Κόσμος

Λιβύη: Σοβαρό τροχαίο για μέλη της ελληνικής αποστολής που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ οργανώνεται ο επαναπατρισμός της ελληνικής αποστολής

Λιβύη: Σοβαρό τροχαίο για μέλη της ελληνικής αποστολής που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μέλη της αποστολής που μετέφεραν την ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη ενεπλάκησαν σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα, με 4 άτομα να τραυματίζονται, σήμερα, Κυριακή (17/09).

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το αυτοκίνητο που τους μετέφερε από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης στον χώρο όπου συγκεντρώνεται η διεθνής βοήθεια, συγκρούστηκε με φορτηγό.

Οι τέσσερις τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε πρόχειρο νοσοκομείο της Βεγγάζης για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση στην Αθήνα, δόθηκε εντολή για άμεση απογείωση του C-130, το οποίο στο μεταξύ είχε επιστρέψει στην Ελευσίνα.

Το αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας μεταφέρει εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό για να φροντίσει τους Έλληνες τραυματίες ενώ τις επόμενες ώρες θα αποφασιστεί αν συντρέχει λόγος να τους φέρει πίσω στην Αθήνα.

Η ανθρωπιστική βοήθεια που στείλαμε στη Λιβύη

Υπενθυμίζεται, ότι στις 9:30 το πρωί της Κυριακής, μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης με δύο τόνους τρόφιμα και γιατρούς των Ενόπλων Δυνάμεων για την ανακούφιση της Λιβύης που επλήγη από την κακοκαιρία Daniel.

Λιβύη: Σοβαρό τροχαίο για μέλη της ελληνικής αποστολής που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, η αποστολή στη Λιβύη εντάσσεται στο πλαίσιο της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων, και σε αυτήν συμμετέχει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ καθώς και υγειονομικό προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, κατάλληλα εκπαιδευμένο ώστε να παρέχει πρώτες βοήθειες και υγειονομική κάλυψη Πεδίου Μάχης και Ειδικών Επιχειρήσεων.

Λιβύη: Σοβαρό τροχαίο για μέλη της ελληνικής αποστολής που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια

Η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, προστίθεται στην ανακοίνωση, συνίσταται και στη διάθεση δύο τόνων εφοδίων και ειδών πρώτης ανάγκης, και ενός τόνου φαρμακευτικού υλικού προς τους πληγέντες από το χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel στη Λιβύη.

ΥΠΕΞ: Οργανώνεται ο επαναπατρισμός της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη που ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα

«Η ελληνική αποστολή που μετέβη προς παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, είχε σήμερα αυτοκινητιστικό ατύχημα κατά τη διάρκεια της οδικής μετάβασής της στην πόλη Ντέρνα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του μετά το τροχαίο ατύχημα.

«Σε συντονισμό με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βεγγάζη είναι σε ετοιμότητα για να παράσχει βοήθεια στην αποστολή και να συνδράμει στον επαναπατρισμό της», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:

«Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου 2023, το λεωφορείο που μετέφερε το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που είχε μεταβεί στην Λιβύη στο πλαίσιο συνδρομής της Χώρας μας, συγκρούστηκε με όχημα που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές της Ελλάδας, από την σύγκρουση που συνέβη κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στελέχη έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς.

Όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία της περιοχής.

Τα αίτια και οι συνθήκες του περιστατικού διερευνώνται σε συνεργασία με τις Λιβυκές αρχές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση συγκέντρωσης του προσωπικού στην Βεγγάζη και επαναπατρισμού του. Αεροσκάφος C-130 στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα με νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σε ετοιμότητα απογείωσης».

Δείτε επίσης