Κόσμος

Αυτά είναι τα πρόσωπα «κλειδιά» στη νέα κυβέρνηση Ερντογάν

Το ενδιαφέρον σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά είναι η αντικατάσταση τριών προσώπων που ηγούνταν της «εμπρηστικής» ρητορικής κατά της Ελλάδας

 νέα κυβέρνηση Ερντογάν
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σε σαρωτικές αλλαγές προχώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Το προεδρικό μέγαρο γέμισε νέα πρόσωπα, από τα 18 μέλη, τα 16 δεν είχαν αναλάβει υπουργεία στη προηγούμενη διακυβέρνηση.

Οι μόνοι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης που διατήρησαν τα χαρτοφυλάκιά τους είναι ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι.

Τα νέα πρόσωπα «κλειδιά» του Ερντογάν έρχονται να ενισχύσουν την κυβερνητική θέση στο εσωτερικό της Τουρκίας και να δώσουν λύσεις σε θέματα που «καίνε», όπως τις σχέσεις με τη χώρα μας, την οικονομία που καταρρέει, τη θέση της Τουρκίας στον πόλεμο της Ουκρανίας κα τη στάση που θα κρατήσει με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Ο Ερντογάν επέλεξε για τις υπουργικές θέσεις πρόσωπα με μεγάλη εμπειρία στο πεδίο τους, ενώ κοινός τόπος όλων των νέων υπουργών είναι η ικανότητά τους να εφαρμόζουν σκληρές αποφάσεις. Από τους υπουργούς που τράβηξαν επάνω τους όλη την προσοχή κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας είναι ο νέος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν ο επικεφαλής της Εθνικής Οργανισμού Πληροφοριών (ΜΙΤ) της χώρας.

Το άμεσο ενδιαφέρον στα ελληνοτουρκικά

Το ενδιαφέρον, σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά, συγκέντρωσε η επιβεβαίωση των πληροφοριών περί αντικατάστασης τριών προσώπων που ηγούνταν της «εμπρηστικής» ρητορικής κατά της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.

Ο λόγος για τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοϊλού. Το κρατικό κανάλι TRT «μετέφρασε» την εξέλιξη αυτή σαν την επιθυμία του «Σουλτάνου» για μια νέα αρχή στις σχέσεις με την Ελλάδα.

«Στην περίπτωση επανεκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη θα υπάρχει μία συνέχεια στις διπλωματικές σχέσεις με την Ελλάδα. Θα πρέπει να συνεργαστεί με κάποιον, με τον οποίο έχει πλέον προσωπική σχέση. Θα είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τις δύο χώρες να λύσουν τα ζητήματά τους» επισήμανε σχετικά δημοσιογράφος του TRT, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε και στην πράξη αν οι ισχυρισμοί αυτοί επαληθευτούν.

Οι σημαντικότερες αλλαγές της νέας κυβέρνησης εντοπίζονται σε 4 πρόσωπα, τα δύο άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος και αφορούν στα τουρκικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, όπου τις θέσεις των Τσαβούσογλου και Ακάρ, αναλαμβάνουν πλέον οι Χακάν Φιντάν και Γιασάρ Γκιουλέρ.

Οι άλλοι δύο είναι ο υπουργός Οικονομικών που θα αναλάβει την «καυτή πατάτα» της τουρκικής οικονομίας, Μεχμέτ Σιμσέκ αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλικαγιά στη θέση του γνωστού Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Η νέα κυβέρνηση Ερντογάν

Στη θέση του αντιπροέδρου ο Ερντογάν διόρισε τον Τζεβντέτ Γιλμάζ, τον μέχρι σήμερα αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αναλαμβάνει, όπως αναμενόταν, ο οικονομολόγος Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της οικονομικής «ορθοδοξίας» και προκρίνει την αύξηση των επιτοκίων. Ο διορισμός του εκτιμάται ότι θα σημάνει το τέλος της «ανορθόδοξης» οικονομικής πολιτικής που ακολουθούσε ο Ερντογάν επί χρόνια, όπως τη μείωση των επιτοκίων παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τον κρατικό έλεγχο των αγορών. Ο Σιμσέκ ήταν υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός μεταξύ 2009-2018.

Ο Χακάν Φιντάν, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ το υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει ο Γιασάρ Γκιουλέρ, ο μέχρι σήμερα Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.

Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων διορίστηκε ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ. Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού απομακρύνθηκε, όπως αναμενόταν, από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο αναλαμβάνει ο Αλί Γιερλίκαγια.

Τα άλλα υπουργεία κατανέμονται ως εξής:

Δικαιοσύνης: Γιλμάζ Τουντς

Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών: Μαχινούρ Εζντεμίρ Γκοκτάς

Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βεντάτ Ισιχάν

Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής: Μεχμέτ Οζασεκί

Νεολαίας και Αθλητισμού: Οσμάν Ασκίν Μπακ

Πολιτισμού και Τουρισμού: Μεχμέτ Νούρι Ερσόι

Εθνικής Παιδείας: Γιουσούφ Τεκίν

Υγείας: Φαχρετίν Κοτζά

Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Μεχμέτ Φατίχ Κατζίρ

Γεωργίας και Δασών: Ιμπραχίμ Γιουμακλί

Εμπορίου: Ομέρ Μπολάτ

Μεταφορών και Υποδομών: Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου.

Δείτε επίσης