Κόσμος

Ντόναλντ Τραμπ: Δικάζεται για αστική απάτη σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης - Βίντεο

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έφθασε το απόγευμα της Δευτέρας στο δικαστήριο - Τι αφορά η κατηγορία που αντιμετωπίζει - Θα καταθέσει στη δίκη λένε οι δικηγόροι του

Ντόναλντ Τραμπ: Δικάζεται για αστική απάτη σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο Ντόναλντ Τραμπ έφθασε το απόγευμα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος) στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όπου θα δικαστεί για αστική απάτη ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι αστυνομικές αρχές είχαν τοποθετήσει οδοφράγματα, καθώς διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο, ζητώντας τη φυλάκιση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που παραμένει ο επικρατέστερος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του 2024, αναμένεται να καταθέσει κατά τη διάρκεια της δίκης, όπως γνωστοποίησαν οι δικηγόροι του.

Συγκεκριμένα, κατηγορείται από τη γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Λετίθια Τζέιμς ότι διόγκωσε την αξία των περιουσιακών στοιχείων του κατά δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να εξασφαλίσει καλύτερους όρους δανείου και ασφάλισης.

«Ανεξάρτητα από το πόσα χρήματα νομίζεις ότι μπορεί να έχεις, κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», είπε η Τζέιμς στους δημοσιογράφους πριν μπει στην αίθουσα του δικαστηρίου και πρόσθεσε: «Ο νόμος είναι ταυτοχρόνως ισχυρός μα και εύθραυστος».

Ο Τραμπ, σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Truth Social, είπε ότι θα «πολεμήσει για το όνομα και τη φήμη μου ενάντια σε μια διεφθαρμένη και ρατσίστρια γενική εισαγγελέα, τη Λετίθια Τζέιμς, η οποία έκανε εκστρατεία για να “πιάσει τον Τραμπ”».

Την χαρακτήρισε, επίσης, «άδικη, ασυγκίνητη και μοχθηρή».

«Κυνήγι μαγισσών» βλέπει ο Τραμπ πριν από τη δίκη για τις απάτες του οργανισμού του:

Μακρά διαδικασία

Η δίκη, η οποία δεν έχει ενόρκους, αναμένεται να κρατήσει αρκετές εβδομάδες (αν και μάλλον θα τελειώσει πριν από τον Δεκέμβριο) και θα αναλωθεί κατά κύριο λόγο σε τεχνικά θέματα.

Επειδή η δίκη είναι αστική ο Τραμπ δεν είναι υποχρεωμένος να παρίσταται στη διαδικασία. Αυτό ισχύει και για τα τρία παιδιά του που είναι στον κατάλογο των δυνητικών μαρτύρων, οπότε δεν είναι βέβαιο ότι θα κληθούν να καταθέσουν ενώ δεν έχουν και υποχρέωση να παρίστανται, αν και ο δικαστής θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει εναντίον τους όταν θα κρίνει την υπόθεση.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ λέει ότι τα δάνεια που έλαβε αποπληρώθηκαν «πλήρως και εντόκως» χωρίς να υποστούν ζημιά οι τράπεζες.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένονται με ενδιαφέρον -αν γίνουν- οι καταθέσεις τριών παιδιών του Τραμπ, του Έρικ, του Ντόναλντ Τζούνιορ και της Ιβάνκα, καθώς και του πρώην οικονομικού διευθυντή του Trump Organization, Άλεν Γουάισελμπεργκ, ο οποίος εξέτισε ποινή φυλάκισης αφού δήλωσε ένοχος για φορολογική απάτη για άλλη υπόθεση που αφορούσε τον όμιλο.

Μεταξύ των μαρτύρων είναι και ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ, ο Μάικλ Κόεν, ο οποίος από στενός συνεργάτης έχει μετατραπεί πλέον σε ορκισμένο εχθρό του.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα

Ο Τραμπ δεν κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης. Ωστόσο, αν καταδικαστεί ο Τραμπ και μέλη της οικογένειάς του θα κληθούν να καταβάλουν έως και 240 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις. Πιθανόν θα χάσει τον έλεγχο πολλών περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας του, όπως του εμβληματικού Πύργου Τραμπ, στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν.

Η ποινή είναι πιθανόν ότι θα φέρει το τέλος της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στην πόλη όπου αναδείχτηκε επιχειρηματικά.

Πιθανόν, μάλιστα, θα χάσει τον έλεγχο πολλών περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας του, όπως του εμβληματικού Πύργου Τραμπ, στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν.

Δείτε επίσης