Κόσμος

Γαλλία: Έρευνα για δολιοφθορά στα ναυπηγεία που κατασκευάζονται οι ελληνικές φρεγάτες

Την υπόθεση ανέλαβε η εισαγγελία στρατοδικείου της Ρεν

Γαλλία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Συναγερμός» σήμανε στην Naval Group, στο ναυπηγείο όπου κατασκευάζονται και οι ελληνικές φρεγάτες, καθώς έχει ξεκινήσει έρευνα από την εισαγγελία στρατοδικείου της Ρεν, για να αποκαλύψει τι ακριβώς συνέβη στις καταγγελίες περί σαμποτάζ που φαίνεται ότι έλαβε χώρα στην υπό κατασκευή γαλλική φρεγάτα Admiral Ronarc’h - την πρώτη FDI-, σύμφωνα με δημοσίευμα του γαλλικού «Le Télégramme».

Σύμφωνα με το γαλλικό μέσο ενημέρωσης, πριν από λίγες εβδομάδες κόπηκαν εσκεμμένα πολλά καλώδια στη νέα γαλλική φρεγάτα Admiral Ronarc’h, η οποία βρίσκεται από τα μέσα Ιανουαρίου σε ναυπηγο-επισκευαστική δεξαμενή και μάλιστα αναμένεται να παραδοθεί στο γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό το 2024.

Εκπρόσωποι της Naval Group δήλωσαν στο «Le Télégramme» ότι: «Μετά την ανακάλυψη των δολιοφθορών σε ένα από τα πλοία μας, υποβάλαμε αμέσως καταγγελία. Διενεργείται έρευνα και ελπίζουμε να ρίξει φως σε αυτές τις πράξεις. Έχουμε επίσης ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας στους χώρους εργασίας μας» (σ.σ. τα τα ναυπηγεία).

Την υπόθεση ανέλαβε η εισαγγελία στρατοδικείου της Ρεν, η οποία, ανακοίνωσε προχθές Τρίτη 23 Μαΐου 2023, ότι όντως έχει ξεκινήσει έρευνα για την «καταστροφή περιουσίας που μπορεί να βλάψει τα θεμελιώδη συμφέροντα του Έθνους, ένα έγκλημα που προβλέπεται και τιμωρείται από το άρθρο 411.9 του ποινικού κώδικα».

Το «Le Telegramme» παραθέτει δύο πιθανά σενάρια: για μεμονωμένη πράξη ενός δυσαρεστημένου υπαλλήλου ή μια επιχείρηση σαμποτάζ προς όφελος ξένων συμφερόντων.

Το γαλλικό μέσο παραθέτει τις ποινές για το συγκεκριμένο ποινικό έγκλημα: στην πρώτη περίπτωση, επιβάλλεται δεκαπενταετής κράτηση και χρηματικό πρόστιμο 225.000 ευρώ. Στην δεύτερη περίπτωση, τιμωρείται με είκοσι χρόνια κράτηση και χρηματικό πρόστιμο 300.000 ευρώ», διευκρινίζει ο νόμος.

Περιστατικό και σε βρετανικό πλοίο

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες σημειώθηκε ένα παρόμοιο περιστατικό στη φρεγάτα HMS Glasgow κλάσης Type 26 του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Βρετανίας που υπέστη «σκόπιμη δολιοφθορά», όπως μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Ορισμένα καλώδια στο HMS Glasgow «καταστράφηκαν εκ προθέσεως», ανέφερε η κατασκευάστρια εταιρεία BAE Systems.

Δείτε επίσης