Κόσμος

Παρίσι: Συνελήφθη Έλληνας επιχειρηματίας για συνωμοσία υπέρ της Ρωσίας

Σύμφωνα με τη Γενική Εισαγγελία των ΗΠΑ ο Νικόλαος Μπογονικολός συνεργάστηκε με τις μυστικές υπηρεσίες της Μόσχας για την απόκτηση στρατιωτικών τεχνολογιών

ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, σύλληψη, Έλληνας επιχειρηματίας, ποινική δίωξη, συνωμοσία, λαθρεμπόριο,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ποινική δίωξη ασκήθηκε την Τρίτη (16.05) από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν κατά του Έλληνα επιχειρηματία, Νικόλαου Μπογονικολού, για συνωμοσία και λαθρεμπόριο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η οποία επικαλείται ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο κατηγορούμενος φέρεται να συνωμότησε για να αποκτήσει ευαίσθητο τεχνολογικό υλικό που χρησιμοποιείται στην κβαντική πληροφορική και αυτή των πυρηνικών ελέγχων για την περαιτέρω αμυντική έρευνα και ανάπτυξη της Ρωσίας.

Ο Νικόλας Μπογονικολός συνελήφθη στις 9 Μαΐου στο Παρίσι και παραμένει υπό κράτηση μέχρι να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

«Όπως καταγγέλλεται, ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως εργολάβος άμυνας για το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχικές χώρες, ο κατηγορούμενος και ο όμιλός του Aratos Group έκαναν διπλό εμπόριο, βοηθώντας να τροφοδοτήσουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και την ανάπτυξη όπλων νέας γενιάς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γενικός Εισαγγελέας των Ηνωμένων Πολιτειών Μπριόν Πις.

Ο συλληφθείς φέρεται να «συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών, που στήθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, για να αποκτήσει -με δόλιο τρόπο- και στη συνέχεια να διακινήσει λαθραία στρατιωτικές τεχνολογίες» δήλωσε από την πλευρά του, ο αρμόδιος υποδιευθυντής του FBI Μάικλ Ντρίσκολ.

«Ο Μπογονικολός προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό, που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ και έχει σχεδιαστεί για πεδία μαχών καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές για διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων πληροφοριοδοτών του, οι οποίοι επεδίωκαν να βελτιώσουν τις πολεμικές δυνατότητες της χώρας τους» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ποιος είναι ο Νίκος Μπογονικολός

Ο συλληφθείς εμφανίζεται ως επικεφαλής του ομίλου Aratos Group, ο οποίος διαθέτει αμυντικές και τεχνολογικές εταιρείες στην Ελλάδα και την Ολλανδία. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Aratos, οι τομείς εξειδίκευσης των εταιρειών περιλάμβαναν «διαστημικές τεχνολογίες» και «εσωτερική ασφάλεια».

Σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ: «[…] από το 2017 ο κατηγορούμενος εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο στρατιωτικών τεχνολογιών και τεχνολογιών διπλής χρήσης, αμερικανικής προέλευσης, στη Ρωσία, κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας. Αυτά τα άκρως ρυθμιζόμενα και ευαίσθητα εξαρτήματα περιλάμβαναν προηγμένα ηλεκτρονικά και εξελιγμένο εξοπλισμό δοκιμών που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές εφαρμογές […]».

Σημειώνεται ότι οι σελίδες του ομίλου (ελληνική και αγγλική έκδοση), λίγο μετά τη δημοσίευση της υπόθεσης, είναι εκτός λειτουργίας.

Δείτε επίσης