Κόσμος

Ερτάν Αϊντίν: Ποιος είναι ο δαιμόνιος σύμβουλος του Ερντογάν που τον κράτησε όρθιο

Ο Αϊντίν έστησε ολόκληρη την εκστρατεία γύρω από το τρίγωνο πατρίδα, παροχές, ταυτότητα και εμφάνισε τον Ερντογάν σαν τον στοργικό πατέρα του έθνους

Τουρκία, Εκλογές, Τουρκικές εκλογές, Ερτάν Αϊντίν,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι σοβαρός παίκτης. Από αυτούς που θα κάνουν ότι χρειάζεται για να νικήσουν, ακόμη και να συνεργαστούν με κάποιον που δεν... αντέχουν για να εξασφαλίσουν ότι θα βρίσκονται πάντα μπροστά.

Κάπως έτσι ο Τούρκος πρόεδρος σε αυτές τις εκλογές συνεργάστηκε στενά και ακολούθησε πιστά τις συμβουλές του Ερτάν Αϊντίν, που το 2019 είχε πετάξει έξω από το προεδρικό μέγαρο επειδή προέβλεψε ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). θα χάσει για πρώτη φορά τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Αυτή τη φορά όμως όταν είδε τις δημοσκοπήσεις να στρέφονται εναντίον τον κάλεσε να ηγηθεί της προεκλογικής του καμπάνιας και όπως αποδεικνύει και το νικηφόρο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών έπραξε σοφά. Ο Αϊντίν έστησε ολόκληρη την εκστρατεία του γύρω από το τρίγωνο πατρίδα, παροχές, ταυτότητα και εμφάνισε τον Ερντογαν σαν τον επιτυχημένα ως στοργικό πατέρα του έθνους.

Να σημειωθεί ότι ο δαιμόνιος Αϊντίν είναι ο άνθρωπος πίσω από την ιδέα του «νέου τουρκικού αιώνα», που με αφετηρία τη χρονική σύμπτωση των εκλογών με τη χρονιά κατά την οποία το τουρκικό κράτος γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, επικεντρώθηκε στην ανάδειξη όλων των επιτευγμάτων της 20ετούς κυριαρχίας του Ερντογάν στην πρώτη γραμμή της τουρκικής εξουσίας, δηλαδή την κατασκευή υποδομών όπως οι αυτοκινητόδρομοι και τα φράγματα, τον πολλαπλασιασμό των εργοστασίων, την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας. Και φυσικά πάνω από όλα την υπόσχεση ενός νέου μεγαλείου, βασισμένου στην έρευνα και την τεχνολογία.

Αυτό εξηγεί, σύμφωνα με τη La Repubblica, για παράδειγμα, τις εικόνες του Ερντογάν να οδηγεί το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Τουρκία ή τα εγκαίνια του νέου αεροπλανοφόρου Anadolu που αγκυροβόλησε στον Βόσπορο δέκα ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες.

Ο Αϊντίν σχεδίασε μια «θετική εκστρατεία» υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία πρέπει να κατευθύνει τις ενέργειές της προς θετικούς τομείς, όχι σε κρίση και χάος». Τέλος, δικής του έμπνευσης είναι η ανάδειξη των συνθημάτων, των αφισών και φυσικά των τραγουδιών, όπως αυτό που έγινε το σύμβολο της εκστρατείας για τον Ερντογάν με τίτλο «Ο σωστός άνθρωπος στη σωστή ώρα». Είναι αυτό που τραγουδά ο τούρκος πρόεδρος σε κάθε του προεκλογική εμφάνιση, τονίζοντας το προφίλ του «στοργικού πατέρα» του έθνους.

Δείτε επίσης