Κόσμος

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Ευρώπη: Σφοδρές χιονοπτώσεις - Χάος στις μετακινήσεις

Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν στα αεροδρόμια της Αυστρίας, της Ελβετίας και της Τσεχίας – Δραματική εικόνα στο Μόναχο

Ευρώπη, κακοκαιρία, σφοδρές χιονοπτώσεις, προβλήματα, μεταφορές, θερμοκρασία, επιβάτες, αεροδρόμια
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Οι σφοδρές χιονοπτώσεις προκάλεσαν χάος σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης ακυρώνοντας πτήσεις και προκαλώντας μπλακ άουτ στις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Πιο συγκεκριμένα, εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν στα αεροδρόμια της Αυστρίας, της Ελβετίας και της Τσεχίας, δραματική όμως ήταν η εικόνα στο αεροδρόμιο του Μονάχου όπου εγκλωβίστηκαν και πολλοί Έλληνες.

«Η κατάσταση είναι τραγική, κοιμόμαστε πάνω σε καρέκλες, μας έδωσαν νερό κάποιοι υπάλληλοι, μας έφεραν κάτι κουβέρτες γιατί κάποια στιγμή μάς έκλεισαν και τη θέρμανση μέσα στο αεροδρόμιο. Την Παρασκευή που ήρθαμε στο Μόναχο, μάς έβαλαν στο αεροπλάνο στις 21.30 και μας είπαν ότι θα πετάξουμε και ξαφνικά στις 00.30 το βράδυ μας είπαν ότι δε θα πετάξουμε, “θα πετάξετε αύριο”», λένε Έλληνες εγκλωβισμένοι.

Προβλήματα εντοπίστηκαν και σε άλλους αερολιμένες στην κεντρική Ευρώπη, όπως στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ και το αεροδρόμιο της Ζυρίχης, εκεί όπου ανακοίνωσαν ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων λόγω της κακοκαιρίας.

Η κεντρική Ευρώπη έχει παραλύσει και κυρίως η νότια Γερμανία, η Αυστρία, η Τσεχία και η Ελβετία. Μάλιστα, πάνω από 15.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα στην Τσεχία.

Σε Αυστρία και Ελβετία οι χιονοπτώσεις οδήγησαν τις Αρχές να προειδοποιήσουν για τον κίνδυνο κατολισθήσεων ενώ εξαιτίας της κακοκαιρίας, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μολδαβία.

Ρεκόρ χιονόπτωσης στη Μόσχα - Μείον 56 βαθμούς Κελσίου έδειξε ο υδράργυρος στη Σιβηρία

Στους -56 βαθμούς Κελσίου έπεσε εχθές, Δευτέρα (04.12), ο υδράργυρος σε τμήματα της Σιβηρίας, την ώρα που χιονοθύελλες σάρωσαν τη Μόσχα, όπου καταγράφεται ρεκόρ χιονόπτωσης, προκαλώντας προβλήματα στις αεροπορικές μεταφορές.

Στη Δημοκρατία Σαχά, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Σιβηρίας και περιλαμβάνει το Γιακούτσκ, μία από τις πιο κρύες πόλεις στον κόσμο, οι θερμοκρασίες βούτηξαν κάτω από τους μείον 50 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς της περιφέρειας.

Στο Οϊμιάκον, μια περιοχή στη Σαχά, τα θερμόμετρα έδειξαν -56 βαθμούς Κελσίου το βράδυ της Δευτέρας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η ρωσική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε πως η αίσθηση του ψύχους θα είναι στους 60 και πλέον βαθμούς κάτω από το μηδέν στο Οϊμιάκον δεδομένων των ανέμων και της υγρασίας και ότι ο υδράργυρος αναμένεται να καταγράψει περαιτέρω πτώση κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας, στα Ουράλια και τα εδάφη της Σιβηρίας, ο παγετός αναμένεται να ενταθεί την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου», έγινε γνωστό από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ρωσίας.

Στη ρωσική πρωτεύουσα σημειώθηκαν από τις σφοδρότερες χιονοπτώσεις που έχουν ποτέ καταγραφεί, με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματα της Μόσχας να καλυφθούν με χιόνι, το ύψος του οποίου έφθασε τα 35 εκατοστά σε μία μόλις ημέρα. Καθυστερήσεις υπήρξαν σε ορισμένα από τα αεροδρόμια της Μόσχας λόγω της κακοκαιρίας. Οι θερμοκρασίες στη Μόσχα και τα περίχωρά της αναμένεται να πέσουν σε περίπου -20 βαθμούς Κελσίου αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Στα Ουράλια, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο υδράργυρος θα καταγράψει πτώση στους -40 βαθμούς Κελσίου αυτήν την εβδομάδα.

Δείτε επίσης