Κόσμος

Ουκρανία:Κατάπαυση πυρός,η Ρωσία να διατηρήσει τα κατακτημένα εδάφη,προτείνει η Κίνα

Το Πεκίνο πρότεινε στους Ευρωπαίους να «αντικαταστήσουν» τις ΗΠΑ με την Κίνα - «Μπορούμε να γίνουμε η εναλλακτική της Ουάσινγκτον»

κίνα, ουκρανία, ρωσία, πόλεμοσ, ειρήνη, διαπραγματεύσεισ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την πρόταση του Πεκίνου αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία μετέφερε στη Δύση ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η οποία επικαλείται δυτικούς αξιωματούχους με γνώση των συνομιλιών, ο Κινέζος διπλωμάτης επεσήμανε πως η Δύση θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να τερματίσει τη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας πριν εξαπλωθεί, παροτρύνοντας την άμεση κατάπαυση του πυρός και αφήνοντας στη Ρωσία την κατοχή των τμημάτων της Ουκρανίας που κατέχει τώρα.

Ωστόσο, ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήταν αρνητικοί σε μια τέτοια εξέλιξη και αμφισβήτησαν την ικανότητα της Κίνας να ενεργήσει ως ειλικρινής διαμεσολαβητής.

Να σημειωθεί ότι Κινέζος απεσταλμένος Λι Χούι επισκέφθηκε το Κίεβο, τη Βαρσοβία, το Βερολίνο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και σήμερα Παρασκευή (26.05) βρέθηκε στη Μόσχα.

Μάλιστα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι βλέπει «σοβαρά εμπόδια» στην αναζήτηση μιας ειρηνικής επίλυσης στην Ουκρανία, υποδεχόμενος στη Μόσχα τον Κινέζο απεσταλμένο Λι Χουί. Κατά τη συνάντησή τους, «ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Μόσχας για μια πολιτικο-διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης, υπογραμμίζοντας τα σοβαρά εμπόδια που δημιουργούν η Ουκρανία και οι δυτικοί υποστηρικτές της για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών», υπογράμμισε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

Η συνάντηση με τον Ζελένσκι

Ο ειδικός απεσταλμένος του Πεκίνου τόνισε κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πως δεν υπάρχει «πανάκεια» για τον πόλεμο, πάντως παρότρυνε τα μέρη να δημιουργήσουν συνθήκες για να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ο Λι Χιου αντάλλαξε απόψεις με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και άλλους αξιωματούχους για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική διευθέτηση, να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Η Κίνα είναι διατεθειμένη να ωθήσει τη διεθνή κοινότητα να δημιουργήσει τον μεγαλύτερο δυνατό κοινό παρονομαστή για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης και να καταβάλλει δικές της προσπάθειες προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, να [κηρυχθεί] κατάπαυση του πυρός και να αποκατασταθεί η ειρήνη το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Κίνα «πάντοτε διαδραμάτιζε εποικοδομητικό ρόλο για την άμβλυνση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία και θα συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στην Ουκρανία εντός των δυνατοτήτων της», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα εξήγησε «λεπτομερώς στον κινέζο ειδικό επιτετραμμένο τις αρχές για να υπάρξει βιώσιμη και δίκαιη ειρήνη, βασισμένη στον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Και πρόσθεσε πως: «H Ουκρανία δεν θα αποδεχθεί καμιά πρόταση που συνεπάγεται απώλεια εδαφών της ή το πάγωμα της σύρραξης».

Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο παρουσίασε τον Φεβρουάριο «σχέδιο 12 σημείων» για τον τερματισμό του πολέμου, που αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα από τη Δύση. Μάλιστα, ο Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε τον Μάρτιο τη Μόσχα, προσφέροντας συμβολική στήριξη στον Βλαντίμιρ Πούτιν απέναντι στη Δύση.

Εξωτερική φωτογραφία αρχείου

Δείτε επίσης