Κόσμος

Μπογονικολός: Παραμένει υπό κράτηση-Τους επόμενους μήνες η έκδοση στις ΗΠΑ

Ο Έλληνας επιχειρηματίας κατηγορείται για συνεργασία με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών - Συνελήφθη στις 9 Μαΐου στο Παρίσι

Μπογονικολός, ΗΠΑ,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο Έλληνας επιχειρηματίας, Νίκος Μπογονικολός που συνελήφθη στις 9 Μαϊου και κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές ότι συνεργάστηκε με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, παραμένει υπό κράτηση στην Γαλλία.

Η έκδοσή του στις ΗΠΑ θα κριθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Το FBI και ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης κατηγορούν τον επιχειρηματία ότι φαινομενικά λειτουργούσε ως υπεργολάβος στον τομέα της άμυνας για το ΝΑΤΟ, ωστόσο στην πραγματικότητα έπαιζε διπλό παιχνίδι, βοηθώντας την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς εξοπλισμών.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημερινό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, τον Ιούνιο του 2021 μια εταιρεία του ομίλου Aratos, που ανήκει στον Μπογονικολό, προκρίθηκε στην τελική φάση του «NATO Innovation Challenge», έναν διαγωνισμό καινοτομίας του ΝΑΤΟ για διαστημικές εφαρμογές στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι ο Μπογονικολός είχε προσληφθεί το 2017 ως πράκτορας προμηθειών από μια ρωσική εταιρεία, τη Serniya, που κατά το FBI λειτουργούσε υπό την καθοδήγηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, η αμερικάνικη δικαιοσύνη έχει προθεσμία να στείλει το αίτημα έκδοσής του Έλληνα επιχειρηματία μέχρι τις 9 Ιουλίου.

Ποιος είναι ο Νίκος Μπογονικολός

Ο συλληφθείς εμφανίζεται ως επικεφαλής του ομίλου Aratos Group, ο οποίος διαθέτει αμυντικές και τεχνολογικές εταιρείες στην Ελλάδα και την Ολλανδία. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Aratos, οι τομείς εξειδίκευσης των εταιρειών περιλάμβαναν «διαστημικές τεχνολογίες» και «εσωτερική ασφάλεια».

Σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ: «[…] από το 2017 ο κατηγορούμενος εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο στρατιωτικών τεχνολογιών και τεχνολογιών διπλής χρήσης, αμερικανικής προέλευσης, στη Ρωσία, κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας. Αυτά τα άκρως ρυθμιζόμενα και ευαίσθητα εξαρτήματα περιλάμβαναν προηγμένα ηλεκτρονικά και εξελιγμένο εξοπλισμό δοκιμών που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές εφαρμογές […]».

Σημειώνεται ότι οι σελίδες του ομίλου (ελληνική και αγγλική έκδοση), λίγο μετά τη δημοσίευση της υπόθεσης, είναι εκτός λειτουργίας.

Δείτε επίσης