Κόσμος

Τουρκικές εκλογές:Μήνυμα Ερντογάν-Η 28η Μαϊου θα είναι η αρχή του αιώνα της Τουρκίας

«Τα θύματα του σεισμού περιμένουν από εμάς να γιατρέψουμε τις πληγές τους το συντομότερο δυνατό», γράφει ο Ερντογάν, ποντάροντας στους σεισμόπληκτους

Ερντογάν, Τουρκικές εκλογές, Σεισμόπληκτοι
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Η 28η Μαΐου θα γίνει η αρχή του αιώνα της Τουρκίας», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών στη γειτονική χώρα.

Ειδικότερα, με ανάρτησή του στο Twitter, ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, όπου συγκέντρωσε το 49,62% των ψήφων έναντι 44,89% του Κιλιτσντάρογλου, ο Ερντογάν σημειώνει ότι «πολεμήσαμε σκληρά χωρίς να υποκύπτουμε στις προκλήσεις, αγνοώντας τις πιέσεις και χωρίς να τα παρατάμε μπροστά στις δυσκολίες».

«Ευχαριστώ τον καθένα από εσάς για τη βοήθειά σας, τις προσπάθειές σας και τις θυσίες σας. Δοξάζω τον Θεό που μου έδωσε τέτοιους συντρόφους», συμπληρώνει ο Ερντογάν.

«Τώρα είναι ώρα να σφραγίσουμε την νίκη της 14ης Μαΐου με έναν ακόμα μεγαλύτερο θρίαμβο», συνεχίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι ο δεύτερος γύρος των εκλογών στην Τουρκία θα γίνει μια ημέρα μετά την 63η επέτειο από το πραξικόπημα της 27ης Μαΐου από τον Αντνάν Μεντερές.

Τονίζοντας τα χαρακτηριστικά του κόμματός του ο Ερντογάν αναφέρει ότι «είμαστε μια συμμαχία που βάζει πάνω από όλα το έθνος και την αγάπη για την πατρίδα» ενώ «κλείνει» το μάτι στους σεισμοπαθείς που τον στήριξαν στις εκλογές της Κυριακής γράφοντας «η Τουρκία περιμένει από εμάς να εκπληρώσουμε τους στόχους μας, τα θύματα του σεισμού περιμένουν από εμάς να γιατρέψουμε τις πληγές τους το συντομότερο δυνατό».

Διεθνή ΜΜΕ για Ερντογάν: «Έχει το πάνω χέρι στον β' γύρο των τουρκικών εκλογών»

Στο μεταξύ, κεντρικό θέμα στα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ και ειδησεογραφικά πρακτορεία αποτελούν οι τουρκικές εκλογές και το προβάδισμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει του δεύτερου γύρου, μετά τη σχεδόν τελική ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων.

«Ο Ερντογάν φαίνεται να έχει το πάνω χέρι μετά από μια έντονη βραδιά», τιτλοφορεί το άρθρο του το BBC.

Διεθνή ΜΜΕ για Ερντογάν

Kαι σημειώνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος «διέψευσε πολλές εταιρείες δημοσκοπήσεων, που έδιναν προβάδισμα στον αντίπαλό του και έλεγαν ότι μπορούσε να επικρατήσει από τον πρώτο γύρο». Οι οπαδοί του Ερντογάν χλεύασαν τη συμμαχία της αντιπολίτευσης επειδή αρχικά διακήρυξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα γινόταν ο 13ος πρόεδρος της Τουρκίας, χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών όσο προχωρούσε η βραδιά.

Το -επίσης βρετανικό- SkyNews σημειώνει ότι «το momentum μετράει πολύ και φαίνεται πως ο χαλκέντερος Ερντογάν το βρήκε την πιο κρίσιμη στιγμή. Το Σάββατο οι bookmakers εμφάνιζαν τον Κιλιτσντάρογλου ως φαβορί για την προεδρία, αλλά τώρα τον Ερντογάν».

«Εκλογές στην κόψη του ξυραφιού, με τον Ερντογάν να έχει το προβάδισμα», γράφει το CNN.

Διεθνή ΜΜΕ για Ερντογάν

Κι όπως σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο, «η υψηλού διακυβεύματος εκλογική αναμέτρηση θα αποφασίσει, τελικά, τη μοίρα ενός σημαντικού νατοϊκού εταίρου και περιφερειακής δύναμης, σε μια περίοδο κατά την οποία η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει βυθίσει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη σε αβεβαιότητα».

Διεθνή ΜΜΕ για Ερντογάν

Από την πλευρά της, η αμερικανική έκδοση του Politico επισημαίνει: «Ο Ερντογάν προηγείται στη σύγκρουση καθ’ οδόν προς τον δεύτερο γύρο, καθώς ο αντίπαλός του απογοητεύει στις τουρκικές εκλογές».

Διεθνή ΜΜΕ για Ερντογάν

«Η Τουρκία ενώπιον επαναληπτικών εκλογών, ο Ερντογάν έχει το momentum», λέει το Reuters.

Kαι προσθέτει: «Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε άνετα τον πρώτο γύρο των τουρκικών εκλογών. Πλέον, ο αντίπαλός του, έχοντας στόχο στις επαναληπτικές εκλογές της 28ης Μαΐου να εμποδίσει τον "σουλτάνο" να παραμείνει στο τιμόνι της χώρας του για τρίτη δεκαετία, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ανηφόρα»

Διεθνή ΜΜΕ για Ερντογάν

Από την πλευρά της, η γαλλική εφημερίδα Libération, με τίτλο «Εκλογές στην Τουρκία: Η αναμέτρηση μεταξύ Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου θα κριθεί στον δεύτερο γύρο», υπογράμμισε πως, μετά το τέλος μιας ψηφοφορίας με μαζική συμμετοχή που διεξήχθη «χωρίς αξιοσημείωτα επεισόδια», οι πρώτες καταμετρήσεις δίνουν πλεονέκτημα στον απερχόμενο πρόεδρο, ο οποίος «φαίνεται σε κάθε περίπτωση έτοιμος να σεβαστεί το αποτέλεσμα της κάλπης».

Η εφημερίδα επισημαίνει ωστόσο, μεταξύ άλλων, την καχυποψία της αντιπολίτευσης για τον τρόπο καταμέτρησης των ψήφων, σημειώνοντας πως ο Κιλιτσντάρογλου κάλεσε «τους ήρωες της δημοκρατίας» να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Διεθνή ΜΜΕ για Ερντογάν

Eν τω μεταξύ, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στέκεται στον ρυθμιστικό ρόλο που θα παίξει στην αναμέτρηση σε δύο εβδομάδες ο Σινάν Ογάν, ο εθνικιστής ανεξάρτητος προεδρικός υποψήφιος με το περίπου 5% που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο, έχοντας τίτλο: «Ο Ερντογάν υποχρεώθηκε να πάει σε επαναληπτικές - Τώρα όλα εξαρτώνται από τον ρυθμιστή».

Διεθνή ΜΜΕ για Ερντογάν

Δείτε επίσης