εκστρατεία, τονίζοντας τη στρατιωτική ικανότητα της χώρας, την αμυντική βιομηχανία και την πίεση για ενεργειακή αυτάρκεια, ενώ δεν δίστασε να προειδοποιήσει ότι θα «συνεχίσουμε να ενοχλούμε αυτούς που βρίσκονται από την άλλη πλευρά των υδάτων».

Ομοίως και ο 74χρονος υποψήφιος της 6κομματικής αντιπολίτευσης (για την οποία η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να παραμείνει ενωμένη μέχρι το άνοιγμα των επόμενων καλπών) επιχείρησε να εκμεταλλευτεί το τουρκικό εθνικιστικό ρεύμα επαναφέροντας μεταξύ άλλων και το θέμα της στρατικοποίησης των ελληνικών νησιών. Με απλά λόγια στο ίδιο απειλητικό έργο θεατές...

Δείτε επίσης