Κόσμος

Οι βασιλικοί συγγενείς δεν ξεχνούν τον… Τίνο

Την Τρίτη η τελετή μνήμης για τον Κωνσταντίνο στα Ανάκτορα του Γουίνδσορ

Οι βασιλικοί συγγενείς δεν ξεχνούν τον… Τίνο
Αρθρογράφος: Δημήτρης Καφαντάρης
Από Δημήτρης Καφαντάρης

Αναδημοσίευση από τη Βραδυνή της Κυριακής

Χωρίς την παρουσία του βασιλικά Καρόλου Γ’ γίνεται αυτή την Τρίτη, το ετήσιο «πολιτικό» μνημόσυνο («in memorial») του βασιλιά Κωνσταντίνου Β’ (1940- 2023), πρώην των Ελλήνων, στο βασιλικό παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου στα ανάκτορα του Γουίνδσορ (Windsor Castle). Εάν παρίστατο ο Κάρολος, θα ήταν ο κεντρικός ομιλητής. Όμως, η θεραπεία που ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου, δεν του επιτρέπει ακόμα δημόσιες εμφανίσεις.

Ο Κωνσταντίνος με τον Κάρολο ήταν β’ ξαδέλφια με κοινό προπάππου, τον Δανό πρίγκιπα Γουλιέλμο-Γεώργιο Γκλύξμπουργκ, που ανέβηκε στον ελληνικό Θρόνο με το όνομα Γεώργιος Α’ και αποτέλεσε τον γενάρχη της ελληνικής βασιλικής δυναστείας που διατήρησε το στέμμα με αρκετά διαλείμματα, μέχρι της οριστικής κατάργησης της βασιλευομένης μορφής του πολιτεύματος με το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974.

Λόγω της αναγκαστικής απουσίας του Καρόλου από την επιμνημόσυνη τελετή, της βασιλικής οικογένειας της Μεγάλης Βρετανίας θα ηγηθεί η βασίλισσα Καμίλα, η οποία έτρεφε πάντοτε πολύ θερμά αισθήματα για τον εκλιπόντα Κωνσταντίνο. Αρκεί να σημειωθεί ότι σε δεξίωση προς τιμήν των εξηκοστών γενεθλίων του Κωνσταντίνου, το 2000, που παρέθεσε ο τότε πρίγκιπας της Ουαλίας στην προσωπική του κατοικία στο Highgrove, έγινε η πρώτη επίσημη συνύπαρξη της βασίλισσας Ελισάβετ με την «κοινή θνητή» ακόμα, Καμίλα Πάρκερ-Μπόουλς. Μέχρι εκείνη την ημέρα η Ελισάβετ αρνείτο πεισματικά να συνυπάρξει με την Καμίλα και η σημερινή βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας δεν ξεχνά ποτέ την υποχώρηση της Ελισάβετ προς τιμήν του αγαπημένου της ανιψιού, Τίνου.

μνημόσυνο βασιλιά Κωνσταντίνου, ανάκτορα του Γουίνδσορ, τέως βασιλιάς Ελλάδας,  παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου,
Σκηνές βασιλικής ιστορίας… Ο Κωνσταντίνος με τον Κάρολο, την Νταϊάνα και το νεογέννητο Ουίλιαμ (1), με την Ελισάβετ, την Άννα-Μαρία με τη νεογέννητη Θεοδώρα και τον γιο τους Παύλο (2) και στη δεξίωση για τα εξηκοστά γενέθλιά του.

Για τη μεθαυριανή τελετή παραμένει αβέβαιο εάν θα παραστεί ο σημερινός διάδοχος του βρετανικού Θρόνου, πρίγκιπας Ουίλιαμ, καθώς εξαιτίας της απόσυρσης από τα βασιλικά καθήκοντα του πατέρα του έχει επωμισθεί επιπλέον υποχρεώσεις, ενώ παραμένει σε απομόνωση και οικουρεί η σύζυγός του Κέιτ Μίντλεντον, η οποία επίσης έκανε ένα σοβαρότατο χειρουργείο προ διμήνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιμνημόσυνη τελετή θα παραστούν μέλη των βασιλικών οικογενειών της Δανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου και βεβαίως της Ισπανίας.
Δεσμοί αίματος

Ο τελευταίος βασιλιάς των Ελλήνων, Κωνσταντίνος εκτός από το ότι ήταν πρώτος ξάδελφος του δούκα του Εδιμβούργου, πρίγκιπα Φιλίππου (συζύγου της Ελισάβετ), ήταν και δεύτερος ξάδελφος του σημερινού βασιλιά Καρόλου Γ’ της δυναστείας του Windsor (πρώην Αννοβέρου). Επίσης, είχε βαπτίσει τον σημερινό διάδοχο του βρετανικού Θρόνου και αυριανό βασιλιά, Ουίλιαμ, ενώ ο Ουίλιαμ έχει βαπτίσει τον βενιαμίν της οικογένειας Γκλύξμπουργκ, τον Φίλιππο. Ακόμη, η εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ ήταν νονά της δευτερότοκης κόρης του Κωνσταντίνου και της Άννας-Μαρίας, Θεοδώρας Γκλύξμπουργκ.

μνημόσυνο βασιλιά Κωνσταντίνου, ανάκτορα του Γουίνδσορ, τέως βασιλιάς Ελλάδας,  παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου,

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής», την επομένη της επιμνημόσυνης τελετής, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου θα τελεστεί θρησκευτικό μνημόσυνο στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο. Θα παραστεί ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, Νικήτας Λιούλιας, από το οποίο αποκλείσθηκαν Έλληνες πολιτικοί που «πίεσαν» την οικογένεια για μία πρόσκληση…

μνημόσυνο βασιλιά Κωνσταντίνου, ανάκτορα του Γουίνδσορ, τέως βασιλιάς Ελλάδας,  παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου,
ο Κωνσταντίνος με τον ανιψιό και βαφτισιμιό του Ουίλιαμ και την Κέιτ.

Οικογενειακές σχέσεις

Οι σχέσεις των βασιλικών οικογενειών Ελλάδος και Μεγάλης Βρετανίας υπήρξαν πάντοτε άριστες σε προσωπικό επίπεδο. Ωστόσο, λόγω εφήμερων πολιτικών συγκυριών υπήρξαν χρόνια που επισήμως, σε θεσμικό και μόνο, επίπεδο είχαν «διακοπεί». Αυτό συνέβη δύο φορές στη διάρκεια των τελευταίων 100 ετών. Τη πρώτη μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τη δεύτερη στη δεκαετία του 1950 εξαιτίας του πατριωτικού αγώνα των Κυπρίων αδελφών μας εναντίον της αγγλικής αποικιοκρατίας στη Μεγαλόνησο. Ο… θεσμικός «πάγος» έσπασε τον Ιούνιο του 1963, όταν ο τότε βασιλιάς Παύλος αποδέχθηκε, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις του πρωθυπουργού του, Κωνσταντίνου Καραμανλή, να επισκεφθεί επισήμως το Λονδίνο.

Το ταξίδι εκείνο αποτέλεσε την αφορμή για την παραίτηση από την πρωθυπουργία του Καραμανλή, την αναχώρησή του στο Παρίσι, και στην ουσία υπήρξε η πρώτη σοβαρή κρίση σε επίπεδο ηγεσίας στις σχέσεις της «Δεξιάς», όπως αυτή εκφραζόταν τότε κοινοβουλευτικά (ΕΡΕ), και του Στέμματος. Κάπως έτσι, το Στέμμα απέκτησε έναν ιδιαίτερο και σοβαρό «αντίπαλο», που 11 χρόνια αργότερα και μετά από όσα είχαν μεσολαβήσει (Αποστασία, χούντα κ.α.), αποφάσισε συνειδητά να «τελειώσει» με τη δανέζικη οικογένεια των Γκλύξμπουργκ στο μεγάλο ιστορικό ραντεβού του δημοψηφίσματος της 8ης Δεκεμβρίου 1974…

Δείτε επίσης