Κόσμος

Sky News: Ο Μπλίνκεν είχε 3 στόχους στις επισκέψεις στη Μέση Ανατολή αλλά δεν πέτυχε κανέναν

Aπό τα βασικά ζητούμενα ήταν να πειστεί το Τελ Αβίβ να προχωρήσει σε μία ανάπαυλα στις μάχες

Sky News: Ο Μπλίνκεν είχε 3 στόχους στις επισκέψεις στη Μέση Ανατολή αλλά δεν πέτυχε κανέναν
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ανάλυση με την οποία εξηγεί πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δεν κατάφερε να πετύχει τα αποτελέσματα που ήθελε στο ταξίδι που πραγματοποιήσε στη Μέση Ανατολή, δημοσιοποίησε το Sky News.

Όπως αναφέρεο το βρετανικο δίκτυο με ανάλυση του Dominic Waghorn, συντάκτη διεθνών σχέσεων επιχειρεί να σκιαγραφήσει τις κινήσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και το κατά πόσο πέτυχε τους στόχους του μετά το μπαράζ επαφών που είχε σε Ισραήλ, Δυτική Όχθη, Κύπρο, Ιράκ και Τουρκία.

Σύμφωνα με το Sky news, ο Μπλίνκεν είχε τρεις στόχους να επιτύχει και κανείς από αυτούς δεν φάνηκε να πήγε καλά. «Η διπλωματία του κ. Μπλίνκεν κάνει τις ΗΠΑ να φαίνονται ανίκανες και κατά κάποιο τρόπο αδέξιες», λέει ο αρθρογράφος.

Στόχος πρώτος: Να πείσει το Ισραήλ

Aπό τα βασικά ζητούμενα ήταν να πειστεί το Τελ Αβίβ να προχωρήσει σε μία ανάπαυλα στις μάχες (μία ανθρωπιστική παύση), για να επιτραπεί η είσοδος περισσότερης βοήθειας και η έξοδος των ομήρων. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει αρνηθεί εμφατικά καθώς υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα έδινε χρόνο στη Χαμάς να προετοιμαστεί.

Στόχος δεύτερος: Οι αραβικές χώρες να έρθουν σε συνεννόηση με το Ισραήλ-Π

«Αστειεύεστε;». Με αυτή τη λέξη προσπαθεί να σχολιάσει σκωπτικά ο αρθρογράφος την πρόταση του Μπλίνκεν προς τις αραβικές χώρες να σκεφτούν μακροπρόθεσμες λύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστίνης. Όσο κι αν τα προηγούμενα χρόνια είχαν αναπτυχθεί ορισμένα κανάλια επικοινωνίας, οι Άραβες αυτή τη στιγμή πιστεύουν ότι πραγματικά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο, με τη Γάζα να έχει γίνει ερείπιο.

Ένα ακόμη πρόβλημα στις σχέσεις Ισραήλ με τους Άραβες είναι και οι εποικισμοί. Όσο αυτοί συνεχίζουν στη Δυτική Όχθη από το Ισραήλ, τόσο περισσότερο απομακρύνονται οι δύο πλευρές.

Στόχος τρίτος: Να αποφευχθεί η επέκταση της έντασης

Ο τελευταίος και -ίσως- βασικότερος στόχος της Ουάσινγκτον ήταν να αποτραπεί η πιθανή εξάπλωση της κρίσης ευρύτερα στη Μέση Ανατολή. Η συγκεκριμένη παράμετρος είναι αρκετά πολύπλοκη, αφού κανείς απ’ όσους συνάντησε ο Άντονι Μπλίνκεν δεν θέλει να συμμετάσχει στις πολεμικές συγκρούσεις και δεν είναι και διαθέσιμοι να προκαλέσουν κάτι τέτοιο. Ωστόσο υπάρχουν παράγοντες στην περιοχή οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε άνευ προηγουμένου ανάφλεξη.

Αυτοί είναι μεταξύ άλλων η Χεζμπολάχ αλλά και το Ιράν. Τόσο η οργάνωση με έδρα τον Λίβανο όσο και η Τεχεράνη έχουν προειδοποιήσει το Ισραήλ πως δεν θα διστάσουν να τινάξουν στον αέρα την περιοχή.

Η ένταση των πολεμικών επιχειρήσεων προκαλεί ανησυχία

Εν τω μεταξύ, η άνευ προηγουμένου καταστροφή της Γάζας από το Ισραήλ επιδεινώνει τις γεωπολιτικές διαχωριστικές γραμμές σε όλη την περιοχή, καθιστώντας μια μεγαλύτερη έκρηξη βίας όλο και πιο πιθανή.

Δείτε επίσης