Κόσμος

Ελεύθερος με βραχιολάκι για διαφθορά ο Σαρκοζί - Στο σπίτι του για ένα χρόνο

Φυλάκιση τριών ετών, εκ των οποίων το ένα χωρίς αναστολή επέβαλε το δευτεροβάθμιο δικαστήριο στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας

Νικολά Σαρκοζί, Διαφθορά, Βραχιολάκι
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο Νικολά Σαρκοζί καταδικάστηκε σε ποινή που χαρακτηρίζεται από νομικούς «πρωτοφανής» για πρώην πρόεδρο της Γαλλίας.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο στο Παρίσι του επέβαλε, συγκεκριμένα, ποινή φυλάκισης τριών ετών εκ των οποίων το ένα χωρίς αναστολή

Τα αδικήματα για τα οποία κρίθηκε ένοχος είναι δαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής

Ο ιστορικός δικηγόρος του Σαρκοζί, ο Τιερί Ερζόγκ, και ο πρώην υψηλόβαθμος δικαστής Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, καταδικάσθηκαν στις ίδιες ποινές.

Σαρκοζί: Ελεύθερος με βραχιολάκι επί ένα έτος

Το Εφετείο στέρησε επίσης από τον Σαρκοζί τα πολιτικά δικαιώματά του για τρία χρόνια, πράγμα που του απαγορεύει να θέσει υποψηφιότητα για να εκλεγεί. Επέβαλε επίσης στον Ερζόγκ απαγόρευση να δικηγορεί για τρία χρόνια.

Με βάση την απόφαση του Εφετείου, ο Σαρκοζί θα μπορέσει να εκτίσει το ένα έτος της ποινής, που του επιβλήθηκε χωρίς αναστολή, φορώντας ηλεκτρονικό βραχιόλι και χωρίς να μπει στη φυλακή.

Κι άλλοι νομικοί μπελάδες για τον Σαρκοζί

Οι δικαστικές περιπέτειες, πάντως δεν έχουν τελιώσει για τον Νικολά Σαρκοζί. Για παράδειγμα η λεγόμενη υπόθεση Μπισμούτ είναι μόνο μία από τις πολλές που τον... καταδιώκουν

Τον Νοέμβριο του 2023 θα δικαστεί εκ νέου μετά την έφεση που άσκησε για την πρωτόδικη καταδίκη του σε φυλάκιση ενός έτους, αναφορικά με την υπόθεση Bygmalion.

Η εισαγγελία, ειδικότερα, κατηγόρησε το επιτελείο του Σαρκοζί ότι ξόδεψε σχεδόν το διπλάσιο από το νόμιμο όριο για την εκστρατεία επανεκλογής του το 2012, χρησιμοποιώντας ψευδή τιμολόγηση από μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων που ονομάζεται Bygmalion. Ο ίδιος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Δείτε επίσης