Κόσμος

Ισραήλ: 250 νεκροί σε μουσικό φεστιβάλ μετά την επίθεση της Χαμάς

Συγκλονίζει η μαρτυρία της Γκίλι Γιόσκοβιτς που βρέθηκε κοντά στη Λωρίδα της Γάζας κατά την εισβολή

Ισραήλ, Πόλεμος στο Ισραήλ, Χαμάς,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το φεστιβάλ «Music for Peace» στο Ισραήλ εξελίχθηκε σε τραγωδία, καθώς την ώρα που χιλιάδες άτομα διασκέδαζαν κοντά στη Λωρίδα της Γάζας εισέβαλαν οι μαχητές της Χαμάς σκορπίζοντας τον θάνατο.

Η μαρτυρία μιας κοπέλας που έζησε τη φρίκη είναι συγκλονιστική.

Στο διάσημο αυτό φεστιβάλ του Ισραήλ συμμετείχαν άνθρωποι από όλο τον κόσμο και μετά την εισβολή της Χαμάς οι αρχές έχουν εντοπίσει στην περιοχή πάνω από 250 πτώματα.

Σύμφωνα όσα έχουν γίνει γνωστά μεταξύ αυτών που συμμετείχαν ήταν Γερμανοί, Αμερικανοί, Καναδοί και Νορβηγοί. Πέρα από τους νεκρούς πολλοί είναι και εκείνοι που αγνοούνται, καθώς τους άρπαξαν οι άνδρες της Χαμάς.

«Οι τρομοκράτες ξεπηδούσαν από διάφορα σημεία και πυροβολούσαν αδιακρίτως»

Στο μεταξύ, η Γκίλι Γιόσκοβιτς ήταν μεταξύ των εκείνων που βρέθηκαν κοντά στη Λωρίδα της Γάζας για το φεστιβάλ «Music for Peace», όταν ένοπλοι μαχητές της Χαμάς άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως,.

«Ήταν παντού με αυτόματα όπλα. Στέκονταν δίπλα στα αυτοκίνητα και άρχιζαν να πυροβολούν, αλλά συνειδητοποίησα ότι ήταν πολύ εύκολο να σκοτωθείς, επειδή όλοι πήγαιναν παντού», τόνισε η Γκίλι Γιόσκοβιτς στο BBC.

«Οι τρομοκράτες ‘’ξεπηδούσαν’’ από διάφορα μέρη, οπότε δεν ξέραμε πού πρέπει να πάμε. Μπήκα στο αυτοκίνητό μου και κάποιοι άρχισαν να με πυροβολούν. Άφησα το αυτοκίνητο και άρχισα να τρέχω. Είδα ένα μέρος με πολλά δέντρα και πήγα εκεί. Βρέθηκα, λοιπόν, στη μέση αυτού του χωραφιού και ξάπλωσα στο έδαφος. Ήταν η δεύτερη κρυψώνα που βρήκα και ήταν όλοι γύρω μου. Πήγαιναν από δέντρο σε δέντρο και πυροβολούσαν. Είδα ανθρώπους να πεθαίνουν. Ήμουν πολύ ήσυχη. Δεν έκλαψα, δεν έκανα τίποτα. Αλλά από τη μία πλευρά ανέπνεα και έλεγα: ‘’Εντάξει, θα πεθάνω, επειδή πυροβολούσαν όποιον έβλεπαν μπροστά τους».

Τα όσα λέει κόβουν την ανάσα: «Τότε άκουσα τους τρομοκράτες να ανοίγουν ένα μεγάλο φορτηγάκι… και να παίρνουν περισσότερα όπλα από αυτό το αυτοκίνητο. Ήταν στην περιοχή για τρεις ώρες. Κανείς δεν ήταν εκεί, κανείς. Ήμουν σίγουρη ότι θα ερχόταν ο στρατός, αλλά μας άφησαν μόνους. Μόνο όλοι αυτοί οι τρομοκράτες βρισκόντουσαν εκεί. Ήταν πολύ κοντά μου και το πόδι μου έτρεμε. Προσπάθησα και έκανα ό,τι μπορούσα, κινήθηκα λίγο και όταν ήταν σε αυτή την πλευρά τους άκουσα να μιλάνε αραβικά.

Σκεφτόμουν τα παιδιά μου, τον φίλο μου, τα πάντα και έλεγα ότι δεν είναι η ώρα να πεθάνω για μένα, όχι ακόμα. Τότε άρχισα να ακούω κάποια εβραϊκά από τη μία πλευρά και συνειδητοποίησα ότι υπήρχαν κάποιοι στρατιώτες, ίσως πέντε ή έξι. Αποφάσισα να πάω σε αυτούς τους στρατιώτες. Εν τω μεταξύ υπήρχαν ακόμα τρομοκράτες τριγύρω, οπότε πήγαινα με τα χέρια ψηλά για να καταλάβουν ότι είμαι στη δική τους πλευρά. Τότε κάποιος με έβαλε σε ένα αυτοκίνητο. Ήμουν η πρώτη που βγήκε από το πεδίο. Πολλοί άνθρωποι πέθαιναν στον δρόμο. Όποιος προσπαθούσε να ξεφύγει πυροβολούσαν και από τις δύο πλευρές. Έτσι, το καλύτερο ήταν να κρυφτείς», προσθέτει η ίδια.

Δείτε επίσης