Κόσμος

Προκλητικό δημοσίευμα από Yeni Safak: «Η Ελλάδα σταματά να εξοπλίζει τα νησιά»

Ωστόσο υποστηρίζει ότι υπάρχει «ασαφές νομικό καθεστώς» 152 νησιών, νησίδων και βράχων.

Προκλητικό δημοσίευμα από Yeni Safak: «Η Ελλάδα σταματά να εξοπλίζει τα νησιά»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σε διαφορετικό μήκος κλίματος κινείται η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, η οποία αποτιμά θετικά τη «διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας» αναφέροντας, ότι πως η ελληνική κυβέρνηση έχει σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά και τις βραχονησίδες. Η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει παράλληλα, πως «η κυριαρχία τους δεν μεταβιβάστηκε με συνθήκες».

Ακόμη το τουρκικό ΜΜΕ κάνει λόγο για νέες θετικές εξελίξεις στο θέμα των νησιών του Αιγαίου μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Η διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας εξελίσσεται θετικά. Η κυβέρνηση της Αθήνας σταμάτησε να εξοπλίζει τα νησιά, τις νησίδες και τους βράχους, των οποίων η κυριαρχία δεν μεταβιβάστηκε με συνθήκες (EGEAYDAAK) και αποτελούν έναν από τους προβληματικούς τομείς. Τα βήματα εξομάλυνσης των δύο χωρών, τα οποία ξεκίνησαν μετά τις καταστροφές του Φεβρουαρίου, ενισχύθηκαν περαιτέρω με τη συνάντηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ. Αναμένονται θετικές εξελίξεις στο θέμα των νησιών, το οποίο αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, μέχρι τη σύνοδο κορυφής των ηγετών που θα επαναληφθεί τον Δεκέμβριο» γράφει η Yeni Safak.

Ωστόσο προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα προωθώντας τις διεκδικήσεις της Άγκυρας υποστηρίζοντας ότι υπάρχει «ασαφές νομικό καθεστώς» 152 νησιών, νησίδων και βράχων, το οποίο δεν καθορίστηκε στις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947.

«Το πρόβλημα με τις συνθήκες, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά και σύνθετα θέματα της ατζέντας των δύο χωρών, επηρεάζει άμεσα τα χωρικά ύδατα, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα περίπου 152 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων. Τα ονόματα και το καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων με ασαφές νομικό καθεστώς στο Αιγαίο δεν καθορίστηκαν στις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947. Το πρόβλημα των νησιών μεταξύ των δύο χωρών προέρχεται από την επιθυμία της Ελλάδας να κατέχει όλα τα νησιά, τις νησίδες και τους βράχους εκτός των τριών ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Ανατολίας, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Εξαιτίας της διαφοράς περί EGEAYDAAK, δεν έχει επιτευχθεί λύση σε θέματα όπως ο διαμοιρασμός των περιοχών θαλάσσιας και εναέριας δικαιοδοσίας στο Αιγαίο, η υφαλοκρηπίδα και τα θέματα εναέριου χώρου», περιγράφει.

Και συνεχίζει: «Η Ελλάδα αποφάσισε τους τελευταίους μήνες να ενισχύσει την πολεμική της αεροπορία απέναντι στην Τουρκία, παρήγγειλε αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία και τα ανέπτυξε στο νησί Λιμένι, λίγες ώρες μακριά από την Τουρκία. Παρομοίως, στο νησί της Σάμου, το πλησιέστερο νησί στην Τουρκία, εκατοντάδες Έλληνες στρατιώτες είναι τοποθετημένοι σε 4 βάσεις. Υπάρχουν επίσης συστήματα που ανήκουν στις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Μεγίστη, τη Χίο, την Πάτμο, τα Ψαρά, τους Αρκιούς, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, την Καλόλιμνο, την Ψέριμο, τη Σύμη, τη Στρογγυλή Μεγίστης και τη Ρω, που είναι επίσης πολύ κοντά στην Τουρκία», υποστηρίζει η εφημερίδα, προσθέτοντας, ωστόσο, πως «σύμφωνα με πηγές, στη νέα περίοδο σχέσεων των δύο χωρών, η τοποθέτηση πυρομαχικών στα νησιά, τα οποία ήταν εξοπλισμένα στο παρελθόν, έχει σταματήσει».

Δείτε επίσης