Κόσμος

Ισραήλ: Αντιπροσωπεία της Χαμάς πήγε στη Μόσχα – Θέμα συζήτησης οι Ισραηλινοί όμηροι

Ποιους όρους θέτει η τρομοκρατική οργάνωση της Παλαιστίνης

Πόλεμος, Ισραήλ, Χαμάς,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Είκοσι μία ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στην Χαμάς και το Ισραήλ, με τα θύματα να αυξάνονται μέρα με τη μέρα και τους βομβαρδισμούς εκατέρωθεν να είναι συνεχείς και καταστροφικοί, οι προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός συνεχίζονται, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάτι σαφή και συγκεκριμένο.

Στο πλαίσιο αυτό, της πιθανής εκεχειρίας στο «παιχνίδι» μπαίνει και η Ρωσία καθώς στο έδαφος της βρίσκονται από σήμερα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρωτεύουσα της Ρωσίας την Μόσχα βρίσκεται αντιπροσωπεία της Χαμάς για τους Ισραηλινούς ομήρους που κρατά η Χαμάς.

Μάλιστα οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα συνεχίζονται με έναν εκ των αξιωματούχων που εμπλέκονται στις προσπάθειες να δηλώνει ότι στο επίκεντρο βρίσκεται ένα σχέδιο εκεχειρίας που θα επιτρέψει την «απελευθέρωση γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων, τραυματιών και αρρώστων το συντομότερο δυνατό».

Ο Γκερσόν Μπάσκιν, μέλος της ομάδας που διαπραγματεύτηκε την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ από τη Χαμάς με αντάλλαγμα πάνω από χίλιους Παλαιστίνιους κρατούμενος θεωρεί, όπως είπε στο BBC, ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα συμφωνούσε σε μια εκεχειρία με την απελευθέρωση ομήρων «εφόσον η συμφωνία δεν περιλαμβάνει άλλα πράγματα», αλλά όπως σημείωσε η Χαμάς «αλλάζει συνέχεια τις απαιτήσεις της».

Ωστόσο, όπως λέει, «υπάρχει ακόμη ελπίδα» για τη διευθέτηση της κρίσης με τους ομήρους όσο δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η χερσαία εισβολή στη Γάζα. «Το γεγονός ότι το Ισραήλ περιμένει, σημαίνει ότι εξαντλούν κάθε δυνατότητα για εξεύρεση λύσης ώστε να βγάλουν τουλάχιστον τους άμαχους ομήρους απο΄τη Γάζα προτού μπουν μαζικά άρματα μάχης, δυνάμεις του στρατού και το πυροβολικό. Κι αυτό είναι θετικό σημάδι».

Τι απαντά η Χαμάς για την πιθανή απελευθέρωση των τουλάχιστον 229 ομήρων

Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς διαμηνύει διά στόματος μέλος αντιπροσωπείας της, που επισκέπτεται τη Μόσχα, ότι δεν μπορεί να απελευθερώσει ομήρους, μέχρι να συμφωνηθεί μια κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ το μέλος της Χαμάς, Αμπού Χαμίντ, υποστήριξε πως η Χαμάς χρειάζεται χρόνο για να εντοπίσει όλους αυτούς, οι οποίοι απήχθησαν από το Ισραήλ και οδηγήθηκαν στη Γάζα από διάφορες παλαιστινιακές παρατάξεις κατά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου από τη Χαμάς.

«Έπιασαν δεκάδες ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άμαχοι, και χρειαζόμαστε χρόνο για να τους βρούμε στη Λωρίδα της Γάζας και μετά να τους απελευθερώσουμε», δήλωσε ο Χαμίντ.

Ο ίδιος πρόσθεσε, σύμφωνα με την Κομερσάντ, πως χρειάζεται ένα ήρεμο περιβάλλον για να πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος. Η Χαμάς υποστήριξε χθες, Πέμπτη, ότι περίπου 50 από τους ομήρους έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Το Ισραήλ έχει καλέσει τη Ρωσία να απελάσει την αντιπροσωπεία της Χαμάς που επισκέπτεται τη Μόσχα και έχει χαρακτηρίσει την πρόσκλησή της «αξιοθρήνητη».

Από την πλευρά του το Ισραήλ αναθεώρησε προς τα πάνω των αριθμό των ομήρων που κρατά η Χαμάς -αμάχων και στρατιωτών, με εκπρόσωπο των IDF να σημειώνει ότι τουλάχιστον 229 άνθρωποι – άμαχοι και στρατιώτες – κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπήρξαν ευρέως διαδεδομένες εικασίες σχετικά με τον πραγματικό αριθμό των αμάχων και στρατιωτικών που κρατούνται από την ισλαμιστική οργάνωση καθώς οι Αρχές προσπαθούν να επαληθεύσουν τις αναφορές αγνοουμένων.

Γιατί καθυστερεί η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα

Πέρα από την προσπάθεια να δοθεί χρόνος στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων το Ισραήλ καθυστερεί τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα και για τρεις ακόμη λόγους, σύμφωνα με τον αναλυτή θεμάτων άμυνας της δεξαμενής σκέψης Civitas.

Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο Sky News ο Ρόμπερτ Κλαρκ είπε ότι μεταξύ των στόχων της ηγεσίας του Ισραήλ είναι:

Να επιτραπεί η συνεχής εκπαίδευση των στρατευμάτων και των εφέδρων των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (ΙDF).

Να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν την πόλη της Γάζας και να φύγουν νοτιότερα, όπου θα είναι σχετικά ασφαλέστεροι

Να επιτραπεί στις ΗΠΑ να ολοκληρώσουν την εγκατάσταση συστημάτων αεράμυνας στην περιοχή.

«Επομένως, όταν επιτευχθούν αυτοί οι τρεις στόχοι, θα δούμε μια χερσαία εισβολή στη Γάζα, έστω και περιορισμένης κλίμακας.

Δείτε επίσης