Κόσμος

Πρόκληση μετά τη νίκη - Οπαδοί του Ερντογάν πανηγύριζαν μέσα στην Αγιά Σοφιά

Δείτε το βίντεο - Το πρωί της Δευτέρας ο Ερντογάν θα μεταβεί στην Αγιά Σοφιά για να προσευχηθεί

Οπαδοί του Ερντογάν πανηγύριζαν μέσα στην Αγιά Σοφιά, μετά τη νίκη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Οι οπαδοί του Ερντογάν, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την επανεκλογή του και την εξασφάλιση της τρίτης προεδρικής του θητείας, ξεχύθηκαν στους δρόμους προκειμένου να γιορτάσουν την επικράτησή του. Φώναζαν συνθήματα, κρατούσαν τουρκικές σημαίες στα χέρια και τραγουδούσαν, πανηγυρίζοντας.

Στην Κωνσταντινούπολη, ορισμένοι οπαδοί του Τούρκου προέδρου βρέθηκαν μέσα στην Αγία Σοφία, φωνάζοντας συνθήματα.

Το πρωί της Δευτέρας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί την Αγία Σοφία, που έχει μετατραπεί σε τέμενος, προκειμένου να προσευχηθεί.

«Θα είμαστε μαζί όχι μέχρι την Κυριακή αλλά μέχρι τον τάφο. Είχα πει πριν από τις εκλογές ότι αυτή η αγάπη δεν τελειώνει εδώ», είπε κατά την ομιλία του, παρακινώντας τα πλήθη να φωνάξουν «bye bye Κεμάλ».

Κυριαρχία στην κάλπη

Κυριαρχία του Ταγίπ Ερντογάν στις κάλπες του δεύτερου γύρου των τουρκικών εκλογών, με τον ίδιο να πετυχαίνει μία θριαμβευτική νίκη απέναντι στον αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου.

Με καταμετρημένο το 99,46% ο Ερντογάν εξασφαλίζει την επανεκλογή του με ποσοστό 51,8% και περίπου δύο εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που συγκεντρώνει ποσοστό 48,2%.

Ερντογάν για τον θρίαμβο: «Θα είμαστε μαζί μέχρι τον θάνατο»

Μπροστά σε ένα πλήθος ενθουσιασμένων οπαδών του στην Κωνσταντινούπολη και πάνω σε ένα πούλμαν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε τους οπαδούς του για το αποτέλεσμα που τον έφερε για τρίτη φορά στην προεδρία της Τουρκίας.

«Σήμερα πρώτα ο θεός είναι μια μεγάλη μέρα. Αγαπητοί μου φίλοι με σεβασμό ευχαρiστώ όλους τους πολίτες. O λαός με την πρότιμησή του μου έδωσε τη διοίκηση για πέντε ακόμη χρόνια. Ευχαριστώ κάθε τμήμα του έθνους μας. Η αγάπη αυτή δεν τελειώνει εδώ. Κοιτάξτε τον Κεμάλ, αυτή η πορεία δεν μένει μόνο για αύριο δεν θα ηττηθεί ποτέ. Εμείς ανήκουμε στην Τουρκία και η Τουρκία σε εμάς. Αν θέλετε να τους πούμε άλλη μια φορά μπάι μπάι κύριε Κεμάλ», είπε ενώ οι συγκεντρωμένοι από κάτω φώναζαν το σύνθημα «μπάι μπάι Κεμάλ».

Απευθυνόμενος στο πλήθος είπε ακόμη ότι «ζήσαμε μία γιορτή δημοκρατίας. Πήγατε στις κάλπες και με γνώμονα το μέλλον των παιδιών σας εκφράσατε τη βούλησή σας».

«Είμαστε πρώτοι και σας αγαπάμε» είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος και πρόσθεσε: «Είμαστε ερωτευμένοι με την Κωνσταντινούπολη, σήμερα είναι διαφορετικά εδώ. Ολόκληρη η Κωνσταντινούπολη είναι διαφορετική».

«Εύχομαι στον Θεό να είμαστε άξιοι της εμπιστοσύνης που μας δείξατε. Τι σας είχα πει; Ότι θα είμαστε μαζί όχι μέχρι σήμερα αλλά μέχρι τον θάνατο. Σας είπα ότι δεν τελειώνει εδώ αυτή η ιστορία. Αυτοί που μας υπηρετούν δεν πρόκειται να ηττηθούν και εμείς είμαστε ταγμένοι για την Τουρκία».

Δείτε επίσης