Κόσμος

Πούτιν: Ανέθεσε σε υπαρχηγό του Πριγκόζιν την εκπαίδευση εθελοντών για την Ουκρανία

Πρόκειται για τον Αντρέι Τρόσεφ, που είναι ένας από τους ιδρυτές της Wagner και είναι γνωστός με το προσωνύμιο «Σεντόι»

Ρωσία, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ουκρανία, Πόλεμος στην Ουκρανία,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέθεσε σε πρώην υπαρχηγό του Γιεβγκένι Πριγκόζιν την εκπαίδευση εθελοντών, προκειμένου να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

«Κατά την συνάντησή μας, αναφερθήκαμε στο γεγονός ότι θα συμμετάσχετε στην εκπαίδευση μονάδων εθελοντών που θα μπορούν να φέρουν εις πέρας διάφορες αποστολές μάχης, κυρίως, βεβαίως, στη ζώνη της ""ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης"»στην Ουκρανία, είπε χθες, Πέμπτη, ο Ρώσος πρόεδρος, απευθυνόμενος στον Αντρέι Τρόσεφ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, ο Τρόσεφ, ο οποίος είναι γνωστός με το προσωνύμιο «Σεντόι» (γκριζομάλλης στα ρωσικά) και ήταν πολύ στενός συνεργάτης του Πριγκόζιν στους κόλπους της Wagner, έχει την πείρα για να φέρει εις πέρας μια τέτοιου είδους αποστολή, τρεις μήνες μετά την ματαιωθείσα ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης στη Ρωσία.

Ποιος είναι ο «Σεντόι», που προωθεί ο Πούτιν στην ηγεσία της Wagner

Ο «Σεντόι», συνταγματάρχης εν αποστρατεία, περιγράφεται συχνά ως ένας από τους ιδρυτές της Wagner και υπόκειται σε ευρωπαϊκές κυρώσεις για την «άμεση εμπλοκή του στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της οργάνωσης (...) στη Συρία», σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ από τα τέλη του 2021.

«Γνωρίζετε τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν εκ των προτέρων ώστε το μάχιμο έργο να διεξαχθεί με τον καλύτερο τρόπο και με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία», είπε ακόμη ο Ρώσος πρόεδρος στον πρώην στρατιωτικό. Ο Πούτιν πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Τρόσεφ «έχει (καλές) σχέσεις με τους συμπολεμιστές (του)».

Το αίτημα του Πούτιν, που επισημοποιήθηκε παρουσία του υφυπουργού Άμυνας Γιουνούς-Μπεκ Εφκούροφ, δείχνει μια ακόμη μεγαλύτερη ενσωμάτωση των πρώην μαχητών της Βάγκνερ στους κόλπους του ρωσικού στρατού.

Ο Τρόσεφ «έχει ήδη εργαστεί στο υπουργείο Άμυνας» επιβεβαίωσε επίσης λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ υπενθυμίζει ότι στα τέλη Ιουνίου, μετά την ματαιωθείσα ανταρσία της Wagner, το Κρεμλίνο έδωσε τρεις επιλογές στους μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης: να ενσωματωθούν στους κόλπους του ρωσικού στρατού, να επιστρέψουν στην πολιτική ζωή ή να φύγουν εξορία στη Λευκορωσία, σύμμαχο της Μόσχας στην επίθεσή της στην Ουκρανία.

Ωστόσο ο θάνατος του αρχηγού τους Γιεβγκένι Πριγκόζιν στα τέλη Αυγούστου κατά την συντριβή του αεροσκάφους του σε πτήση μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης, όπως και αρκετών μελών της στενής του φρουράς, ήταν αυτός που σήμανε το τέλος της Wagner υπό την μορφή με την οποία ήταν γνωστή ως τότε.

Δείτε επίσης