Κόσμος

ΗΠΑ: Η απληστία της συζύγου του έκαψε τον Μενέντεζ

Πρώτη είδηση από τις ΗΠΑ μέχρι την Τουρκία και την Ελλάδα - Ο ρόλος της συζύγου του

Μενέντεζ, ΗΠΑ, Δωροδοκία,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Πρώτη είδηση από τις ΗΠΑ μέχρι την Τουρκία και φυσικά στην Ελλάδα η δίωξη που ασκήθηκε στον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και τη σύζυγο του Ναντίν Αρσλανιάν με την κατηγορία ότι δωροδοκήθηκαν από τρεις επιχειρηματίες στο Νιου Τζέρσεϊ.

Ο 69χρονος φιλέλληνας που πιέζεται να παραχωρήσει την έδρα του στο Κογκρέσο, μια εξέλιξη που θα ενθουσίαζε τους Τούρκους, και προβληματίζει τους Έλληνες, λόγω της σκληρής στάσης που έχει κρατήσει επί μακρόν απέναντι στην Άγκυρα και την μεγάλη επιθυμία της για μαχητικά F16 διαρρηγνύει τα μάτια του ότι δεν έχει κάνει τίποτα επιλήψιμο.

Όσον αφορά δε τις φωτογραφίες με τα εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε δεσμίδες μετρητών που βρέθηκαν σε έρευνα στο σπίτι του τον περασμένο χρόνο, ο ίδιος εξήγησε ότι «μπορεί να μοιάζει σήμερα παλιομοδίτικο, αλλά αυτά τα λεφτά προέρχονται από τις προσωπικές μου αποταμιεύσεις».

Η ιστορία αυτή που πλήττει καίρια το κυβερνών Δημοκρατικό κόμμα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν είναι καινούργια.

Το 2018 ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε μόλις κερδίσει μία τεράστια νίκη, όταν το υπουργείο Δικαιοσύνης, εξαιτίας του διχασμένου σώματος των ενόρκων που δεν μπόρεσε να καταλήξει σε απόφαση, είχε ανακοινώσει ότι δεν θα ζητήσει νέα δίκη για ομοσπονδιακή διαφθορά. Ο Μενέντεζ ήταν ελεύθερος χωρίς ποινική καταδίκη, έτοιμος να αναλάβει άλλη μία εκστρατεία επανεκλογής, που σφράγισε η γνωριμία του και ο γάμος του με την Ναντίν Αρσλανιάν που τον σύστησε σε έναν από τους μακροχρόνιους φίλους της, τον Γουάελ Χάνα, έναν Αιγύπτιο Αμερικανό επιχειρηματία στο Νιου Τζέρσεϊ.

Όπως έγραψαν οι New York Times αυτή ήταν η κομβική στιγμή στο εκτεταμένο σχέδιο διαφθοράς με πρωταγωνιστή τον Μενέντεζ και διάρκεια τεσσάρων ετών, στο οποίο εμπλέκεται η βιομηχανία κρέατος χαλάλ, η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Αίγυπτο και ο διορισμό ανώτατου αξιωματούχου επιβολής του νόμου στο Νιου Τζέρσεϊ.

Συγκεκριμένα οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τον Μενέντεζ για κατάχρηση εξουσίας προκειμένου να επηρεάσει τις πωλήσεις όπλων στην Αίγυπτο και για απόπειρα παρέμβασης σε ποινικές έρευνες στον ιστό των επιχειρηματικών συνεργατών του Χάνα.

Ομοσπονδιακοί πράκτορες βρήκαν τότε περισσότερα από 480.000 δολάρια σε μετρητά διάσπαρτα σε όλο το σπίτι σε φακέλους και στις τσέπες των σακακιών που ήταν κεντημένα με το όνομα του γερουσιαστή. Μέσα στο σπίτι υπήρχαν ράβδοι χρυσού αξίας άνω των 100.000 δολαρίων, ορισμένες από τις οποίες είχαν μοναδικούς σειριακούς αριθμούς που ανάγονταν στον Χάνα, ενώ ένα γυαλιστερό κάμπριο Mercedes-Benz αναπαυόταν στο γκαράζ. Το 39 σελίδων κατηγορητήριο –το οποίο περιείχε με πάσα λεπτομέρεια μια σειρά από διαγραμμένα μηνύματα κειμένου, κρυπτογραφημένες τηλεφωνικές κλήσεις και πληρωμές εταιρειών-κελύφη– σκιαγράφησε το πορτρέτο ενός ζεύγους που υποκινείται από αδυσώπητη απληστία, γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

Ο ρόλος της συζύγου του του 69χρονου

Η 56χρονη σήμερα σύζυγος του Μενέντεζ συχνά πίεζε τους συνεργάτες της για περισσότερες δωροδοκίες, ενώ δεν δίστασε να βαυκαλιστεί για την επιρροή του συζύγου της, αφού έστειλε ένα άρθρο στον κ. Χάνα για στρατιωτικές πωλήσεις 2,5 δισ. δολαρίων στην Αίγυπτο γράφοντας: «Ο Μπομπ έπρεπε να το υπογράψει».

Οι επιχειρηματικοί συνεργάτες του περιβάλλοντος Χάνα έδειχναν να βρίσκουν όλο και περισσότερους τρόπους για να αποσπάσουν ό,τι χρειάζονταν από τον Μενέντεζ, αρκεί να ήταν σε θέση να παραδώσουν τα μετρητά. Ήταν μια win win κατάσταση, αφού η άνεργη τότε Ναντίν θα έμπαινε στο payroll της εταιρείας κρέατος χαλάλ, αν ο Μενέντεζ διευκόλυνε περισσότερες πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αίγυπτο, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Εκείνη την εποχή, το θέμα αποτελούσε υψηλή προτεραιότητα για την αιγυπτιακή κυβέρνηση, επειδή το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απέκλειε κάποια στρατιωτική βοήθεια έως ότου η χώρα καταφέρει να αποδείξει βελτιώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ως μέλος –και σύντομα πρόεδρος– της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ο Μενέντεζ άσκησε σημαντική επιρροή στο πόση στρατιωτική βοήθεια παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες, εξηγούν οι New York Times το κείμενο τους για τους λόγους που ο Μενέντζεζ βρίσκεται σήμερα στριμωγμένος στη γωνία.

Ακολούθως οι Αιγύπτιοι που αγορασαν το αμάξι πολυτελείας που αναφέρθηκε παραπάνω στο ζευγάρι, επιθυμία της Ναντίν κι αυτό μετά από ενα τροχαίο που είχε, ζήτησαν από τον Μενέντεζ να παρέμβει σε συνεχιζόμενη δίωξη και ποινική έρευνα στην οποία εμπλέκονται οι επιχειρηματικοί συνεργάτες του Χάνα και συγκεκριμένα ο 56χρονος Χο΄σε Ουρίμπε, ο οποίος εργαζόταν στον κλάδο των φορτηγών και των ασφαλειών και είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για απάτη.

Ο εισαγγελέας με τον οποίο επικοινώνησε ο Μενέντεζ για να του ζητήσει τη σχετική χαρη δεν δέχτηκε να παρέμβει, αλλά μία από τις υποθέσεις κατέληξε σε συμφωνία χωρίς ποινή φυλάκισης. Στην άλλη, δεν απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες.

Όσο οι ανάγκες των Αιγυπτίων μεγάλωναν τα επόμενα χρόνια τόσο ο Μενέντεζ ξεμάκραινε στο δρόμο χωρίς επιστροφή, καταλήγει το αμερικανικό δημοσίευμα την ανάλυση του για τους λόγους που ο Μενέντεζ βρίσκεται σήμερα στη δυσάρεστη θέση όχι μόνο να απολογηθεί για τις πράξεις του, αλλά και να αφήσει τη θέση του στο Κογκρέσο.

Δείτε επίσης