Κόσμος

Μενέντεζ για F-35 στην Ελλάδα: «Έχουν δοθεί οι εγκρίσεις, οπότε έρχονται»

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα βελτιωθούν μετά τις εκλογές

Μπομπ Μενέντεζ, Ελληνοτουρκικά,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο Μπομπ Μενέντεζ , εξέφρασε την ελπίδα του για την βελτίωση ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τις εκλογές.

Συγκεκριμένα, στο περιθώριο εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, και τόνισε ότι μετά τις ελληνικές και τουρκικές εκλογές θα υπάρξει μια διαφορετική στάση και οι δύο χώρες θα βρουν τρόπους μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση να λύσουν τα προβλήματα τους.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μπομπ Μενέντεζ

Δημοσιογράφος: Μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, πιστεύτε ότι οι δύο χώρες , υπό τις παρούσες συνθήκες, θα μπορούσαν να καθίσουν στο τραπέζι για την επίλυση των διαφορών τους;

Μπομπ Μενέντεζ: «Είναι ελπίδα μου ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Θα δούμε τι θα δώσουν οι τουρκικές εκλογές. Είναι ελπίδα μου πως, πέρα από αυτές τις εκλογές, υπάρχει μια κατανόηση ότι η ειρήνη και η ευημερία δεν έρχονται μέσα από την διαμάχη, αλλά από την ειρήνη και την ασφάλεια. Ελπίζω ότι αυτή θα είναι η πραγματικότητα μετά τις εκλογές, όταν η ρητορική εξομαλυνθεί και υπάρξει μια διαφορετική στάση.»

Δ: Σας εξέπληξαν τα αποτελέσματα στην Τουρκία;

Μ.Μ.: «Ξέρετε η αλήθεια ότι οι πολίτες θα αποφασίσουν ποιοι θα είναι οι ηγέτες τους, δεν είναι δουλειά δικιά μου να αποφασίσω. Βλέπω τα αποτελέσματα όπου η συμμαχία της αντιπολίτευσης εξακολουθεί να έχει την δυνατότητα να επηρεάσει την απόφαση των Τούρκων πολιτών, αλλά έχει ένα στενό χρονικό περιθώριο για να το κάνει».

Δ: Πως σχολιάζετε της επιθετικές δηλώσεις Ερντογάν προς το πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν;

Μ.Μ.: «Ο πρόεδρος Ερντογάν κάνει τα πάντα και ό,τι θεωρεί ότι είναι απαραίτητο για να νικήσει. Έχει μια πολυεπίπεδη διαδικασία στην Τουρκία. Έχει τον έλεγχο των ΜΜΕ, αντίπαλοί του είναι στην φυλακή και έχει το πλεονέκτημα της τουρκικής διακυβέρνησης να υποστηρίζει τους σκοπούς του. Οπότε θα πει και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να κερδίσει και θα δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα αλλά, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα το ερώτημα είναι πώς η Τουρκία θα προχωρήσει στο μέλλον. Θα είναι ο νατοϊκός σύμμαχος που πάντα θέλαμε να είναι ή θα είναι μέσα στην αναταραχή; Θα το δούμε».

Δ: Yπάρχει κάτι νεώτερο σε σχέση με την πώληση των F-35 στην Eλλάδα ;

Μ.Μ.: «Είναι σε μια φάση όπου εγώ έχω ήδη υπογράψει. Βρισκόμαστε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και την αμερικανική κυβέρνηση για την διαδικασία εξαγοράς, αλλά οι εγκρίσεις έχουν ήδη δοθεί, οπότε έρχονται».

Δείτε επίσης