Κόσμος

Μάχες του ισραηλινού στρατού με τη Χεζμπολάχ - Ρουκέτες της Χαμάς σε Τελ Αβίβ

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάτασταση με εκτοξεύσεις από το νότιο Λίβανο

Μάχες του ισραηλινού στρατού με τη Χεζμπολάχ - Ρουκέτες της Χαμάς σε Τελ Αβίβ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Αυξάνεται επικίνδυνα η ένταση στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, όπου αυξάνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στην λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ και τον ισραηλινό στρατό, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για τοπική κλιμάκωση του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς.

«Δεν ενδιαφερόμαστε για πόλεμο στον βορρά, δεν θέλουμε κλιμάκωση της κατάστασης», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αν η Χεζμπολάχ επιλέξει τον δρόμο του πολέμου, θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα».

Σειρήνες ακούστηκαν νωρίτερα σήμερα στη δυτική Γαλιλαία κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο στις περιοχές Nahariya, Rosh Hanikra, Hanita, Gesher HaZiv, Betzet και Shlomi. Την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών ανέλαβε η Χαμάς στον Λίβανο.

Εκπρόσωπος του Ιατρικού Κέντρου στη Γαλιλαία στην περιοχή Nahariya ανακοίνωσε ότι δέχθηκε οκτώ άτομα που τραυματίστηκαν από την εκτόξευση ρουκετών.

Επίσης, σειρήνες ακούστηκαν το απόγευμα της Κυριακής στο Τελ Αβίβ από τις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν.

Λίβανος

Στην λιβανοϊσραηλινή μεθόριο, οι ανταλλαγές πυρών και από τις δύο πλευρές των συνόρων και οι απόπειρες διείσδυσης στο Ισραήλ ενόπλων Παλαιστινίων συμμάχων της Χεζμπολάχ πληθαίνουν.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε με ανακοίνωσή της την ευθύνη για νέα επίθεση στην ζώνη της Χανίτα του βορείου Ισραήλ με κατευθυνόμενους πυραύλους υποστηρίζοντας ότι προκάλεσε απώλειες στις «τάξεις του εχθρού».

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε βάλλοντας κατά θέσεων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και έκλεισε την συνοριακή ζώνη για τους πολίτες σε ακτίνα τεσσάρων χιλιομέτρων.

Παράλληλα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε 20 ρουκέτες από τον Λίβανο κατά δύο εβραϊκών οικισμών.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πλήττουν θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και ανταλλαγή πυρών έγινε στα σύνορα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Το εγχειρίδιο βασανισμών της Χαμάς

Εξάλλου, φρίκη προκαλεί η αποκάλυψη που έκανε ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ στο CNN, υποστηρίζοντας πως οι τρομοκράτες της Χαμάς που εξαπέλυσαν την επίθεση εναντίον του Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, είχαν μαζί τους εγχειρίδια με οδηγίες για το πώς να βασανίσουν και να απαγάγουν όσους βρήκαν.

«Αυτό βρέθηκε στο σώμα ενός από τους τρομοκράτες, αυτό είναι ένα φυλλάδιο, ένας οδηγός για το πώς να πάνε σε περιοχές αμάχων, σε ένα κιμπούτς, μια πόλη, και πώς να εισβάλλουν» είπε ο Χέρτζογκ.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ δείχνει το εγχειρίδιο βασανισμών της Χαμάς

«Και το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν βρίσκεις τους πολίτες, είναι να τους βασανίζεις. Αυτό είναι το βιβλιαράκι, λέει ακριβώς πώς να τους βασανίσετε, πώς να τους απαγάγετε», αναφέρει στη συνέχεια ο Χέρτζογκ κρατώντας ένα αντίγραφο του φυλλαδίου, σημειώνοντας ότι πολλοί από τους ομήρους είναι ηλικιωμένοι ή παιδιά.

«Ποιοι είναι αυτοί οι όμηροι; Μωρά, γυναίκες που κυοφορούν, ηλικιωμένοι με άνοια, ακόμη και με φροντιστές, οικογένειες, αθώοι πολίτες... Άνθρωποι από 36 έθνη σκοτώθηκαν ή απήχθησαν», λέει, περιγράφοντας όσα είδε από τις πόλεις στις οποίες επιτέθηκαν οι τρομοκράτες της Χαμάς.

Φόβοι για νέο μέτωπο

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε ανησυχία για «κλιμάκωση» και «πιθανή εμπλοκή του Ιράν». Η Τεχεράνη, χορηγός και σύμμαχος της Χεζμπολάχ, απηύθυνε άλλωστε προειδοποίηση σήμερα κατά ενδεχόμενης «διεύρυνσης της σύρραξης».

Η αύξηση της ένταση δημιουργεί φόβους για το άνοιγμα νέου μετώπου με την είσοδο της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ στην σύρραξη, πράγμα που μπορεί να σύρει σε πόλεμο και τον Λίβανο.

Απέναντι στο φάσμα μίας γενικευμένης ανάφλεξης, πληθύνονται οι εκκλήσεις από όλες τις πλευρές προς τον Λίβανο, καθημαγμένο από τους πολέμους με το Ισραήλ και μία βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση, να μείνει στο περιθώριο της σύρραξης.

Τις πρώτες ημέρες της σύρραξης, η επέμβαση της Χεζμπολάχ παρέμεινε αρκετά περιορισμένη. Αλλά πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι μία χερσαία εισβολή του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για την επέμβαση της Χεζμπολάχ.

Ισραήλ: «Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε σε δύο ή περισσότερα μέτωπα»

Το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο να πολεμήσει σε δύο ή περισσότερα μέτωπα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι προσθέτοντας ότι η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ κλιμακώνει την ένταση στα σύνορα του Λιβάνου για να παρακωλύσει την επίθεση του Ισραήλ στην Γάζα.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι περισσότεροι από 600.000 κάτοικοι της Γάζας μετακινήθηκαν προς τα νότια μετά την σχετική ανακοίνωση του Ισραήλ, εν όψει της χερσαίας επιχείρησης.

Δείτε επίσης