Κόσμος

Ουκρανία: Ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα - Η πρώτη δορυφορική φωτογραφία

Οργή από τους κατοίκους της Χερσώνας για τη μεγάλη καταστροφή

Ουκρανία, Πόλεμος στην Ουκρανία, Φράγμα Καχόβκα,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το μέγεθος της καταστροφής από την ανατίναξη του φράγματος Κακόβκα στη Χερσώνα της Ουκρανίας αναδεικνύεται από τις πρώτες φωτογραφίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Το εν λόγω φράγμα συγκρατεί 18,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, στην ανατολική ουκρανική περιφέρεια της Χερσώνα και από τη δορυφορική εικόνα που εξασφάλισε το BBC φαίνονται οι μεγάλες ζημιές που έχει υποστεί

Συγκεκριμένα, η δορυφορική εικόνα, που ελήφθη τις πρωινές ώρες, δείχνει εκτεταμένες ζημιές στο κεντρικό τμήμα του φράγματος και σε ένα τμήμα του κηιρίου του υδροηλεκτρικού σταθμού στην ανατολική όχθη του ποταμού Ντνίπρο.

Την ίδια στιγμή ανησυχία εκφράζεται όχι μόνο για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, όσο και για άλλες κοινότητες που θα επηρεαστούν από την έκρηξη του φράγματος και αντιμετωπίζουν την απειλή των εκτεταμέων πλημμυρών.

Ουκρανία, Πόλεμος στην Ουκρανία, Χερσώνα, Ανατίναξη, Φράγμα, Καχόβκα, Ρώσοι, Ουκρανοί, Δορυφορική Φωτογραφία,

Σύμφωνα, δε, με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα μπορούσαν να επηρεαστούν από το περιστατικό περίπου 80 πόλεις και χωριά.

Σε χάρτη, που φέρνει στη δημοσιότητα το BBC, εικονίζονται μέρη στην περιοχή της Χερσώνας που έχουν επηρεαστεί από τις πλημμύρες.

Μπορεί, μάλιστα, να επηρεαστούν και περιοχές 85 χλμ από το σημείο της καταστροφής.

Οργή από τους κατοίκους της Χερσώνας

«Καλός Ρώσος είναι ο νεκρός Ρώσος», δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βίκτορ, κάτοικος της Χερσώνας, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, που βλέπει να αυξάνεται η στάθμη των υδάτων μετά την καταστροφή, τουλάχιστον τμηματική, ενός σημαντικού φράγματος σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων από εκεί, σε περιοχή που τελεί υπό ρωσική κατοχή.

Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για την έκρηξη το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Νόβα Καχόβκα, μια μονάδα που χρησιμοποιείται για την υδροδότηση της περιοχής και της προσαρτηθείσας Κριμαίας νοτιότερα, αλλά επίσης και για τη ψύξη του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, που επίσης είναι υπό κατοχή.

Για τους κατοίκους της Χερσώνας, που απελευθερώθηκαν από τη ρωσική κατοχή τον Νοέμβριο ύστερα από ουκρανική αντεπίθεση, εάν η πόλη τους απειληθεί από τα νερά, ένας είναι ο υπαίτιος: η Ρωσία.

«Η πλημμύρα είναι μπροστά στα μάτια μας. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει από δω και πέρα. Καλός Ρώσος είναι ο νεκρός Ρώσος, δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο», δηλώνει ο Βίκτορ.

Ουκρανία, Πόλεμος στην Ουκρανία, Χερσώνα, Ανατίναξη, Φράγμα, Καχόβκα, Ρώσοι, Ουκρανοί, Δορυφορική Φωτογραφία,

Ο ίδιος μένει σε μια γειτονιά στις όχθες του Κοχέβα, παραποτάμου του Δνείπερου όπου η στάθμη του νερού έχει ανέβει κατά δύο ή τρία μέτρα σύμφωνα με τους κατοίκους με τους οποίους συνομίλησε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Εδώ, οι αποθήκες, τα γκαράζ έχουν πλημμυρίσει. Το νερό αρχίζει και φθάνει πλέον και στα δρομάκια.

Η Λουντμίλα έχει φορτώσει σε τρέιλερ το πλυντήριο ρούχων της και ορισμένα προσωπικά αντικείμενα για να τα μεταφέρει σε συνοικία σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Εκφράζει επίσης το μίσος της για τους Ρώσους στρατιώτες που καταλαμβάνουν την αντίπερα όχθη του Δνείπερου, και βομβαρδίζουν τακτικά τη Χερσώνα και τις γύρω περιοχές από τότε που αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν τον Νοέμβριο λόγω των ουκρανικών επιθέσεων.

Σύμφωνα με το Κίεβο, ο ρωσικός στρατός ανατίναξε το φράγμα για να προσπαθήσει να «ανακόψει» την επικείμενη αντεπίθεση την οποία ο ουκρανικός στρατός ετοιμάζει εδώ και μήνες με στόχο να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

«Αυτά τα Ορκ πρέπει να φύγουν πιο γρήγορα, πρέπει να τους κυνηγήσουμε! Δεν είναι ζωή αυτή! Εδώ πυροβολούν και εκεί πλημμυρίζουν!», ξεσπά η Λουντμίλα, ενώ ακούγονται πυρά.

Ο Σεργκέι, άλλος κάτοικος της περιοχής, φοβάται ότι όλη η γειτονιά θα βυθιστεί στο νερό, αν και για την ώρα είναι οι παρόχθιες κατασκευές που επηρεάζονται.

«Όλα θα πεθάνουν εδώ, τα ζώα, τα πουλιά, όλα», δηλώνει.

Κινδυνεύει ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια;

Ουκρανία, Πόλεμος στην Ουκρανία, Χερσώνα, Ανατίναξη, Φράγμα, Καχόβκα, Ρώσοι, Ουκρανοί, Δορυφορική Φωτογραφία,

Στο μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) έκρινε σήμερα ότι «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος» για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια μετά την εν μέρει καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο, στην κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις περιφέρεια της Χερσώνας.

«Οι ειδικοί του IAEA» που είναι παρόντες στις εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια «παρακολουθούν στενά την κατάσταση», πρόσθεσε ο οργανισμός του ΟΗΕ σε μήνυμά του στο Twitter, αναφερόμενος στον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος χρησιμοποιεί νερό από τον ποταμό για την ψύξη του καυσίμου στον πυρήνα των αντιδραστήρων.

Ο κίνδυνος πρόκλησης «πυρηνικής καταστροφής» στον σταθμό της Ζαπορίζια «αυξάνεται γρήγορα», προειδοποίησε την ίδια ώρα σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μετά την εν μέρει καταστροφή του φράγματος της Καχόβκα που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων από τον σταθμό, για την οποία το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται.

«Ο κόσμος βρίσκεται για άλλη μια φορά στα πρόθυρα πυρηνικής καταστροφής, καθώς ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια έχασε την πηγή ψύξης του. Και αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται εφεξής γρήγορα», σημείωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ σε μήνυμά του προς τους δημοσιογράφους.

Η διορισθείσα από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής διοίκηση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια ανακοίνωσε παράλληλα ότι η εν μέρει καταστροφή του φράγματος, το νερό από το οποίο χρησιμοποιείται για την ψύξη των αντιδραστήρων, δεν συνιστά προς το παρόν απειλή για τις εγκαταστάσεις.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει απειλή για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια. Πέντε αντιδραστήρες βρίσκονται σε διακοπή εν ψυχρώ, ένας είναι σε 'διακοπή εν θερμώ'. Η στάθμη του νερού στην δεξαμενή ψύξης δεν έχει αλλάξει», αναφέρει ο διορισθείς από τη Ρωσία διευθυντής του σταθμού σε ανάρτησή του στο Telegram.

Διεθνής Καταδίκη για την ανατίναξη του φράγματος

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα ότι η καταστροφή του φράγματος της Νόβα Καχόβκα ευθυγραμμίζεται με την κλιμακούμενη βία της Ρωσίας στην Ουκρανία και την στρατηγική του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να επιτίθεται σε μη στρατιωτικούς στόχους.

«Για τον λόγο αυτόν, πρόκειται για κάτι που έχει μια νέα διάσταση, αλλά το οποίο ταιριάζει στον τρόπο με τον οποίο ο Πούτιν διεξάγει αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο WDR.

Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό η Γερμανία να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο καιρό είναι απαραίτητο, πρόσθεσε.

Η Γερμανία, σημείωσε επίσης, παρακολουθεί την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια με ανησυχία μετά την καταστροφή του φράγματος που τροφοδοτεί με νερό τον σταθμό. «Το μόνο που μπορούμε να πούμε για την Ζαπορίζια είναι ότι το παρακολουθούμε συνέχεια», είπε.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι κατήγγειλε σήμερα την επίθεση στο φράγμα της Καχόβκα, στη νότια Ουκρανία, ως «αποτρόπαια πράξη» που αναλογεί σε έγκλημα πολέμου.

«Η καταστροφή του φράγματος της Καχόβκα είναι μια αποτρόπαια πράξη», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

«Η σκόπιμη επίθεση σε αποκλειστικά μη στρατιωτικές υποδομές συνιστά έγκλημα πολέμου. Το Ηνωμένο Βασίλειο προτίθεται να υποστηρίξει την Ουκρανία και τους πληθυσμούς που επλήγησαν από αυτήν την καταστροφή», σημείωσε.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα δήλωσε σήμερα ότι η καταστροφή του φράγματος αυτού στη νότια Ουκρανία συνιστά έγκλημα πολέμου για το οποίο πρέπει να λογοδοτήσει η Ρωσία.

Ο Ναουσέντα δεν παρείχε στοιχεία ότι η Ρωσία ευθύνεται για την καταστροφή.

«Σήμερα είμαστε αυτόπτες μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου ρωσικής επίθεσης κατά ουκρανικής μη στρατιωτικής υποδομής», αναφέρει ο Ναουσέντα σε μήνυμα στο Twitter.

«Η καταστροφή ενός μεγάλου φράγματος είναι έγκλημα πολέμου που απειλεί απευθείας χιλιάδες ανθρώπους. Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει γι'αυτό», προσθέτει. «Και η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο για να μείνει ασφαλής!».

Δείτε επίσης