Κόσμος

Σύνοδος Κορυφής: H ΕΕ δίνει 12 δισ. ευρώ σε τρίτες χώρες για το μεταναστευτικό

Αντιδρούν Ουγγαρία-Πολωνία - Ιταλία και Αυστρία πιέζουν για αυστηρή φύλαξη των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων

Σύνοδος Κορυφής
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Έντονες ήταν οι διαφωνίες την πρώτη μέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επί του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζήτημα κυριάρχησε στην πρώτη ημέρα, καθώς οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να βουν λύση μέσω της χρηματοδότησης χωρών όπως η Τουρκία, η Τυνισία και Λιβύη.

Οι 27 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησαν να καταλήξουν στο ακριβές ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί για να αποτραπεί η παράνομη είσοδος μεταναστών στην ΕΕ και παράλληλα να διευκολυνθεί η νόμιμη είσοδος των προσφύγων και η μετεγκατάσταση αυτών, εντός των κρατών -μελών της ΕΕ.

Όπως φαίνεται η ΕΕ θα διαθέσει πάνω από 10 δισ. ευρώ για τρίτες χώρες, όμορες δηλαδή της ΕΕ, όπως η Τουρκία, η Λιβύη και η Τυνησία, ώστε να αποτρέψουν τις μετακινήσεις ανθρώπων που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα και συνεπώς να τους κρατούν στα εδάφη τους, και άλλα 2 δισ. για την ενίσχυση των κρατών - μελών της ΕΕ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Μάλτα.

Τα κράτη - μέλη έχουν χωρισεί σε αυτά που ζητούν αυστηρά μηνύματα κατά των όμορων κρατών που διευκολύνουν τις μεταναστευτικές ροές και σε αυτά που ζητούν μεγαλύτερη συνεργασία.

Η Γερμανία επιθυμεί όχι απλώς να δοθούν περισσότερα χρήματα σε γειτονικά κράτη, όπως η Τουρκία, που φιλοξενούν τεράστιο αριθμό μεταναστών, αλλά παράλληλα να δοθεί ως δέλεαρ στην Άγκυρα η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ- Τουρκίας.

Στο ζήτημα της Τουρκίας κράτη - μέλη της ΕΕ επιθυμούν μεν μια καλύτερη συνεργασία με τον πρόεδρο Ερντογάν, θέτουν δε ως βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις την ανάγκη εξομάλυνσης των σχέσεων της Άγκυρας με την Αθήνα και την Λευκωσία.

Η συζήτηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος στην ΕΕ, είναι τόσο δύσκολη όσο και αυτή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Καθώς και τα δύο προβλήματα (τουλάχιστον για την ΕΕ) συνδέονται σε μεγάλο βαθμό.

Ιταλία και Αυστρία ζητούν αυστηρή φύλαξη

Η Ιταλία και η Αυστρία. Ρώμη και Βιέννη έχουν συγκροτήσει κοινό μέτωπο, ώστε πρώτον, οι διατυπώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κάνουν λόγο για αυστηρή φύλαξη των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων και δεύτερον να υπάρξει άμεση βοήθεια στα κράτη- μέλη πρώτης γραμμής.

Ουγγαρία-Πολωνία

Η Ουγγαρία και η Πολωνία εξέφρασαν εκ νέου τις αντιρρήσεις τους για την καταρχήν συμφωνία που επετέυχη πριν από μερικές ημέρες μεταξύ των αρμόδιων υπουργών της ΕΕ.

Μια συμφωνία, που μετά από επτά χρόνια πλήρους ακινησίας στο ζήτημα των προσφύγων/μεταναστών, προβλέπει:

1ον Έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από τα κράτη - μέλη πρώτης γραμμής (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα)

2ον Έναν μηχανισμό υποχρεωτικής αλληλεγγύης. Δηλαδή, όποιο κράτος μέλος, δεύτερης γραμμής, δεν δεχτεί στο έδαφός του μετανάστες/πρόσφυγες από άλλο κράτος - μέλος (πχ η Ουγγαρία δεν δέχεται αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα) τότε θα καταβάλει 20.000 ευρώ ανά αιτούντα άσυλο που αρνείται να δεχτεί στο έδαφός του.

Το θέμα του προϋπολογισμού

Εκτός από το ζήτημα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού/ προσφυγικού ζητήματος οι 27 συζήτησαν και για το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν επιπλέον 65,8 δισεκατομμύρια ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Η Κομισιόν χρειάζεται περισσότερα χρήματα, καθώς αντιμετώπισε μια σειρά κρίσεων, ωστόσο κάποια φειδωλά κράτη - μέλη, όπως η Γερμανία, η Σουηδία και η Ολλανδία, θεωρούν, για διάφορους εσωτερικούς τους λόγους, ότι δεν μπορούν επιβαρύνουν εκ νέου, τους φορολογούμενους τους.

Δείτε επίσης