Κόσμος

Νέα συνάντηση Τζο Μπάιντεν - Σι Τζιπινγκ

Δεν έχει οριστεί ακόμη η ημερομηνία

Νέα συνάντηση Τζο Μπάιντεν - Σι Τζιπινγκ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να συναντηθούν ξανά αλλά χωρίς να αναφέρουν συγκεκριμένη ημερομηνία, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στα περίχωρα του Σαν Φρανσίσκο και συμφώνησαν να αποκαταστήσουν την επικοινωνία σε στρατιωτικό επίπεδο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου χωρίς όμως να ορίσουν την ημερομηνία.

η συνάντηση στο Σαν Φρανσίσκο

Ο Μπάιντεν, αναφέρει το CNN, ελπίζει να φύγει από την σύνοδο κορυφής με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ την Τετάρτη έχοντας θέσει τη σχέση ΗΠΑ-Κίνας σε πιο σταθερή βάση μετά από μήνες έντασης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων. Με τις συγκρούσεις να μαίνονται στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη καθώς ετοιμάζεται να αγωνιστεί για την επανεκλογή του, ο Μπάιντεν ελπίζει να αποτρέψει την έκρηξη μιας άλλης κρίσης επί των ημερών του. Δεν επιδιώκει μόνο να αποδείξει στους Αμερικανούς - αλλά και στον Σι απευθείας - γιατί η βελτίωση των σινοαμερικανικών σχέσεων είναι προς το συμφέρον όλων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από τις συνομιλίες, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν προσεκτικοί στη διαχείριση των προσδοκιών, λέγοντας ότι δεν περίμεναν έναν μακρύ κατάλογο αποτελεσμάτων ή ακόμη και μια κοινή δήλωση των ηγετών, όπως συνηθίζεται μετά από συνόδους κορυφής μεταξύ ηγετών.

O Σι Τζινπίνγκ από την πλευρά του πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στις ΗΠΑ μετά από έξι χρόνια όπου θα προσπαθήσει πιθανότατα να ενισχύσει την προβληματική οικονομία της χώρας του και να αντιδράσει στις προσπάθειες των ΗΠΑ να την ανακόψουν.

Δείτε επίσης