Ρόλο στο Κυπριακό αναζητεί η Γερμανία
Η Μέρκελ στα ονόματα των υποψηφίων κορυφαίων διαπραγματευτών

Ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού επιθυμεί να διαδραμματήσει η Γερμανία, όπως φαίνεται να προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη και του Γερμανού Καγγελαρίου Όλαφ Σολτς μετά τη μεταξύ τους συνάντηση στο Βερολίνο. Στα ονόματα που ακούγονται είναι και αυτό της Άγκελα Μέρκελ.
Ο Γερμανός Καγκελάριος ανέφερε ότι η Γερμανία συνεχίζει να υποστηρίζει μια λύση στην οποία η Κύπρος θα γίνει ένα ομοσπονδιακό κράτος, διζωνικό, όπου οι δύο κοινότητες θα εκπροσωπούνται στην ηγεσία του κράτους στη βάση των αποφάσεων των ΗΕ, και πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμβάλει στις προσπάθειες.
«Θα επιθυμούσα το αδιέξοδο της διαπραγματευτικής διαδικασίας να αποκτήσει επιτέλους νέα δυναμική», σημείωσε και πρόσθεσε: «αυτό ωστόσο απαιτεί πολιτικό θάρρος εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων και δεν ξέρω κατά πόσον υπάρχει η διάθεση από όλες τις πλευρές».
Για να συνεχίσει: «Συζητήσαμε για αυτό και θέλουμε να βοηθήσουμε. Η Γερμανία είναι έτοιμη να συμβάλει ώστε όλοι να αποκτήσουν περισσότερη εμπιστοσύνη ο ένας προς τον άλλο και εάν αυτό είναι επιθυμητό είμαστε ευχαρίστως στη διάθεση να στηρίξουμε αυτή τη διαδικασία διαπραγμάτευσης».
Επιθυμία της Γερμανίας, είπε ο κ. Σολτς, είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας και ανέφερε ότι τα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να επιλυθούν μέσω του διαλόγου και στη βάση του διεθνούς δικαίου. «Άλλωστε οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας έχουν σημασία για ολόκληρη την Ευρώπη», είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι συμφώνησαν να συνεργαστούν ακόμη πιο στενά στο μέλλον σε θέματα που περιλαμβάνουν και τον ενεργειακό εφοδιασμό και την αμυντική συνεργασία.
Χριστοδουλίδης
Στις δικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, ευρωπαικά θέματα, ενώ για το Κυπριακό ανέφερε ότι επανέλαβε την ετοιμότητά του για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. «Το Κυπριακό είναι ευρωπαικό πρόβλημα και η λύση του επηρεάζει άμεσα και την ΕΕ», τόνισε.
«Θεωρώ ότι η Γερμανία ως ένα από τα πιο σημαντικά κράτη μέλη της ΕΕ μπορεί να συμβάλει προς αυτή την προσπάθεια», είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι τώρα είναι η ώρα της διπλωματίας να δουλέψει και ότι ο ρόλος της Γερμανίας είναι σημαντικός.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε ότι η συζήτηση ήταν πολύ εποικοδομητική και μεταξύ άλλων ευχαρίστησε την Γερμανία για την αντιμετώπιση του προβληματος του μεταναστευτικού λέγοντας ότι η Γερμανία είναι μια από τις λίγες χώρες της ΕΕ που αντιλαμβάνεται το πρόβλημα.
Εκτός από το Κυπριακό, συζήτησαν και για τις διμερείς σχέσεις εκφράζοντας βούληση για ενίσχυσή τους, το μεταναστευτικό, το θέμα της ενέργειας, για την Ανατολική Μεσόγειο, την Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Μέρκελ
Για την πρότασή του περί μιας ευρωπαϊκής διαμεσολάβησης για το Κυπριακό, αλλά και για πιθανά πρόσωπα εγνωσμένου κύρους από την ΕΕ, που θα μπορούσαν να αναλάβουν τον ρόλο του διαμεσολαβητή, μίλησε σε αποκλειστική συνέντευξη στην DW ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ερωτηθείς για την προσωπικότητα από την Ευρώπη που θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, και εάν θα μπορούσε να είναι η πρώην Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι με τον Γάλλο Πρόεδρο, με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας και με κάποια στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - πολιτικά στελέχη, όχι τεχνοκράτες - έχει ανταλλάξει απόψεις για συγκεκριμένα ονόματα και ότι αυτό θα συζητήσει και με τον Γερμανό Καγκελάριο.
Είπε ότι η κ. Μέρκελ φυσικά θα είναι μία προσωπικότητα η οποία μπορεί να συμβάλει, αλλά το κατά πόσον η ίδια το επιθυμεί ή κατά πόσον θα είναι αυτή η επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό θα το δούμε στην πορεία, όπως ανέφερε.