Κόσμος

Ίβαν Γκέρσκοβιτς: Η Μόσχα παρατείνει την κράτηση του δημοσιογράφου της WSJ

Συνελήφθη ως ύποπτος για «κατασκοπεία» κατηγορία που ο ίδιος αρνείται

Μόσχα, σύλληψη, δημοσιογράφος, ΗΠΑ, προφυλάκιση, δημοσιογράφος, Wall Street Journal
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ρωσικό δικαστήριο αποφάσισε την τρίμηνη παράταση της προφυλάκισης του Αμερικανού κρατούμενου δημοσιογράφου της Wall Street Journal, Ίβαν Γκέρσκοβιτς.

«Το δικαστήριο αποδέχθηκε το αίτημα των ερευνητών για παράταση του προληπτικού μέτρου της προφυλάκισης έως τις 30 Αυγούστου», ανέφερε το δικαστήριο, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Νωρίτερα το TASS είχε αναφέρει πως η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB ζήτησε από το δικαστήριο της Μόσχας που εκδικάζει την υπόθεση, την τρίμηνη παράταση της κράτησης του Γκέρσκοβιτς.

Ο Γκέρσκοβιτς συνελήφθη τον Μάρτιο ως ύποπτος για κατασκοπεία, κατηγορία που ο ίδιος και η εφημερίδα του αρνούνται.

Η Ουάσινγκτον ζητά την άμεση αποφυλάκιση του Έβαν Γκέρσκοβιτς

Αντιδρώντας άμεσα στην απόφαση ρωσικού δικαστηρίου να παρατείνει για τρεις μήνες την προφυλάκιση του Γκέρσκοβιτς, η Ουάσινγκτον ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου.

«Δεν θα έπρεπε καν να είναι κρατούμενος. Η δημοσιογραφία δεν αποτελεί έγκλημα. Πρέπει να αφεθεί άμεσα ελεύθερος», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου σε συνέντευξή του στο CNN.

«Θα δουλέψουμε πολύ σκληρά για να δούμε αν μπορούμε να τον φέρουμε πίσω στην πατρίδα, κοντά στην οικογένειά του, εκεί όπου είναι η θέση του», τόνισε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να πιέζουν για να αποκτήσουν προξενική πρόσβαση στον Γκέρσκοβιτς, ανέφερε ο Κίρμπι. «Δεν συντρέχει κανένας λόγος για άρνηση προξενικής πρόσβασης... Θέλουμε πραγματικά να έχουμε αυτήν την προξενική πρόσβαση», συμπλήρωσε.

Η Μόσχα έχει απορρίψει δύο φορές αιτήματα της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα να επισκεφθούν μέλη της πρεσβείας τον δημοσιογράφο. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αιτιολόγησε την απόρριψη των αιτημάτων ως αντίποινα στην άρνηση της Ουάσινγκτον τον Απρίλιο να εκδώσει βίζα σε Ρώσους δημοσιογράφους που συνόδευαν τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Δείτε επίσης