Κόσμος

ΗΠΑ: Πανικός για ένα πακέτο... ρύζι στα σούπερ μάρκετ! - Δείτε βίντεο

Απαγόρευση στις εξαγωγές ρυζιού αποφάσισε η κυβέρνηση της Ινδίας, και στις ΗΠΑ αδειάζουν τα ράφια πριν εκτοξευθούν οι τιμές!

ΗΠΑ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Να απαγορεύσει τις εξαγωγές ρυζιού, προκειμένου να κατευνάσει την άνοδο των τιμών στην εγχώρια αγορά και να περιορίσει τις υψηλές τιμές των τροφίμων, αποφάσισε η Ινδία την Πέμπτη 20/7, προκαλώντας πανικό στις ΗΠΑ...

Την απόφαση έλαβε η κυβέρνηση της Ινδίας για να προστατεύσει την εγχώρια αγορά από τις ραγδαία αύξηση των τιμών, διασφαλίζοντας παράλληλα επάρκεια ρυζιού για τους Ινδούς πολίτες, όμως η απόφαση έχει ήδη προκαλέσει αναταραχή στους καταναλωτές, ιδίως στους Ινδούς που ζουν σε ΗΠΑ και Καναδά. Κόσμος συρρέει στα σούπερ μάρκετ για να αγοράσει πακέτα, ακόμη και ολόκληρα τσουβάλια, με ρύζι για να δημιουργήσει αποθεματικό καθώς φοβούνται για την ραγδαία αύξηση της τιμής πώλησής του στο επόμενο διάστημα.

Η μείωση της παγκόσμιας προσφοράς διαφόρων ποικιλιών λευκού ρυζιού (εκτός του ρυζιού μπασμάτι) θα μπορούσε να διογκώσει περαιτέρω τις ήδη υψηλές τιμές των τροφίμων, που εκτοξεύθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την κλιματική αλλαγή που έχει επηρεάσει τις καλλιέργειες ανά τον κόσμο.

Οι χώρες που επηρεάζονται θα αναγκαστούν να στραφούν σε εναλλακτικούς προμηθευτές όπως η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, εκτιμούν οικονομολόγοι γεγονός που θα τροποποιήσει την αλυσίδα εφοδιασμού και θα προκαλέσει έντονες διακυμάνσεις στις τιμές.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Καταναλωτικών Υποθέσεων, το λευκό ρύζι αποτελεί περίπου το 25% των εξαγωγών ρυζιού της χώρας με την Ινδία να είναι μία από τις κορυφαίες χώρες εξαγωγής ρυζιού, στην οποία αναλογεί το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών.

Παράλληλα, η εταιρεία γεωργικών αναλύσεων Gro Intelligence σε πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύθηκε πριν ανακοινωθεί επισήμως η απαγόρευση προέβλεψε ότι ο περιορισμός της προσφοράς είναι πολύ πιθανό να επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια για χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρύζι.

«Οι κορυφαίοι εισαγωγείς ινδικού ρυζιού είναι το Μπαγκλαντές, η Κίνα, το Μπενίν και το Νεπάλ, ενώ αρκετές ακόμη χώρες της Αφρικής εισάγουν επίσης μεγάλες ποσότητες», έγραψαν οι αναλυτές.

Δείτε επίσης