Κόσμος

Πούτιν: Αποτυχία της πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή η σύγκρουση στο Ισραήλ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας περιέγραψε ως τρομερή τη βία στο Ισραήλ και κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι την υποδαυλίζουν με τις κινήσεις τους

Βλαντίμιρ Πούτιν, ΗΠΑ, Μέση Ανατολή, Ισραήλ,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν περιέγραψε ως τρομερή τη βία στο Ισραήλ «χρεώνοντας»την ανάφλεξή της στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι υποδαυλίζει τη βία αυτή με τις κινήσεις της, καθώς και ότι παρακάμπτουν την καθιερωμένη διαδικασία για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης

Επίσης, εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να ελέγξουν τα πράγματα χωρίς να επιλύσουν τα θεμελιώδη ζητήματα.

Ακόμα, υπογράμμισε ότι η σύγκρουση δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή με το να αναπτύσσουν δυνάμεις του πολεμικού τους ναυτικού, υπονοώντας προφανώς την αποστολή πολεμικών σκαφών του Αμερικανικού Στόλου με κυρίαρχο το επιβλητικό αεροπλανοφόρο «USS Gerald Ford».

«Νομίζω πολλοί θα συμφωνήσουν με εμένα ότι είναι ένα καθαρό παράδειγμα της αποτυχίας της πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή»

«Κάποιο κράτος βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις στον αγωγό Nord Stream»

Παράλληλα, είπε ότι οι εκρήξεις που κατέστρεψαν τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream που συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη δεν θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιηθεί χωρίς την υποστήριξη κάποιας κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι τα αιτήματα της Μόσχας να συμμετάσχει στην έρευνα για το περιστατικό, το οποίο συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2022, αγνοήθηκαν.

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει προηγουμένως τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία για τις εκρήξεις. Και οι δύο χώρες έχουν αρνηθεί την εμπλοκή τους.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε εξάλλου ότι ο συντονισμός υπό τον ΟΠΕΚ+ των ηγετικών πετρελαιοπαραγωγών χωρών θα συνεχισθεί για να διασφαλισθεί η προβλεψιμότητα στις αγορές πετρελαίου.

«Για την σταθερότητα της αγοράς πετρελαίου, η συνεργασία των κύριων προμηθευτών είναι αναγκαία, με ανοιχτούς και διαφανείς όρους. Και αυτό γίνεται με την λογική του ότι η Ρωσία εργάζεται με τους εταίρους εντός του πλαισίου του ΟΠΕΚ+» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ανοησία» που η Γερμανία αγοράζει φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας

Η Γερμανία πυροβολεί τα πόδια της με το να μην αγοράζει ρωσικό αέριο μέσω του Nord Stream 2, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η άρνηση της Γερμανίας να πιστοποιήσει τον αγωγό Nord Stream 2 και να αγοράσει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αυτού δεν έχει οικονομικό νόημα για το Βερολίνο, το οποίο αντ’ αυτού πληρώνει πολύ περισσότερα για το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Ο Πούτιν δήλωσε σε ενεργειακό συνέδριο στη Μόσχα ότι δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί η Γερμανία ήταν ακόμη έτοιμη να αγοράσει ρωσικό αέριο που αντλείται μέσω της Ουκρανίας, αλλά όχι να αγοράσει αέριο που διοχετεύεται μέσω του Nord Stream 2.

«Πρόκειται για κάποιου είδους ανοησία», δήλωσε ο Πούτιν.

Δείτε επίσης