Κόσμος

ΗΠΑ: Με διεύρυνση της απεργίας απειλούν τα συνδικάτα

Πέμπτη πως θα ξεκινήσει ταυτόχρονη απεργία σε τρία εργοστάσια στρατηγικής σημασίας για την αυτοκινητοβιομηχανία

ΗΠΑ: Με διεύρυνση της απεργίας απειλούν τα συνδικάτα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η απεργιακή κινητοποίηση, που άρχισε την Παρασκευή στις τρεις κύριες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, μπορεί να «διευρυνθεί», αν δεν γίνουν καλύτερες προτάσεις, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής του συνδικάτου των εργαζομένων του τομέα.

«Αν δεν λάβουμε καλύτερες προσφορές (...) θα προχωρήσουμε σε διεύρυνση» της απεργίας, δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου United Auto Workers (UAW) Σον Φέιν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Το συνδικάτο το οποίο εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις τρεις μεγαλύτερες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως θα ξεκινήσει ταυτόχρονη απεργία σε τρία εργοστάσια στρατηγικής σημασίας από τα μεσάνυχτα αν δεν υπάρξει συμφωνία της τελευταίας στιγμής με τις διοικήσεις των εταιρειών για τις νέες συλλογικές συμβάσεις.

Ο πρόεδρος του United Auto Workers (UAW) κατονόμασε τα τρία εργοστάσια –το καθένα ανήκει στην καθεμιά από τις λεγόμενες μεγάλες «τρεις του Ντιτρόιτ», δηλαδή την General Motors, τη Stellantis και τη Ford– όπου θα αρχίσει αυτή η άνευ προηγουμένου κινητοποίηση, καλώντας τα μέλη του συνδικάτου να είναι έτοιμα να συμμετάσχουν με τη σειρά τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ανάλογα με την πορεία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Πρόκειται για τα εργοστάσια όπου παράγονται το δημοφιλές μοντέλο Bronco της Ford στο Γουέιν (Μίσιγκαν), διάφορα ανοικτά ημιφορτηγά της GM στην Ουέντζβιλ (Μισούρι) και τα Jeep της Stellantis στο Τολέντο (Οχάιο). Πρόκειται για τα οχήματα που εισφέρουν το τρέχον διάστημα τις μεγαλύτερες πωλήσεις των «τριών του Ντιτρόιτ».

Δείτε επίσης