Κόσμος

Ισραήλ: Αυτοί είναι οι όμηροι που απελευθέρωσε σήμερα η Χαμάς

Ελεύθεροι και δύο υπήκοοι άλλων χωρών - Πληροφορίες για νέα παράταση της εκεχειρίας

Ισραήλ, Χαμάς, όμηροι, απελευθέρωση, πόλεμος, Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνη, επίθεση, Ερυθρός Σταυρός
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την απελευθέρωση 12 ομήρων της Χαμάς – δέκα Ισραηλινών και δύο υπηκόων άλλων χωρών, οι οποίοι παραδόθηκαν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), ανακοίνωσε, το βράδυ της Τρίτης (28.11), ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Οι ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν απόψε είναι δέκα γυναίκες, εκ των οποίων μία ανήλικη (17 ετών).
Φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) επιβεβαίωσε ότι είδε μόνο γυναίκες στα οχήματα της ΔΕΕΣ, αφότου ολοκληρώθηκε η παράδοση των ομήρων από μασκοφόρους μαχητές της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ.

Ισραήλ, Χαμάς, όμηροι, απελευθέρωση, πόλεμος, Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνη, επίθεση, Ερυθρός Σταυρός

Τα ονόματα αυτού του γύρου των ομήρων που απελευθερώθηκαν είναι τα εξής:

Ditza Haiman, 84 ετών, από το Nir Oz

Tamar Metzger, 78 ετών, από το Nir Oz

Ofelia Roitman, 77 ετών, από το Nir Oz

Meirav Tal, 53 ετών, από το Rishon Letzion, που απήχθη από το Nir Oz

Gabriela και Maya Leimberg, 59 και 17 ετών, από την Ιερουσαλήμ, που απήχθησαν από το Nir Yitzhak

Clara Marman, 63 ετών, από το Nir Yizhak, που απήχθη από το Nir Oz

Ada Sagi, 75 ετών, από το Nir Oz

Rimon Kirsht Buchshtab, 36 ετών, από το Nirim

Noralin Babadilla Agojo, 60 ετών, από το Yehud, που απήχθη από το Nirim

Από την Παρασκευή, η Χαμάς απελευθερώνει τουλάχιστον δέκα γυναίκες και παιδιά από τους ομήρους που κρατά στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση τριπλάσιου αριθμού παλαιστινίων κρατουμένων.

Μέχρι σήμερα, 50 ισραηλινοί όμηροι (σ.σ. ορισμένοι εκ των οποίων με διπλή υπηκοότητα) έχουν απελευθερωθεί στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή για τέσσερις ημέρες και παρατάθηκε για άλλο ένα 48ωρο. Επιπλέον, 19 υπήκοοι άλλων χωρών έχουν απελευθερωθεί από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση εκτός του πλαισίου της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων.

Την ίδια ώρα σε νέα διήμερη επέκταση της εκεχειρίας φαίνεται ότι συμφώνησαν Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με δηλώσεις αιγυπτιακών πηγών ασφαλείας στην εφημερίδα Al-Araby Al-Jadeed και τις οποίες επικαλείται η ισραηλινή Haaretz.

Η νέα επέκταση της συμφωνίας Ισραήλ και Χαμάς θα ισχύσει για ακόμη δύο ημέρες με τους αρχικούς όρους, δηλαδή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους αλλά και ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Σύμφωνα με την Haaretz, αξιωματούχοι από το Ισραήλ έχουν επιβεβαιώσει μόνο ότι υπάρχει πρόταση για διήμερη επέκταση της συμφωνίας αλλά δεν έκαναν λόγο ότι όντως συμφώνησαν με τη Χαμάς και αρκέστηκαν να πουν ότι «την εξετάζουν».

Δείτε επίσης