Κόσμος

Ερντογάν: «Στόχος μας είναι να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο»

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου στον απόηχο της συνάντησης του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ερντογάν,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, μετά και την συνάντηση των δύο αρχηγών κρατών την περασμένη Τετάρτη20 Σεπτεμβρίου, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αποτυπώνεται και στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επέστρεψε στην πατρίδα του.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα Ηurriyet, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε την πρόθεση του να διαλύσει την ταραγμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί στο Αιγαίο.

Αναλυτικότερα τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογαν, κατά την επιστροφή του στην Άγκυρα από τη Νέα Υόρκη, παρουσιάζει διεξοδικά η εφημερίδα Ηurriyet με τίτλο: «Κίνηση νέας εποχής με Ισραήλ και Ελλάδα. Δηλώσεις Ερντογάν κατά την επιστροφή τoυ».

Το δημοσίευμα τονίζει πως: «Ενώ ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με πολλούς ηγέτες με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, έδωσε και μηνύματα στενότερης συνεργασίας με την Ελλάδα και το Ισραήλ τη νέα περίοδο. Ο Ερντογάν, ο οποίος θα συναντηθεί εκ νέου με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου, δήλωσε: «Στόχος μας είναι να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο. Η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης θα είναι ένα σημαντικό άλμα στις σχέσεις μας», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ερντογάν,

Η δήλωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογαν

«Ο Υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας. Ομοίως, ο Επικεφαλής Σύμβουλός μου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Πρέσβης Ακίφ Κιλιτς θα έχει συνεργασία με τον ομόλογο του. Στόχος μας είναι να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο και η προσέγγιση του Μητσοτάκη είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά αν θέλει ο θεός το πιο σημαντικό βήμα για εμάς αυτή τη στιγμή, θα είναι η σύνοδος κορυφής στη Θεσσαλονίκη. Η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης θα είναι τώρα ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Οι Υπουργοί Εξωτερικών μας θα κάνουν προκαταρκτικές προετοιμασίες και θα πραγματοποιήσουμε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής στη Θεσσαλονίκη, ελπίζουμε στις 7 Δεκεμβρίου. Με αυτή τη σύνοδο κορυφής, ελπίζουμε να δούμε ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Ως Τουρκία και Ελλάδα πρέπει να μείνουμε μακριά από βήματα και δηλώσεις που θα βλάψουν το περιβάλλον εμπιστοσύνης. Πρέπει να κάνουν μαζί βήματα σε αυτόν τον τομέα για να προχωρήσει με ασφάλεια η επικείμενη διαδικασία» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, κάνοντας σημαία το θετικό κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Δείτε επίσης